2023. dec 18.

A többszöri anyagi gondok után újra Serie A-s lehet a Catanzaro

írta: surprisezola
A többszöri anyagi gondok után újra Serie A-s lehet a Catanzaro

A Catanzaro aranykora akkor volt, mikor 1978-ban harmadik alkalommal jutottak fel az élvonalba. Akkor mindössze öt szezont tudtak kibírni az A-ba és később - olasz csapatok szokásához hűen - az anyagi gondok is megjelentek a klub életében.

catanzaro-01_618.png

A klubot eredetileg két helyi csapat, a 'La Braccini' és a 'La Scalfaro' egyesülésével alapították 1927-ben, Unione Sportiva Catanzarese néven és kezdésként a negyedik vonalban indultak el. Azonban Benito Mussolini városlátogatását követően a 'Fascista' kijelentés is bekerült a csapat nevébe, ami azt jelentette, hogy 1929-ben 'Unione Sportiva Fascista Catanzarese' néven szerepeltek. Két évvel később már a harmadosztályban találták magukat, majd 3 szezonnal később, 1933-ban már a Serie B-s magasságokig is eljutottak, és ugyan csak két évig tudtak a második vonalba szerepelni, de a kiesést követően egyből vissza is jutottak. Azonban ekkor nemcsak, hogy a kiesést jelentő 15. helyen végeztek, hanem egészen a regionális mélységekig süllyedtek, mivel anyagi gondokba voltak. Egészen a második világháború okozta leállásig a regionális vonalban szerepeltek, ahol több címet is szereztek.

Amikor a háború végetért, a fasiszta nevet is elhagyták. A következő 15 szezonból 13-at a C-ben töltöttek, 1952-ben pedig a negyedosztályt is megjárták, de 1959-ben a C-t megnyerve feljutottak és tizenhárom év után ismét a B-re hangolódhattak. Ekkor stabilizálódott a gárda élete és a feljutást követő tizenkét évben versenyzett ott, általában a középmezőnyben végezve. Ebben az időszakban a Coppa Italia döntőjébe is bejutottak 1966-ban, majd 1971-ben a Serie A-ba is betekintést nyerhettek, miután a háromszereplős rájátszásból (Atalanta, Bari, Catanzaro) legyőzték a Bari-t a sorsdöntő mérkőzésen. 

us_catanzaro_1971-72.jpgAz 1971/72-es A-s csapat

Annak ellenére, hogy első győzelmüket csak a 16. fordulóban érték el (a Juventus ellen), és a szezon végéig csupán 3 győzelmet és 15 döntetlent tudtak felmutatni, az utolsó fordulóig volt esélyük bennmaradni, végül azonban kiestek. 1976-ban ugyan visszajutottak, de ekkor még csak átszálló jegyet váltottak. Az 1978-as feljutást követően elindult a gárda aranykora, amikor is öt szezont töltöttek az élvonalban. A Claudio Ranieri-t (8 évig, 226 bajnokin lépett pályára), Gianni Improta-t és az ikonikus Massimo Palanca-t magába foglaló csapattal egy kilencedik (1979-ben és 1982-ben) és egy nyolcadik hely (1981-ben) is összejött, de ennél tovább már nem jutottak és 1983-ban el is búcsúzhattak az élvonaltól és azóta sem voltak olyan magasságokban. Persze voltak olyan szezonok, mikor reális esélyük volt feljutni, de csak nem sikerült.

claudio-ranieri-stickers.jpg

Végül 1990-ben és 1991-ben kétszer is kiestek és egészen 2003-ig a Serie C2-ben maradtak. 2005-ig két feljutás kellett ahhoz, hogy visszakapaszkodjanak a B-be, de csak az utolsó helyet tudták elcsípni, ami kiesést jelentett volna, de mivel ekkor zártak ki több csapatot, így a piros-sárgák kaptak egy újabb esélyt, de nem tudtak vele élni és ismét az utolsó helyen zártak. A kieséshez ismét anyagi gondok is párosultak, ami miatt a szövetség törölte a gárda regisztrációját.

2006-ban jöhetett az újjáalakulás, de 2011-ben ismét megúszták a kiesést, mivel a szintén C-ben szereplő Pomezia-t kizárták, ami miatt ezúttal is kaptak egy újabb esélyt, de még azon a nyáron kizárták a klubot, nem meglepő módon a fellépő anyagi gondok miatt. A csődbe ment klubot még a nyár folyamán megvásárolták. 2018-ban hivatalosan is Unione Sportiva Catanzaro 1929 névre váltottak. Jelenleg a Serie B-ben szerepelnek, annak köszönhetően, hogy az előző szezonban feljutottak és most reális esélyük van újra feljutni az A-ba.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá