2024. máj 09.

A klub, amely nem kért az élvonalból

írta: surprisezola
A klub, amely nem kért az élvonalból

A cseh klub történelme során először, a 2008/09-es szezon végén a másodosztály második helyén végzett, azonban a feljutásból nem kértek és az élvonalbeli licencet eladták.

120let_final_logo_fk_caslav.png

Cáslav (olvasd így Császlav) Prágától nem egész 80 km-erre, a Kutná Hora-i járásban található. A napjainkban 10 468 főt számláló városban még 1902-ben alapították meg az első futballcsapatot, amit akkor a helyi gimnázium hetedikes diákjai hoztak létre SK Stella Hvezda Cáslav néven. A sportkezdeményezésüket viszont a tantestület nem fogadta megértéssel, így a mérkőzéseiket egy távoli katonai gyakorlótéren kellett lejátszaniuk.

czechrep_political_map.gif

Idővel ez a helyzet változott, mivel a labdarúgás hamarosan népszerű sportággá vált. 1927-ben már SK Cáslav néven létezett tovább a klub, de ez a klub sokáig nem volt egyedül a városban, mivel a harmincas években a DSK Cáslav is létrejött, ami azonban rövid időn belől megszűnt létezni. Viszont 1943-ban egy újabb másik klub, a Slavoj Cáslav jött létre, de ők 1949-ben egyesültek az SK Cáslav-al, hogy létrehozzák az SK Kosmos Cáslav-ot.

Az újonnan létrejött gárda 1950-ben a regionális bajnokságba jutott fel, de onnan a szezon végével kiestek. A következő fellángolás csak 1968 nyarában következett be, mivel feljutottak a Divízió C csoportjába (ami akkor már a harmadosztálynak felelt meg), de onnan 1970-ben búcsúzni kényszerültek.

2_27.pngAz 1969/1970-es tabella

A következő változás 1989 után következett be, mikor a helyi háztartási vegyszereket, kozmetikumokat és tisztítószereket gyártó Zenit s.r.o. (az sro olyan, mint nálunk a kft rövidítése) égisze alá kerültek és a klub, FC Zenit Cáslav néven folytatta tovább a szereplését. Új tevékenység volt a klub életében, hogy az utánpótlásra fokozott figyelmet fordítottak. Az eredmények javulásának köszönhetően 1998-ban feljutást ünnepelhettek, amit a 2003/04-es szezonban megismételtek. Utóbbi osztálylépés esetében ismét a harmadik vonal várt rájuk.

A harmadosztályba elég volt két szezon, hogy történetük során először a másodosztályra készülhessenek. Újoncként rögtön a 10. helyen végeztek a 16 csapatos bajnokságban, majd ezt követte egy 13. hely a 2007/08-as szezonban. Utóbbi esetében egy edzőcserét is végrehajtottak a huszonhatodik forduló után, viszont a beugró Michal Hornák nem maradt a szezon végén és helyét Miroslav Koubek (jelenlegi Plzen edző) vette át, aki előtte a Kladno-t már felvitte az élvonalba. Michal egyébként a klubtól kapott egy asszisztensedzői állást, de ő inkább a Sparta Prága B-hez ment segédedzőnek. Miroslav a nyár folyamán jócskán alakított a kereten, akiket a szezon végén a második helyre kormányzott, ami feljutást jelentett volna. Viszont a klub az élvonalbeli licencét a bajnoki rivális 1. FC Slovácko-nak adta el.

caslav_koubek_miroslav01_denik-galerie-450.jpgKoubek a szezon végeztével másfelé nézett

Bár a hivatalos indok szerint azért került erre sor, mert a Cáslav pályája nem volt megfelelő az élvonalra, de ez csak részben lehetett igaz. Maga a játékos keret is átalakításra szorult, mivel jórészt kölcsönjátékosaik voltak, akik visszatért az anyaklubjukhoz a szezon végeztével (3 alapjátékosuk maradt nyárra), ráadásul a költségvetést is emelni kellett volna. Így viszont maradt a másodosztály és a bennmaradási harcok, mivel Koubek is távozott (alapból 1+1 éves szerződése volt).

A Zenit 2011-ig tartotta magánál a klubot, majd ezt követően a városi önkormányzat vette át az irányítást. 2012 nyarán a görög Michael Stefanidis vette át a klubot, a klub ezt követően alakított ki együttműködést az Admira Prágával és a Manchester City-vel. Utóbbi esetében olyan akadémiai játékosok érkezését vetítették elő, akik nem kerültek be az angol csapat keretébe. A City-től a nyáron nem, de Görögországból érkeztek játékosok, viszont ekkor már a keret tagja volt az a Theodoros Berios is, aki később a Kisvárdában is megfordult. Az érkezők között ezúttal is több kölcsönjátékos volt, azonban az eredmények nem jöttek, a gárda pedig mindvégig a kiesés ellen harcolt. A télen ugyan érkezett a Haladás egykori játékosa, El Hadji Diouf és Emerick Hippias személyében az első érkező is megvolt a Manchester City-től, de mindkettejük alapos melléfogásnak bizonyult, a gárda pedig ki is esett a szezon végén.

5g6h7814.jpgHippias csupán 1 gólt szerzett és a szezon végeztével távozott és azóta sem volt csapata

A csapat kiesésével a görög tulaj is lelépett, mivel a szerződésében volt egy záradék, mely szerint a klub kiesése esetén a szerződése megszűnik. Ezt követően ismét a városé lett a csapat, amely hét év után nem csak a másodosztálytól, de a profi státusztól is búcsúzott. Közben 2016-ben ismét egyet léptek lefelé és azóta a negyedik osztály C Diviziójában szerepelnek.

Tabella: KATTINTS

Facebook: KATTINTS

Szólj hozzá