2023. aug 09.

Mi lesz a negyedosztályba került Vítkovice-val?

írta: surprisezola
Mi lesz a negyedosztályba került Vítkovice-val?

A cseh gárda 1986-ban az élvonal csúcsára is felért, de a történelme során az UEFA kupa negyeddöntőjéig is eljutott. Azonban a több mint 100 éves múltja során háromszor is a poklok poklát kellett megjárnia és a legutóbbi szezonjában is a kiesés várt rájuk.

vitko.jpg

Kezdetek

A vítkovicei futball története egészen 1919-ig nyúlik vissza, amikor a futballrajongók egy csoportja – Jan Krejcí, Václav Fischer, Arne Kahánek és Eduard Slezák – megalapította az SK Slavoj Vítkovice-t a mai Ostrava városában. Az első pályájuk a Kuncicky nevű városrészben épült meg, de gazdasági problémák miatt 1922-ben megszűnt és SSK Vítkovice néven utódcsapat jött létre. Ez a gárda pedig már a kezdetektől szép szezonokat élhetett át. Az 1930-as évektől Ostrava legnagyobb klubjává nőtték ki magukat, és 1932-ben a tízéves jubileumát is látványosan megünnepelte: a Slavia Prágát fogadták és a híres csehszlovák válogatott kapus, Frantisek Plánicka őrizte a vendégek kapuját. Végül csak 1:2-es vereséget szenvedtek a hazaiak, de ez több mint hízelgő volt rájuk nézve.

uzemni_v_voj_ostravy.png

1937-1938-ban a klub újonnan megválasztott bizottságának a döntése alapján, új stadion építése történt Vítkovicében. A stadion szinte rekordidő alatt épült fel: 1937. június. 26-án letették az alapkövet és 1938. augusztus. 19-én szinte már majdnem készen állt az újságírók számára, és az ünnepi megnyitást október 28-ára tervezték, de ekkor a német csapatok megszállták a várost, így az ünnepélyes megnyitó elmaradt. A háború után megkezdődött a stadion fokozatos fejlesztése.

1940-ben, mikor már CSK Vítkovice néven szerepeltek, feljutottak a Morva-Sziléziai divízióba, ami ekkor már a második vonalat jelentette.  Amikor 1949-ben megnyerték a második vonal C csoportját, a teljesség igénye nélkül olyan játékosok szerepeltek itt, mint:

  • Jaroslav Vejvoda: 1948-ban csatlakozott, az akkor már 28 éves támadó a Vítkovice-hez. Előtte a Sparta Prága és a Slavia Prága játékosa volt. 1953-ban fejezte be az aktív pályafutását. A következő évben a csapat kispadjára is leülhetett. Négy év után távozott és a pályafutása alatt főleg a Legia Warsó és a Dukla Prága edzője is lehetett. A prágaiakkal hatszor nyert bajnokságot.
  • Josef Bican: Az Osztrák-Magyar Monarchiában született támadó igen gólérzékeny volt. A Vítkovice-hez 1948-ban érkezett és 1951-ig 58 meccsen 74 gólt szerzett. Előző klubjában, a Slavia Prágában 221 meccsen 427 gólt termelt. Később több cseh csapatnál is edzősködött, de játékosként főleg a prágaiakkal ért el szép sikereket.

1950-ben a középpályás, Jirí Starosta is csatlakozott, aki később edzőként az etióp, a kubai, a szudáni és a csehszlovák válogatottat is irányíthatta. Klubszinten a Vítkovice-t is dirigálhatta. Jirí érkezésével a 14 csapatos élvonalban első nekifutásra a negyedik helyen végeztek (mindössze 4 pontra voltak bajnok Slovan Bratislava-tól). A következő évben is szinte ugyanez volt a helyzet, azaz a bajnok pozsonyiaktól ismét 4 pontra voltak, de hiába végeztek 1952-ben a kilencedik helyen, végül búcsúztak az élvonaltól és egészen 1981 nyaráig kellett arra várniuk, hogy újra visszajussanak.

vitkovice-1964-web.jpgKezdőcsapat az 1964-es csapatról

Első elsüllyedés

Az 1981-ben feljutó gárda ekkor érte a fénykorát. Már az 1981/82-es szezonban kipróbálhatták magukat az európai porondon, ugyanis a Mitropa kupa (középeurópai kupa) 1981/82-es szezonjában a Haladással, az NK Osijek-el és az AC Milan-nal kerültek egy csoportba. Utóbbi nyerte meg a csoportot, 1 ponttal a csehek előtt.

