2023. okt 10.

Papíron kétszer is kiestek, mégis bennmaradtak

írta: surprisezola
Papíron kétszer is kiestek, mégis bennmaradtak

A Brescia Calcio BSFC 1985 óta nem járt a Serie B-nél lejjebb, de az elmúlt egy évtizedben kétszer is kiestek a második vonalból, legalábbis papíron. Azonban mindkét esetben kaptak egy újabb esélyt. A legutóbbi lehetőséget éppen a tavalyi szezon után.

71c6e3d08af8eecec1bc85fb8c0d1351.png

Az 1911-ben alapított lombardiai gárda két évvel később, 1913-ban el is indult, az akkor még több csapatos olasz élvonalba. Amikor 1929/30-ban elindult az első Serie A-s küzdelem, a kék-fehérek a 18 csapatos bajnokságban a 10. helyen zártak. Mindezt úgy, hogy Schöffer Imre személyében magyar vezetőedzője volt a gárdának, aki 1921 és 1923 között már irányította a kék-fehéreket. Ugyan 1932-ben búcsúzni kényszerültek (Schöffer távozott), de egyből visszajutottak a B-ből és egészen 1936-ig az A-ban ragadtak. Azt követően csak két évet voltak a második vonalba, hogy onnan is kiessenek és történelmük során először a Serie C-re (1938/39-es szezonra) készüljenek. Ott elég volt 1 szezon, hogy visszajussanak és hosszú évekig a Serie B-ben szerepeljenek. Közben még 1946-ban feljutottak az A-ba, de egyből ki is estek.

Ezerkilencszázhatvan nyarán érkezett a középpályára a magyar Szőke László, aki csak 1 szezont töltött a csapatnál, de így is 28 alkalommal vehette fel a lombardiai klub mezét. Közben majdnem húsz évet kellett várniuk arra, hogy ismét az élvonalba kerüljenek, ugyanis 1965-ben bajnoki címet szereztek a másodosztályban. Az a bajnokság (1964/65) eléggé szorosra záródott, ugyanis a 49 pontot szerző Brescia mögött ott volt a 48 pontos Napoli, a 47 pontos SPAL és a 46 egységet szerző Lecco. Utóbbi egyesület így pont lemaradt a feljutásról. Újoncként a gárda klubrekordot döntve a kilencedik helyen futott be az élvonalba.

associazione_calcio_brescia_1965-66.jpgAz 1965/66-os csapat

Ekkor már három szezont bírtak ki az élvonalba és bár 1968-ban búcsúztak, de egy évre rá újra az A-s meccsekre készülhettek. Igaz, a szezon végén újoncként ki is zúgtak és a hetvenes éveket végig a Serie B-ben töltötték. 1980-ban a harmadik helyen végezve jutottak fel, de az élvonalból egyből kiestek és utána a B-ből is, hogy történelmük során másodszor is a Serie C-ből próbáljanak visszakerülni. Ott azonban három évig bennragadtak és csak 1985-ben bírtak fellépni, de akkor két éven belül két osztályt is ugortak, hogy aztán az A-ból azonnal távozzanak.

Amikor az 1991/92-es szezonban feljutottak, akkor a gárda edzője a román Mircea Lucescu volt, aki később többek között a Shakhtar Donetsk vezetőedzője is volt, több mint egy évtizedig, és jelenleg a Dynamo Kijev csapatának edzője. A Lucescu-féle Brescia-ban ott volt az a Gheorghe Hagi, aki karrierje során 124 válogatott meccsen lépett pályára a Romániai válogatottban. Ekkor váltott jojó módba a csapat és az ezredfordulóig többször is a Serie A és B között ingázott. Közben 1995. május 21-én, a Reggiana elleni bajnoki meccsen, az akkor még csak 16 éves (a környék szülöttje), Andrea Pirlo debütált. Lucescu úgy döntött, hogy a 80. percben cseréli be az ifjú játékost, aki 3 évig játszott a kék-fehéreknél.

