2023. okt 19.

Hamar beköszöntött a bánat Nagybecskerekben

írta: surprisezola
Hamar beköszöntött a bánat Nagybecskerekben

A mindössze 2006-ban alapított gárda egyből a szerb élvonalban indulhatott el, de sok örömük nem lehetett ott, mert a lecsúszás hamar utolérte őket.

banat_zrenjanin_svg.png

Maga a csapat 2006. nyarán, Nagybecskerekben jött létre. Ehhez az alapításhoz két csapat fúziója, a FK Proleter Zrenjanin és a FK Buducnost Banatski Dvor kellett. A Proleter épp süllyedő pályán volt az ezredfordulót követően, miután kiestek az élvonaltól. Az egykor még (1997-ben) Intertoto kupa csoportkört is megjárt gárda hosszabb ideje küzdött pénzügyi gondokkal. A 2000-ben kiesett csapat két évvel később a második vonaltól is búcsúzni kényszerült, de hiába jutottak vissza azonnal, újabb két évet követően, 2005 nyarától ismét a harmadosztály mélysége várt rájuk. De azt a szezont már be se fejezték.

Ezzel szemben a Buducnost sorsa épp felfelé ívelt. Nekik is az ezredforduló jelentette az áttörést, de ők akkor a harmadosztályból léptek feljebb, és 2003 nyarára nemcsak, hogy feljutottak, hanem közben a Szerb kupában az elődöntőig is eljutottak. Ez akkor nagy bravúrnak számított, hiszen a többi elődöntős csapat akkor még az elsőosztályt erősítette. A következő szezonban a csapat, mint újonc elsőosztályú klub, egészen a kupadöntőig menetelt, de ott a Crvena Zvezda akkori támadója, a válogatottnál is debütáló Nikola Zigic első percben szerzett gólja elég volt ahhoz, hogy a finálét elbukják. A szezon végén ugyan kiestek, de a másodosztályból egyből visszajutottak, igaz, a kupadöntő miatt az UEFA kupaselejtező várt rájuk, de ott az első ellenfél, a szlovén Maribor ki is ejtette a csapatot. A feljutást követően a nyolcadik helyen futottak be.

A megegyezést, hogy a két csapat egyesüljön, hamar megszületett. Egy váratlan ötlet elgondolkoztatta közép Bánát labdarúgást kedvelő polgárait és a labdarúgással foglalkozó szakértőit, akiknek elég volt egy rövid tárgyalás ahhoz, hogy a szomszédos község elsőosztályú csapata (a Buducnost-ról van szó) és a Proleter közös nevezőre jusson. A megegyezést követően létrejött a FK Banat, és a megállapodás szerint a csapat hazai pályája a Proleter 18 700 férőhelyes stadionja, a Karadordev Park lett. Természetesen azon a nyáron a két csapat kiemelkedőbb játékosai jelentették az erősítést. Köztük érkezett a legjobb éveiben járó Srdan Baljak is, akitől a gólokat várták, miután Buducnost-nál ő felelt ezért. Bár hozzá kell tenni, hogy az előző szezonban csupán 11 bajnokin jutott szóhoz az élvonalban, amelyeken mindössze kettő gólt zárt. Ugyanakkor a vezetőedzőért is elég volt „házhoz” menni, ugyanis azt is a Törzsudvarnok (Buducnost) adta, Nikola Rakojevic személyében.

Az újonnan létrejött csapat a 12 csapatos élvonalban indulhatott el, és első nekifutásra a bennmaradást jelentő kilencedik helyet csípték el. Mindössze négy ponton múlott, hogy nem kellett bennmaradási osztályozót játszaniuk. Az említett szezon végén Baljak a maga 18 góljával gólkirály lett, ami egyenes utat jelentett a Mainz-hoz. A bajnokság végén pedig Rakojevic is dobbantott, ő a mentenegrói Lovcen-hez ment. De még mielőtt véget ért volna a szezon, a gárda a Szerb kupában az elődöntőig jutott.

A következő, 2007/08-as szezonban a legjobb nyolc jelentette a végállomást a kupában. Az akkor már alaposan kicserélődött klub azzal, hogy eladta három meghatározó játékosát is, saját átigazolási rekordot döntött. Zoran Tosic-ot 400 000-et a Partizan (később a Manchester United játékosa lett), Baljak-ot a Mainz 300 000-et, Goran Vujovic-ért pedig 100 000€-t fizetett ki a Fehérvár. De hiába a plusz pénz, a csapat csupán az utolsó előtti helyre futott be, ami kiesőzónát jelentett.