Az 1985/86-os szezonban a bajnoki címet is megszerezték, a következő szezonban pedig a második helyen futottak be, de ezt követően egy középcsapattá váltak. Még a bajnoki cím BL szereplést is jelentett, ahol az első körben a PSG-t kapták és az első meccsre Párizsban került sor. Noha hiába vezettek a csehek kétszer is, a hazaiaknak mindkétszer volt válaszuk. Csehországban viszont Jiri Sourek gól szerzett (Franciaországban is betalált), ami elég volt a továbbjutáshoz.

A második körben a Porto-t ugyan hazai pályán 1:0-ra legyőzték (ismét Sourek talált be), de Portugáliában 3:0-s vereségbe szaladtak bele, ami a kiesésüket jelentette.

 

Az 1987/88-as szezonban már csak az UEFA selejtezőjében indulhattak, ahol előbb az AIK Stockholm-ot, majd a Dundee United-et ejtették ki. Érdekesség, hogy mindkét csapat ellen 1:1-et játszottak Csehországban. Ezt követően jött a Vitória SC, és a Portugáliában elszenvedett kétgólos hátrányt hazai pályán behozták, de megfordítani már nem tudták, így jöhettek a tizenegyesek. Sourek is azok között volt, akik vállaltak a büntetőrúgást, de hibázni csak az ötödik körben, Bené tudott, a portugálok játékosa, így a csehek a negyeddöntőbe kerültek. Ekkor kerültek szemben az Espanol-al és a spanyolok otthonában is 2:0-s vereségbe futottak be, de ezúttal hazai pályán csak gólnélküli döntetlenezni tudtak, így búcsúzniuk kellett. A mai napig ez volt az utolsó európai szereplésük.

ewdbz9rwsaeyjbg.jpg

Végül az 1993/94-es szezonban búcsúztak az élvonaltól. Azonban nem a második, hanem rögtön a negyedik vonalig süllyedtek, mivel a szezon végén egyesültek az FC Karvinával, így az újonnan létrejött FC Karviná-Vítkovice a másodosztályban, az FC Karviná-Vítkovice „B” pedig a negyedosztályba került. A „B” csapatnak elég volt egy szezon, hogy feljebb lépjenek és kiválva a Karviná-tól, újra FC Vítkovice néven folytassák a működésüket.

Második elsüllyedés

Az ismét FC Vítkovice néven szereplő gárda ezt követően a harmadosztályból is feljebb tudott lépni és 1996 nyarától egészen a 2009/10-es szezonig minden szépen és jól ment. Abban a szezonban viszont nagyon simán kizúgtak. A következő szezont pedig már be se fejezték, mivel az anyagi gondok is megjelentek. A probléma oda vezethető vissza, hogy a többségi tulajdonos, a Geofin (2008-tól támogatták a csapatot) nem talált potenciális befektető partnereket.

Erre azért is volt szükség, mert a cég élén lévő Danes Zátorsky, aki egykor a környék leggazdagabb embere volt, fizetésképtelenséget jelentette be. Ez nem csak a klubot, hanem saját magát is érintette. Így a csapat ősszel hiába áll a harmadosztály ötödik helyén, februárban kiléptek a bajnokságból és a következő szezont, tehát a 2011/12-t a kilencedik vonalban kezdték meg. Előtte még csődbe mentek, hogy FC Vítkovice 1919 néven újjászülethessenek.

nevtelen_32.png

2012-ben a Fotbal Poruba 2011-el fuzionáltak, így egyből az ötödik vonalban találták magukat, a „B” csapat pedig megörökölte a kilencedik osztályt az elődtől. Két szezon után elindultak felfelé, hogy 2016 nyarától már a másodosztályra készülhessenek.

Harmadik elsüllyedés

Egészen a 2019/20-as szezonig a másodosztályban ragadtak, majd a covid adta szünet miatt jelezték, hogy ismét az anyagi gondok miatt akarnak visszalépni. Ekkor már az eredmények is pocsékok voltak, és végül újfent csont nélkül eshettek ki. A felzárkózást ezúttal a negyedosztályból próbálták meg és 2022-ben fel is léptek a harmadik vonalba, de a legutóbbi szezon eredményei olyan gyengék lettek, hogy a kiesés ismét elkerülhetetlen volt számukra.

Mostani szezon tabellája: KATTINTS.

Szólj hozzá