1_hrsprdtse-wmvzqhqlvp1w.jpgPirlo debütál

Kétezerben a Brescia feljutott és űberelve az 1965/66-os bravúrját – amikor is újoncként klubrekordot jelentő 9. helyen végeztek – a nyolcadik helyen futottak be, ami máig a legjobb helyezést jelenti a csapat életében. Ez a helyezés Intertoto kupát jelentett, ahol előbb a Tatabányát, majd a cseh Chmel Blsany-t legyőzve (mindkét csapat volt említve a blogon) jutottak a döntőbe, ahol a PSG várt rájuk. Az akkor még oda-visszavágós meccsen előbb gólnélküli döntetlent játszottak Párizsban, majd a hazai pályán Aloísio Chulapa góljával a vendégek szereztek vezetést, de a 79. percben Roberto Baggio tizenegyesből egyenlíteni tudott, ami még nem volt elég a sikerhez, mivel a PSG idegenben lőtt több góllal lett a győztes. Baggio 2000-től 2004-ig játszott a kék-fehéreknél, ahonnan visszavonult. Kétezer-egyben Pep Guardiola érkezett a csapathoz, de a következő szezonban az AS Roma-hoz igazolt. Ugyanabban az évben, Luca Toni is csatlakozott a kerethez, aki két szezon alatt 44 bajnokin 15 gólt hozott össze.

1_2zu8izg3oz-vjdjau-xj5w.jpgBalra Andrés Yllana, jobbra Josep Guardiola

Kétezer-háromban ismét az Intertoto várt rájuk, ahol a romániai Gloria Bistrita-t (azóta megszűnt) ugyan legyőzték, de a következő körben kapott Villareal már túl nagy falat volt. Érdekes belegondolni, hogy akiket legyőztek, később elsüllyedtek. Két évvel később a kék-fehérek kiestek az élvonalból. Ezt követően a visszajutás volt a céljuk, amihez elég közel jártak, de csak 2010 nyarán jutotta vissza, bár akkor azonnal ki is estek. A 2014/15-ös idény végén a csapat a vonal alatt végzett, de mivel a Catania-t kizárták, a Parma pedig a negyedosztályba lett száműzve, így a Brescia kapott egy második esélyt.

A következő három év a középmezőnyről szólt és közben a Cagliari-nál 22 éven át tevékenykedő Massimo Cellino megvásárolta a klub tulajdonjogát. A 2018/19-es szezonban a bajnoki címet érték el, így újra az élvonalra készülhettek. A feljutáshoz az is kellett, hogy 2018. szeptemberében Eugenio Corini üljön le a kispadra, akinek a csapatában ott volt Alfredo Donnarumma, aki zsinórban két idényben is a Serie B gólkirálya lett.

A feljutást követően Mario Balotelli-t is megszerezték, de lényegesen segíteni ő sem tudott a szezon során végig gyengélkedő csapatok. A pocsék eredmények Corini állásába kerültek, de rövid időn belül újra kinevezték, hogy aztán – olasz szokáshoz hűen – ismét elküldhessék. A kiesést követően Cellino az elmúlt években a gyakori edzőcserékben látta a megoldást. Mindezt annak dacára, hogy a keret egyébként rutintalan volt, hiszen az átlagéletkor csak a 25 évet érte el. Közben a legutóbbi szezonban a Cosenza elleni bennmaradási osztályozót is elszúrták, és a visszavágó utolsó perceiben a szurkolók sem bírták tovább idegekkel, akik pirotechnikai eszközöket dobáltak be, illetve berohantak a pályára. Végül a nyár során a Brescia-nak másodszor is szerencséje lett, hiszen a Reggina-t kizárták a B-ből, így a kék-fehérek egy újabb esélyt kaptak a második vonalban.

Magyar játékosok, akik egykor játszottak itt:

  • Feczesin Róbert: 2007 nyarán érkezett és két évet húzott le itt. 87 meccsen 13 góllal zárt a csapatnál.
  • Vass Ádám: szinte ugyanakkor érkezett a klubhoz, mint Feczesin, azonban Vass öt évig maradt a csapatnál és összesen 143 meccsen négy gólt szerzett.
  • Varga Roland: 2009 nyarán érkezett és csak 1 évet volt itt, ahol mindössze csak 3 alkalommal tudott a pályára lépni.

Tabella: KATTINTS

 

Szólj hozzá