Csakhogy a hetedik helyen befutó Mladost Lucani pénzügyi gondokkal küzdött, ami miatt a Liga végül kizárta őket. Eredetileg a harmadosztályba akarták száműzni a Lucani-t, de végül csak a másodosztálytól kellett felkapaszkodniuk, amit 2014 nyarán sikeresen meg is oldottak, és az óta is az élvonalat erősítik. Azonban a Mladost kizárása miatt adva volt a kérdés: melyik csapat kapjon második esélyt? Az utolsó előtti helyen befutó Banat, vagy a bennmaradási osztályozó alulmaradt Smederevo (Szendrő). A Szövetség végül a Banat-nak adott új esélyt, mivel a szövetségnél úgy ítélték meg, hogy a nagybecskerekieknek nagyobb a szponzorációjuk és jobban is támogatják a várost, mint az FK Smederevo esetében, ezért ők kaptak esélyt. Ez a döntés nagy vihart váltott ki a hoppon maradt gárda vezetőinél, akik fellebbeztek az UEFA-nál, de végül elutasították őket.

Azonban a második eséllyel nem tudott élni a csapat, amely 2009 nyarán kizúgott az élvonalból. Még a nyáron, mindössze 50 000 €-ért adták el Nenad Filipovic-ot a Videotonnak. De ekkor távozott a ZTE-hez Milun Trnavac, aki 5 meccsen pályára is lépett az NB1-ben.

Mindössze két pont hiányzott a bennmaradáshoz, az éppen csak megmenekülő OFK Beograd-al szemben. Még 2009 nyarán érkezett a csapathoz Miroslav Grumic, aki 2011. február közepében igazolt Kaposvárra, és a visszavonulásáig (ezen a nyáron vonult vissza) több mint 150 meccset játszott az NBI-ben, a magyar másodosztályban pedig 137 mérkőzésen lépett pályára.

Ez volt az utolsó alkalom, hogy az élvonalban szerepeltek, és innentől kezdve a lejtő várt rájuk, amelyre még rátett a gyakori edzőcserék. A másodosztályba szorult gárdának nem volt esélye visszajutni, sőt, egyre jobban közelítettek a kieső pozíciók felé, amelyet ugyan 2012 nyarán a jobb gólkülönbségük során még elkerültek, de a következő szezonban már nem. A harmadosztályba szorult csapat élére 2014-ben Marko Gutesa lett kinevezve, akivel ugyancsak nem javultak az eredmények, és a 2015/16-os szezonban az utolsó előtti helyen végeztek, ami újabb kiesést jelentett, de végül a klub a megszűnést választotta. Jelenleg egyébként létezik egy ZFK Banat Zrenjanin nevű csapat, amely a kerületi szinten szerepel.

A klub rövid története során pár játékos a felnőtt válogatottságig eljutott:

  • Issouf Campaore: 2009-től 2014-ig játszott itt. A Burkina Fasó-i válogatottban, 2008-ban debütált. Az egykori balhátvéd kétszeres válogatottnak vallhatja magát.
  • Nenad Miskovic: Az egykori 7 hétszeres bosnyák válogatott balközéppályás 2007 nyarától erősítette a csapatot, ahonnan 2000. január. 1-én vissza is vonult.
  • Nikola Drincic: A montenegrói válogatottban 32 meccsen két gólig jutott az egykori védekező középpályás, aki jelenleg az FK Zemun-nál asszisztensedző.
  • Goran Vujovic: Egy meccsig jutott a montenegrói válogatottban a jelenleg is aktív csatár.
  • Filip Stojkovic: A 15-szörös montenegrói válogatott jelenleg is aktív, a jobbhátvédként bevethető játékos az osztrák LASK csapatát erősíti.
  • Milan Stojanoski: Az egykori 27-szeres Észak-makedón játékos jelenleg a szerb FK Teleoptik Zemun edzője.
  • Borce Manevski: A jelenleg 38 éves támadó négy alkalommal szerepelhetett az észak-makedón válogatott színeiben.
Szólj hozzá