2024. jan 25.

Két szezont bírt ki az élvonalba a zöld-fehér csapat

írta: surprisezola
Két szezont bírt ki az élvonalba a zöld-fehér csapat

A CS Codru Lozova csupán 1990 nyarán alakult meg és történelme során a Moldáv élvonalba is feljutottak, de ott csak két szezont bírtak ki.

codru-lozova-la-a-30a-aniversare-1576-1596007119.jpg

Moldova fővárosától, Kisinyovtól 50 km-re északnyugati irányba található Lozovában jött létre 1990-ben a CS Codru Lozova csapata, akik több mint 20 évig az alacsonyabb osztályokban vitézkedtek. 2014 nyarán már a Moldáv harmadik vonalra hangolódhattak és első szezonjukba a Közép csoport 2. helyén végeztek, ami még feljutást jelentett. A Divizió A-ba (2022-től Liga 1) került csapat a nyolcadik, a tizenharmadik, majd a tizenegyedik helyen futott be. A nyolcadik helyhez Ghenadie Orbu megszerzése is kellett. A Dacia Chisinau nevelése (a csapatról már volt szó: KATTINTS) 21 bajnokin szerepelt a zöld-fehéreknek, ahol 22 gólt szerzett, ezzel pedig a bajnokság gólkirálya lett.

A tizenegyedik hely esetében mindössze 3 pont hiányzott ahhoz, hogy ne jussanak a kiesés sorsára. Ezt követően került Valeriu Andronic a csapat élére, aki szinte rutintalan menedzsernek számított, hiszen előtte csak fél évet dolgozott, akkor még a Zimbru Chisinau élén. Az amúgy a 2001/02-es szezonban az MTK-nál játszó Valeriu fiatalításba kezdett a keret összetételét illetően. A kivételt a zenitén túl lévő Igor Andronic, kétszeres moldovai válogatott hátvéd jelentette, és a 14 góllal záró, szintén új igazolás, Nicolae Nemerenco. A szezon végén a csapat első helyen végzett és hangolódhatott az élvonalra. Nem meglepő módon ismét Orbu lett a gólkirály, ezúttal a Victoria Bardar színeiben, ahol napjainkban is játszik.

maxresdefault_5.jpgValeriu Andronic

Az élvonalba került gárdánál a szezon előtt újra nagy volt a jövés-menés a keretet illetően és mindössze 5 pontot szerezve, nyeretlenül végeztek az utolsó, nyolcadik helyen. Ez persze nem jelentett automatikus kiesést, csak bennmaradási osztályozót, ahol a CF Spartanii Selemet várt a zöld-fehérekre. Végül a bennmaradás az utolsó percben lett meg. Daniel Adam szabadrúgását Valentyn Semenchenko gólra váltotta. Érdekesség, hogy a vezetőség ekkor végig kitartott Andronic mellett. A gólban vastagon benne volt az ellenfél kapusa, Nicolae Turcan, aki pont ex-klubja ellen nézhetett farkasszemet.

Az osztályozó ugyan meglett, de Andronic dobbantott, ugyanis elfogadta a Moldáv U15-ös csapat kispadját. Helyét Simeon Bulgaru vette át, akinek a regnálása alatt szintén sokat módosult a keret – négy játékos például a nigériai Olympic Hybrid FC-től érkezett. Bulgaru fél évig bírta a kispadon, akit Sergiu Chirilov váltott, de a bajnokságot már Alexei Savinov-al fejezték be.

A gárda csont nélkül, mindössze 9 szerzett ponttal végzett az utolsó helyen, majd 2021 nyarán egyesül a CS Atletic Straseni csapatával. Az új klub megörökölte a Codru infrastruktúráját. Napjainkban a harmadosztályban vitézkedik a gárda.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá