2023. okt 04.

Hiába a bajnoki cím és a dobogós helyezések

írta: surprisezola
Hiába a bajnoki cím és a dobogós helyezések

A csupán 1999-ben alapított FC Dacia Chisinau, a 2000-es évek végére a moldáv élvonal egyik meghatározó csapatává vált és majdnem egy tucat alkalommal az európai porondon is kipróbálhatta magát.

28827659_1624099517672864_8051976007763196390_o.jpg

Moldávia fővárosában, Chisinauban (magyarul Kisjenő) alakult  a klub 1999-ben. Még előtte, 1997. szeptemberében CSCA Buiucani néven létrejön egy másik gárda, amelynek a későbbiekben fontos szerepe lesz a cikkben. Az 1999-ben létrejött FC Dacia Chisinau klubnevében szereplő Dacia (magyarul Dák Királyság), egy ősi civilizációra utal, amely a modern Moldávia egyes részeiben létezett. A Dák Királyság egy ókori barbárállam alakulat volt, amely a mai Moldávia egyes területein kívül, főleg Romániában létezett és a körülbelül 200 évnyi fennállásukat főleg a Római Birodalommal szembeni háborúskodás jellemezte, és ez a viszály vezetett végül az összeomlásukhoz.

Kétezerben a gárda már a másodosztályt jelentő Divizia A-ban indulhatott el, ahol a második évükben bajnokok lettek. Az élvonalbeli években nem csak, hogy sosem kellett a kieséstől tartaniuk, de 2003-tól majdhogynem rendszeresen kipróbálhatták magukat az európai porondon. Ez alatt az idő alatt többek között a Schalke 04, a Hamburg, a svéd Kalmar FF és IF Elfsborg ellen is megmérkőzhettek, de kétszer a szlovákiai Zsolnát is kifogták. Emlékezetes győzelmet arattak a 2015/16-os szezonban a makedón FK Renova ellen, amelyet otthon 4:1-re vertek. Abban a szezonban a következő körben a Zsolnát kapták, akik 6:3-as összesítéssel jutottak tovább.

A teljesség igénye nélkül, akkor tájt olyan válogatott, illetve helyi szinte ismert játékosok szerepeltek itt, mint:

  • Georgi Sarmov: védekező középpályás, 15-szörös bolgár válogatott.
  • Maksym Feshchuk: a jelenleg 37 éves középcsatár anno az ukrán U21-es válogatottban 17 meccsen lépett pályára, amelyeken 6 gólt szerzett.
  • Milos Krkotic: Ötszörös montenegrói középső középpályás, aki az egyik legkiemelkedőbb játékosa volt a csapatnak.
  • Petru Leuca: a jelenleg 32 éves moldáv támadó Thaiföldön szerepel a helyi másodosztályban. Anno a moldáv válogatottságig is eljutott és gólt szerzett az európai porondon.
  • Alexandru Bejan: nem egész 6 évig szolgálta a Dacia-t a moldáv válogatott kerettagságáig is eljutó szélső középpályás.
  • Vladimir Japalau: 2001 nyarától 2007 nyaráig szolgálta a csapatot és innen is vonult vissza. Azóta a segédedzői szerepkört is kipróbálhatta. Jelenleg az Academia FC Bacau-nál technikai igazgató.
  • Andrei Martin: játékosként két időszakban is a klubnál játszott, edzőként a moldáv válogatott asszisztensedző szerepkörét is kipróbálhatta. Jelenleg a Dacia Buiucani edzője.
  • Alexandru Golban: 15-szörös moldáv válogatott támadó, aki 4 gólt jegyzett a nemzeti csapatban. Karrierje során gólkirály lett Kazahsztánban.
  • Ghenadie Orbu: 2001-től 2015-ig szolgálta a Dacia-t, aki több gólt is szerzett az európai porondon.

Eközben 2011-től a CSCA Buiucani az FC Dacia tartalékcsapata lett. 2017-ben a Dacia a negyedik helyet érte el a tízcsapatos moldáv élvonalban, de az anyagi okok miatt ekkor már nem az európai porond, hanem a bajnokságból való kilépés jelentette az irányt. A végén már egy Speia nevű, mindössze 2725 lakost számláló faluban léptek pályára. 2018-ban azonban úgy alakultak újjá, hogy beleolvadtak az eddigi fiókcsapatukba és Dacia Buiucani néven szerepeltek tovább. Az újjáalakult klub ugyan már az élvonalban szerepel, de Andrei Martin edző, még 2021 júniusában elmondta, hogy a klubvezetés azon gondolkozik, hogy feladják az élvonalat a magas költségek miatt. Egyelőre azonban tartják magukat.

Eddig videók az egykori Dacia-ról: KATTINTS

Szólj hozzá