2022. sze 21.

Hiába a rekorddöntés a kupában, végül jöhetett az eltűnés

írta: surprisezola
Hiába a rekorddöntés a kupában, végül jöhetett az eltűnés

A 2002-ben alapított gárda 2013-ban feljutott az élvonalba, és három évvel később megnyerte a bajnokságot.

fcitallinn-beastie-bg.png

Kezdetben – ahogy ilyenkor lenni szokott – az alacsonyabb ligákból kellett feltornázniuk magukat. Alapításuk után hét évvel megnyerték a harmadosztályt, és a másodosztályt jelentő Esiliiga-ra hangolódhattak. A 2011-es szezonban újoncként annyira jól ment nekik, hogy első nekifutásra rögtön a második helyen végeztek, 101 rúgott góllal és mindössze 5 lemaradt ponttal a másik tallini csapattól, a JK Tallinna Kalev-től. A csapat gólfelelőse, Maksim Rotskov a maga 40 góljával gólkirály lett. A dobogó második foka Play-Off-ot jelentett, de az FC Kuressaare oda-vissza legyőzte a fekete-fehéreket.

76962_med_maksim_rotskov.jpgMaksim Rotskov 40 gólt vállalt.

Még a szezon előtt beerősítettek: több élvonalbeli tapasztalattal bíró játékost és néhány külföldi labdarúgót sikerült megszerezniük. Hiába távozott Rotskov, ez sem törte meg a csapat teljesítményét. Az elsőosztályból érkező Manucho (teljes nevén: Kouakou Fabrice Elysee Kouadio) és a bajnoki rivális, Fc Puuma Tallinn-tól megszerzett Maksim Lipin játéka jelentette a megoldást a távozó gólzsák pótlására. Az elefántcsontpari Manucho a maga 31 góljával gólkirály lett, de Lipin 21 góljával a góllövő lista második helyén végzett. Ebben a szezonban az Infonet simán feljutott az élvonalba és 14 pontot rávert a második FC Flora U21-re.

23248778323_125c72072d_z.jpg

Az első élvonalbeli évük a kiesés elkerüléséről szólt, azonban 2014-ben az ötödik helyen zártak, 31 ponttal megelőzve a hatodik Paide Linnameeskond-ot és 12-vel lemaradva a negyedik Nomme Kalju FC mögött. 2015-ben, az említett Manucho – Lipin kettős távozott. Ekkor szerezte meg a klub a lett FK Jelgava gólvágóját, Vladislavs Kozlovs-t, aki 12 góllal a csapat házigólkirálya lett. Ebben a szezonban történt, hogy az Infonet 36-0-ra verte az amatőr Virtsu-t az Észt kupában, amivel megdöntötte az Arbroath 130 éves rekordját!

Még a futball alkonyán, 1885-ben a skót kupában az Arbroath a Bon Accord-ot fogadta és a meccset 36:0-ra meg is nyertek. Utóbbi csapat 1884-ben alakult, de 8 évvel később meg is szűntek (róluk majd egy későbbi cikkben lesz említve). Az észt kupa első fordulójában, a 36-0-s eredményen kívül még volt egy 20-0-s és egy 14-0-s győzelem is. A jelenlegi észt válogatott, Trevor Elhi 10 gólt szerzett hátvédként Az abszolút világrekord még 2002-ben történt, mikor egy madagaszkári mérkőzésen a Stade Olympique L’Emyrne úgy kapott ki 149-0-ra az As Adema otthonában, hogy mint az összes gól öngólból született, így tiltakozva az elfogult játékvezetővel szemben. De térjünk vissza az Infonet-re.

_83634525_infonet.jpg

Az áttörés a következő, 2016-os évadban következett be, miután a gárda az élvonal csúcsára ért, két ponttal megelőzve a második Levadia Tallinn-t. Ekkor már sem Elhi, sem pedig Kozlovs nem volt a csapat tagja, de érkezett a karrierje zenitjén lévő, szintén észt válogatott Vladimir Voskoboinikov, aki 12 gólt vállalt, de érdemes megemlíteni Nikolai Masitsev és Dmitri Kruglov nevét, akik 10-10 gólpasszal zárták a bajnokságot. Az aranyérem természetesen Bl selejtezőt jelentett, de a skót Hearts oda-vissza, összesítve 6-3-al kiejtette az észt csapatot.

A 2017-es szezonban ugyan a negyedik helyen végeztek, 25 ponttal lemaradva az FC Flora mögött, de a kupában egészen a döntőig meneteltek, és ha már ott voltak, meg is nyerték a finálét, és még abban az évben az észt szuperkupát is bezsebelték.

A 2017/18-as európai selejtezőben a máltai Hibernians kettős győzelemmel búcsúztatta a gárdát, de 2017 novemberében bejelentették, hogy a gárda a Levadia Tallinn-al egyesül. A fúzió miatt a negyedosztályban szereplő Tallinna FC Levadia III az FCI Tallinn, tehát az Infonet nevére váltott. (az első csapat és az első tartalék ugyan a Levadia-hoz került, de a második tartalék csapat megörökölte a klub nevét). Jelenleg az FC Infonet-nek ificsapatai vannak.

Facebook oldaluk: KATT

Szólj hozzá