2023. dec 12.

Nagyon lassan áll talpra az RBC Roosendaal

írta: surprisezola
Nagyon lassan áll talpra az RBC Roosendaal

A hollandi RBC Roosendaal az ezredfordulón érte el az élvonalat, de tartósan nem tudta ott megvetni a lábát és egy évtizeddel később a csőd is bekopogtatott a klub ajtajánál.

rbc_maatschappelijk.png

A gárda a történelme során, több újjáalapításon is átesett, de a legelső alapítási dátum 1912. július. 31-ére tehető. A klub eredeti neve Excelsior volt, de 1920-ban VV Roosendaal névre keresztelték át. Jelenlegi nevét 1927-ben, a Roosendaal Boys Combinatie (RBC)-al való egyesülés után kapta. 1955-ben ugyan profi státuszra váltottak, de ez csak 1971-ig tartott, ugyanakkor 1983-től ismét elhagyták az amatőrizmust és újra profik lettek, miután feljutottak a másodosztályba. A második vonalat jelentő Eerste Divisie-ben egy középmezőnybeli csapatnak számítottak, több mint egy évtizedig.

nevtelen_28.png

Az 1999/2000-es szezonban a hatodik helyen futottak be, a nyáron kinevezett Robert Maaskant-al, ami feljutási osztályozót jelentett. Ez úgy nézett ki, hogy két csoportra bontották a hat osztályozós helyen végző csapatot, akikhez 1-1 élvonalbeli csapat csatlakozott, akik szintén osztályozót jelentő helyen végeztek. Az RBC a B csoportba került, ahol a bajnoki riválisok közül az FC Zwolle-t és az Excelsior-t, az élvonalból pedig a Cambuur-t kapta. Ebben a csoportban 11 pontot szerezve – és csupán eggyel megelőzve a Zwolle-t – az első helyen végezte, így az első osztályra készülhettek – a másik csoportot a Groningen veretlenül megnyerte.

A főleg hazaiakra építő gárdának azonban nem sok jó jutott az élvonalban. Az első és a negyedik fordulót leszámítva a csapat végig a kiesőzónában, vagy a bennmaradási osztályozós hely egyikén állt. Mindössze 4 győzelmet és 28 vereséget tudtak felmutatni a 34 fordulós elsőosztályban. A megszerzett 14 pont édes kevés volt a bennmaradáshoz. A kiesés ellenére azonban Maaskant továbbra is a csapat élén maradhatott.

A képlet a 2001/2002-es szezonban is ugyanaz volt – osztályozós hely, ezúttal az A csoport Play-Off csoportjában, amit immáron veretlenül, 4 győzelemmel és 2 döntetlennel abszolváltak. Közben 2001-ben a gárda beköltözött az új, 5000 férőhelyes stadionjába. A szezon végén azonban Maaskant a Go Ahead Eagles-hez ment, de fél év után vissza is tért a csapathoz. Visszatérésekor előbb a tizenharmadik, majd a tizenkettedik helyre kormányozta a gárdát. Utóbbi helyezés klubrekordot jelent. A szezon végén ismét távozott, de ekkor már a Willem II-hez ment, ahol durván másfél évig volt edző, majd 2006 januárjában ismét visszatért, hogy egy év és 2 hónapig újra a csapat edzője lehessen.

anp-300989733.jpgRobert Maaskant

Távozása után a tizenhatodik helyen végzett a gárda, ami bennmaradási osztályozót jelentett és az A csoportba került RBC megint az első helyen végzett, így megmenekült, de a következő szezonban már nem tudták elkerülni a kiesést és csont nélkül, mindössze 1 győzelemmel és 9 szerzett ponttal ki is estek. A másodosztályban egyre gyengébb eredményeket produkáltak, végül 2011. június 8-án csődöt jelentettek, miután az igazgatóság nem fizette vissza az 1,6 millió eurós tartozását, ez pedig a szakmai engedély visszavonását jelentette. Ez után a cél az volt az igazgatóság részéről, hogy az amatőr Hoofdklasse ligába regisztrálják a gárdát, de ez végül nem jött össze.

Ekkor a klub otthonául szolgáló pályát is elvesztették, amit csak a 2013/14-es szezontól vehettek birtokba. Ezt később átnevezték Herstaco stadionra. A gárda a 2012/13-as bajnokságot a kilencedik vonalba kezdte meg. 2020-ban megpróbáltak egyesülni az RKSV Halsteren-el, de végül ebből nem lett semmi. Az egyesülésre azért lett volna szükség, mert a csőd ismét felütötte a fejét, de ezt a covid megjelenésének is köszönhetik. A gárda jelenleg a hatodik vonalban szerepel, miután az előző szezonban feljutottak.

Érdekesség:

  • A klubnevelése a Curacaoi válogatott Cuco Martina, aki később a Premier ligában is megfordult.
  • 2008 augusztusától 2010 augusztusáig itt szerepelt a tizenötszörös nigériai válogatott, Pius Ikedia.
  • A 2009/10-es szezonban a gárda játékosa volt a török U21-es válogatottig is eljutó Umut Gündogan.
  • A Sierra Leone-i válogatottban öt gólig jutó Paul Kpaka, a 2005/06-os szezonban kölcsönjátékosként szerepelt itt.
  • Az 55-szörös gambiai válogatott Ebou Sillah, két időszakban is játszott itt. Összesen 45 meccsen lépett pályára, amelyeken 10 góllal és 2 gólpasszal zárt.
  • A Feyenoord-al bajnokságot nyerő Tininho, 2003 nyarától 2004 januárjáig szerepelt itt.

images0_persgroep.jpgCuco Martina

Szólj hozzá