2023. okt 18.

Az elnök halála után nem volt több bajnoki cím

írta: surprisezola
Az elnök halála után nem volt több bajnoki cím

Ugyan 2001 nyarától a Sheriff Tiraspol uralja a moldáv élvonalat (leszámítve két nem bajnoki szezont), de ott volt még a csapat árnyékában, a közelbe költözött FC Tiraspol, amely nemcsak, hogy stabil élvonalbeli csapatnak számított, de mellette többször is megméretették magukat az európai porondon.

fc_tiraspol.png

A bevezetőben említett Sheriff Tiraspolnál is hamarabb alapított gárda 1992-ben jött létre, akkor még Constructorul Chisinau néven. Annyi különbséggel, hogy a csapat nem Tiraspol-ban, hanem Chisinau, Moldávia fővárosa jelentette a csapat székhelyét. Maga a klub az 1993/94-es szezonban indult útjára, a harmadik vonalban. Abban a szezonban rögtön bajnoki címet szerzett, és a következő szezonban a másodosztályt is bajnokként abszolválták. Az 1995/96-os szezonban újoncként a dobogó legalsó fokát is elcsípték, de közben a Moldáv kupát nyerték, ami UEFA kupát jelentett. Az elsőkörben az izraeli Hapoel Iorni Rishon LeZion ellen csak az idegenbeli góloknak köszönhetően jutottak ki, de a következő körben kapott Galatasaray oda-vissza legyőzte a gárdát.

fc_constructorul.gifA csapat logója 1993-tól 2001-ig

Az ezt követő években a dobogón, illetve kétszer a Moldáv kupa döntőjébe is bejutottak. Még az 1999/2000-es szezonban a Fradit kapták az UEFA kupában. A pesti mérkőzésen a csapat 3:1-re kikapott, hazai környezetben pedig csak 1:1-et játszottak, ami egy újabb búcsút jelentett. 2000-ben azonban, az akkor a harmadik helyen végző csapat újra megnyerte a Moldáv kupát.

A 2000/01-es szezonban a gárda nemcsak, hogy nagyon csúnyán maradt alul a bulgár CSKA Szófia ellen, hanem még 2000 szeptemberében a gárdát 1 évre eltiltották az európai versenyektől, mivel a hazai összecsapáson számos biztonsági szabálysértés történt.

Viszont a remek hazai szerepléseknek is megvolt a maga ára. A klub elnöke, Valeriu Rotari (1947 – 2000) egy olyan üzletember volt, akit szervezett bűnbandák tevékenységével vádoltak, végül az elnököt 2000. február 16-án meggyilkolták, ez pedig a klub lejtmenetét is jelentette.

A 2001/02-es szezon előtt Cioburciu-ba, egy Tiraszpol melletti kis faluba költözött a klub, majd a következő szezonban már Tiraszpolba tették át a székhelyüket. Ezt követően bajnok már nem tudott lenni a gárda, de az európai selejtezőkbe többször is próbálkozhattak. Utolsó európai ellenfelük az Inter Baku volt a 2014/15-ös szezonban, de ott mindkét meccsen alul maradtak. Az akkori bajnokság végén a negyedik helyet csípték el.

A szezon végén az FC Tiraszpol vezetősége és alapítóinak tagjai összeültek, majd úgy döntöttek, hogy nem folytatják tovább. A vezetőség akkor megemlítette Vlad Goian edzőt is, akivel 2013-ban bronz, 2014-ben pedig ezüstérmet szereztek. Ezzel (legalábbis azt nézve, amióta FC Tiraszpol a gárda neve) ő lett a klub legsikeresebb edzője.

Bővebben a Fradi elleni meccsekről:

Első meccs (KATTINTS) és a visszavágó (KATTINTS).

Szólj hozzá