2023. okt 23.

A rakéta sebességű csapat

írta: surprisezola
A rakéta sebességű csapat

A moldáv FC Veris 2011 májusában alakult és a harmadosztályból rakéta sebességgel haladva, egészen az Európa Liga selejtezőig jutott.

10272617_705086986225889_8525367866255768867_o.jpg

A klub története 2011 tavaszán indult, amikor is a nem egész 3000 lakosú Draganesti-ben a helyi fiatalok petíciót nyújtottak be Vladimir Niculae üzletemberhez azzal a kéréssel, hogy hozzon létre egy futball-klubot és az induljon el a kerületi bajnokságban. A gárda a három csoportos B divízióban el is indult, ami a harmadosztálynak felelt meg. A földrajzi helyezkedésük szerint az Északi csoportba került (értelemszerűen volt még a Közép és a Déli csoport).

A csapat edzője kezdetben Niculae volt, de júliustól Igor Ursachi vette át a stafétát, de az edzőcsere amúgy sem zökkentette ki a gárdát, amely a 11 csapatos Északi csoportot 100%-os teljesítménnyel, mind a 20 bajnokiját megnyerve jutott fel. A gólkülönbségük is elképesztő volt: a 84 szerzett gól mellett csupán két gólt kaptak.

nevtelen_38.png

A másodosztályba kerülve sem hagyott alább a lendület, és a 28 bajnokijukból 24-en győzni tudtak és csupán két alkalommal hagyták el vesztesen a pályát. A 103 szerzett, illetve a csupán 5 kapott gól önmagáért beszélt, és közben a Moldáv kupában is szárnyaltak, ahol egészen a döntőig meneteltek, de ott az FC Tiraspol (azóta megszűntek, és már voltak említve a blogon) végül a tizenegyes párbajban jobbnak bizonyult.

De ekkor már Danut Oprea irányította a csapatot, aki játékos karrierje során megfordult a Győri ETO csapatában is. Ugyanakkor Danut még az év októberében távozott, és a helyét az orosz Igor Dobrovolski vette át, és közben ott volt a csapatban, a másodosztály gólkirály címet nyerő (30 góllal) Viorel Frunza is.

Az élvonalban került gárda a 12 csapatos bajnokságban sem szeppent meg, igaz, itt már 4 vereség is becsúszott, meg 25 kapott gól, de így is a harmadik helyen tudtak végezni, ami EL selejtezőt ért. Ekkor már Lilian Popescu ült a kispadon (az ő nevével már találkoztunk a blogon), akivel készülhettek a bolgár Litex Lovech elleni Európa Liga selejtezőre. A „hazai”  (mivel pályájuk nem volt, így a fővárosba költöztek) 0:0 után azonban idegenben 3:0-ra kikaptak, így a bolgárok örülhettek a továbbjutásnak.

A 2014/15-ös szezon is jól indult számukra. A bajnokságban épp az élen álltak, amikor jött a decemberi Sheriff Tiraspol elleni kupa mérkőzés, amit 1:0-ra elveszítettek. Niculae két elmaradt tizenegyesről beszélt, és azzal fenyegetőzött, hogy a csapatát visszalépteti a bajnokságtól.

clasamentul_diviziei_na_ionale_nainte_de_retragerea_lui_veris.png

„Remélem, a tulajdonos meggondolja magát, és továbbra is sikeresen szerepelünk a bajnokságban.”

– vélekedett a gárda akkori csapatkapitánya, Petru Racu.

32077.jpg

Végül nem így lett. A gárda visszalépett a bajnokságtól, amire a Moldáv Labdarúgó Szövetség úgy reagált, hogy 3 évre eltiltotta a csapatot a különböző versenyektől. Közben azért az anyagi gondok is megjelentek, így némiképp nem is lehet meglepő, hogy a kilépés után a gárda megszűnt létezni.

Pár rekord, amit a klub ért el:

  • A moldáv labdarúgás bajnokságai során ők érték el a legnagyobb arányú győzelmet: 17-0 a Maiak Chirsova ellen.
  • Ők lettek az első olyan klub, amely másodosztályú csapatként a moldáv kupa döntőjébe jutott.
  • A másodosztályban 30 gólt szerző Viorel Frunza találatainak száma sem lett megdöntve.
  • Zsinórban négy kiütéses győzelem, ami szintén moldáv rekord.
  • 1288 percig nem kaptak gólt.
  • Az 103:5-ös gólkülönbség is szintén rekordnak számít.
Szólj hozzá