2024. ápr 23.

Az adósságok közepette próbál a Giresunspor életben maradni

írta: surprisezola
Az adósságok közepette próbál a Giresunspor életben maradni

A török Giresunspor csapata csupán kétszer jutott el a hazai élvonalig, de az ő történetüket főleg a fellángolások és a lecsúszások jellemezték.

giresunspor-icin-yak-03-01-2023-13-49.png

A jelenleg több mint 145 000 lakost számláló Giresun városa Törökországban, a Fekete-tengeri régióban található. Maga a település egyébként a tartomány (amit szintén Giresun-nak hívnak) székhelye. Bár a klub címerében az 1967-es dátum szerepel, de az eredeti alapítási évet 1925-re tehetjük. Akkor még sárga-sötétkék színekben szerepeltek, de 1941-ben egy új törvény értelmében a megszűnés várt rájuk. A döntés után elég volt két hónap, hogy már létezzen egy új klub, de válaszul egy másik is létrejött a környéken. Mire 1967-re érnénk, a két említett klub esetében voltak álalakulások és kiválások, de végül, amely egyesületek megmaradtak, azokból jött létre a mai Giresunspor.

nevtelen_49.png

Debütáló szezonjukra az 1967/68-as szezonban került, rögtön a második vonalba, ahonnan kezdésként elég volt négy szezon, hogy a két csoportot alkotta másodosztályból, az Adanaspor-al közösen jussanak fel bajnokként az élvonalba. 1971 nyarán a gárda már élvonalbeli csapatnak mondhatta el magát, de igazából az azt követő évek a bennmaradásról szóltak. Viszont az 1975/76-os szezonban a klubrekordot jelentő hatodik hely is összejött, majd a következő szezonban a Török kupában egészen a negyeddöntőig meneteltek, ami ugyancsak klubrekordot jelentett, azonban a kupamenetelést követően a bajnokság végén ki is zúgtak az élvonalból.

Egyébként abban a szezonban, mikor a gárda utolsó helyen befutva búcsúzott az elsőosztálytól, az a Trabzonspor lett a bajnok, akinél a 18 góljával gólkirálynak előlépő Necmi Perekli is szerepelt. Külön érdekesség, hogy Necmi bár a Trabzonspor-nál nevelkedett, de távozása után a Giresunspor-nál írta alá 1972-ben, ahol 1 szezont szerepelt és 29 meccsen 9 gólt szerzett a gárda színeiben. Innen vezetett az útja a Besiktas-hoz, majd az Altay SK-hoz, hogy aztán a Trabzonspor-hoz térjen vissza. Utóbbi csapatnál ismét remek formába lendült és 43 meccsen 25 gólt szerzett. Közben háromszor a Török válogatottban is szerepelhetett.

nevtelen2_4.png

A búcsúzást követően hosszú évtizedekig a másod- és a harmadosztály között ingáztak, de legtovább csak 7 szezon erejéig tudtak egy vonalban maradni, majd jöhetett az osztályváltás. Közben még 1980. január. 11-én a városban megszületett az a Gökdeniz Karadeniz, aki bár sosem szerepelt a Giresunspor-ban, de a közelben lévő Yeniyolspor-nál kezdte megismerni a futball alapjait, hogy ezt követően a Trabzonspor-hoz menjen és 1997-ben ott írja alá első profi szerzősédét. Az egykori irányító és szélsőként bevethető játékos 11 év után az orosz Rubin Kazan-hoz ment, ahol 10 év után visszavonuljon. Az egykori játékos 50-szeres Török válogatottnak is elmondhatja magát. Jelenleg a Rubin második csapatát irányítja.

Még a 2019/20-as szezonban a gárda a másodosztály 10. helyén zárt. A szezon után, 2020. július. 9-én Hakan Kutlu, a gárda edzője közös megegyezéssel távozott. A szerződésbontás ott kezdődött, mikor a bajnokságból már csak az utolsó két forduló volt hátra. Kutlu mester a közösségi oldalán kiadott nyilatkozata szerint, amikor a játékosok visszatértek a szabadságból, legtöbbjük kérte, hogy az utolsó két fordulón már ne léphessen pályára, mivel a gárda már matematikailag sem érhette a feljutási rájátszást. Az edző úgy érezte, hogy ilyen körülmények között nem lehet egészségesen végezni a dolgukat.

