2023. okt 23.

Egy walesi óriás is tud bajba kerülni

írta: surprisezola
Egy walesi óriás is tud bajba kerülni

A Ton Pentre az egyik legrégebbi walesi klub, amely az Intertoto kupa csoportköréig is eljutott, de később az első bajnoki kiesésüket is átélték, ami a lecsúszásuk kezdetét jelentette.

80546353-9c0d-4d8c-9436-ef8189a43597.png

A jelenlegi klubot 1935-ben alapítottak, de előtte volt korábbi gárda is, ezzel névvel. A feljegyzések a legrégebbi mérkőzést 1896-ra teszik, tehát a megalakulást is ahhoz az évszámhoz kötik. Az 1903/04-es szezonban meghívást kaptak a Dél-Walesi ligába, ahol még nem volt se feljutó, se kieső, azonban néhány klubot úgy választottak, hogy később közvetlenül a Division One-ba vehessenek részt. A Ton Pentre három szezont követően, az 1905/06-os bajnokságban a csúcsra ért a Division Two-ba. A bajnoki címük megváltoztatta a liga adminisztrátorainak véleményét, akik bővítették a Division One klubok összetételét.

A gárda a Divison One-ban is a csúcsra ért, 1908-ban, majd zsinórban háromszor megszerezte a Dél-Walesi Senior kupát. Ebben az időben óriási különbségek voltak a legjobb klubok és a többiek között. Következésképpen néhány gárda arra törekedett, hogy elhagyják a dél-walesi ligát és csatlakoztak a Southern ligához, a walesi ligához és a nyugati ligához. A Ton Pentre is azok közé tartozott, akik belevágtak az ambiciózus lépésbe és csatlakoztak mindhárom ligához az 1909/10-es szezonban.

Ekkor már olyan csapatokkal találták magukat szemben – a teljesség igénye nélkül – mint a Luton Town, a Southend United, a Cardiff City, a Portsmouth, a Brentford, a Stoke és a Swansea Town. A futball az 1910-es években fellendült, és a Mid-Rhondda – Ton Pentre közötti mérkőzésen, amit 1919-ben játszottak az FA kupa elődöntőjében, több mint 20 000 ember tekintette meg, ami végül a vendégek sikerét hozta. 1922-ben a Welsh kupa döntőjébe is bejutottak, de ott a Cardiff City 2:0-ra nyerni tudott.

A háború után olyan csapatok, mint például a Mid Rhondda eltűntek a pénzügyi gondok miatt. A Ton Pentre ezzel szemben folytatni tudta, csak úgy, hogy elhagyta a Southern ligát és a walesi ligában jelentkeztek át. Az újjászületésük 1935-ből származik, amikor Ton Pentre Football Club néven folytatták tovább. 

ton-pentre-1921-1922.jpgAz 1921/22-es csapat

A második világháború után ismét folytatódhatott a versenyszellemű futball, és újra bevezetésre került a walesi nemzeti liga, emellett az első divízió mellé egy új, 2-es divíziót is régiósítottak keleti és nyugati szekciókra. A Ton Pentre a Division Two nyugati csoportjába került, és első nekifutásra be is zsebelték a bajnoki címet. Ennek eredményeképpen felkerültek az elitbe.

Az 1986. novemberében megrendezésre kerülő FA kupa első fordulójában ismét a Cardiff-al találkoztak és az akkori 2800 fő telt házat jelentett. A meccset a cardiffiak nyerték meg 4:1-re. A szépítő gólt az a Gareth Bees szerezte, aki közben a csapat segédedzője is volt.

Amikor 1992-ben megalakult a League of Wales, a Ton Pentre-t is meghívták, mint az alapító tagok egyikének, de ők inkább azt választották, hogy a saját érdemeik alapján jussanak fel oda, ami a következő évben meg is valósult és az első két élvonalbeli szezonjukba a harmadik helyen végeztek. 1995-ben az UEFA Intertotó kupa csoportkörébe is bejutottak, ahol a Heerenveen, a Leiria, a Naestved és a Békéscsaba várt rájuk. Azonban az európai szereplésük pocsékra sikeredett és a 4 lejátszott mérkőzésüket 16 kapott góllal zárták (A békéscsabai meccsről itt: KATTINTS).

ton-pentre-v-heerenveen.jpg

Sajnos az európai szereplésük az erőforrások kimerüléséhez vezettek. A klub majdnem fizetésképtelenné vált, és 1997 februárjában ki is léptek a League of Wales-ből és a Walesi ligában folytatták tovább, amit 1997 és 2002 között ötször nyertek meg zsinórban. A walesi kupában 2002-ben és 2003-ban is az elődöntőig meneteltek, de ott mindkétszer kikaptak. Győzelem esetén kijutottak volna az UEFA kupába.

Két bajnoki ezüst után, a 2004/05-ös bajnokságot is megnyerték, ami azt jelentette, hogy az elmúlt nyolc szezonban hatszor szereztek aranyérmet. Mivel a 2009/10-es szezonban átszervezték a walesi liga kiesőzónáját, így az utolsó három helyett az utolsó öt esett ki, amibe a Ton Pentre is becsúszott, így a története során először tapasztalhatták meg a kiesést. Első nekifutásra vissza is jutottak, mindezt veretlenül.

Kétezer-tizenkilencben újra gondba kerültek, és ekkor már segítségre szorultak. Az amatőr csapatként funkcionáló Ton Pentre a sok önkéntes támogatásból tartotta fenn magát, de mivel több önkéntesük is elhunyt az elmúlt években, így a működésük kérdésessé vált. Jelenleg a gárda a negyedosztályt jelentő Dél Wales Alliance ligában szerénykedik.

Facebook elérhetőségük: KATT

Szólj hozzá