328138.jpgKutlu ment

Az utódot csupán augusztus. 10-én tudták megtalálni, Hakan Keles személyében. Az új tréner előtte főleg asszisztens menedzserként tevékenykedett, bár az előző szezonban sikeresen benntartotta az élvonalba a Sivasspor-t. Keles számára nem volt ismeretlen Kutlu, mivel a távozó mester munkáját anno az Ankaragücü-nél (2011 évvégétől 2012 nyaráig) és a Gaziantep BB-nél (2014. október végétől 2015. február közepéig) is segítette.

Hiába érkezett csak augusztusban az új edző, szinte a teljes keretet így is lecserélték. Az érkezők között volt Ibrahima Baldé is, aki 19 góllal a bajnokság második legjobb góllövőjének lépett elő. A szezon vége izgalmasan záródott. Az Adana, a Giresunspor és a Samsunspor is egyaránt 70 ponttal zárt. Utóbbinak eggyel kevesebb győzelme volt, így a harmadik végzett, ami csak osztályozói rájátszást jelentett, előbbi kettő pedig feljutást ünnepelhetett egyenes ágon. A bajnok az Adana lett, amely eggyel több győzelmet tudott felmutatni, mint a Giresunspor és a gólkülönbségük is jobb volt.

A gárda ismét az élvonalra hangolódhatott, története során másodszor, de a keret átalakítás során most még nagyobb volt a jövés-menés a nyár folyamán, viszont a bennmaradás így is meglett. Ugyanakkor a következő bajnokságra sem változott a képlet: komolyabb vérátömlesztés a keretben, főleg szabadúszókkal. Az eredmények ekkor már nem igazán jöttek, Keles pedig májusban le is mondott, bár a helyére érkező Irfan Buz-nak csupán öt meccse maradt, de hiába nyert meg abból hármat és hozott egyet döntetlenre, ez még pont kevés volt a bennmaradáshoz, a gárda pedig úgy búcsúzott az élvonaltól, hogy csupán 1 pontra (na meg rosszabb volt a gólkülönbségük volt és eggyel kevesebb győzelmet tudtak felmutatni) voltak a bennmaradástól.

A nyár ismét a keret nagy átalakításáról szólt, viszont ekkor már az adósságok is közbe szóltak. Több játékos szabadúszóként mehetett, köztük az előző nyáron megszerzett spanyol szélső, Borja Sainz is, aki az angol másodosztályban szereplő Norwich City-hez (A Norwich City magyar oldala: KATTINTS) igazolt. Az érkezők javarészt az utánpótlásból felkerült játékosok jelentették. Közben az edzőkérdést is meg kellett oldani, mert Buz is távozott és az átigazolási tilalom is sújtotta a gárdát a tartozások miatt (meg további 6 török klubot), így az utánpótláson kívül még a kölcsönből visszatértek közül próbáltak valakiket a csapatba állítani.

Ugyan még 2023. február. 25-én Nahid Ramazan Yamak személyében új elnöke lett a klubnak, de róla egy videó is kering az interneten, melyen félmeztelenül bulizott (KATTINTS). Az elnök pár hónapja megszólalt a klub helyzete miatt, amelyen elmondta, hogy az igazgatótanáccsal együtt a mai napig több mint 160 millió török lírát fizettek ki. A róla keringő videóról is tud. Az elnök hangsúlyozta, hogy a felvétel még ezelőtt készült, hogy átvette volna a klubot és megtesz minden szükséges jogi lépést ez ügyben. Viszont szerinte az átigazolási tiltás feloldásához csupán 60 millió török líra hiányzik.

„Jelenleg a teljes adósság 350 millió líra. Ebből 100 millió az adó- és biztosítótartozás, 250 millió lírával pedig a hitelezőknek tartozunk.”

- nyilatkozta az elnök.

Viszont amíg a klubnál próbálják rendezni a tartozásokat, a gárda kiesett második vonalból.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá