2023. dec 12.

Jöttek, láttak, lecsúsztak – a Boston United rövid története

írta: surprisezola
Jöttek, láttak, lecsúsztak – a Boston United rövid története

Az 1933-ban alapított klub 2002-ben megnyerte az ötödosztályt és története során először feljutott az EFL-be.

unnamed_4.jpg

A klub sosem tartozott Anglia kiemelkedő csapatai közé, és ugyan ért el pár szép eredményt – többek között mikor 1985-ben először bejutottak a FA Trophy döntőjébe – , de a különlegességét a „zarándokok” becenév adja. Ez a név azokra a zarándok atyákra utal, akik elhagyták Angliát, hogy észak-Amerikába vándorolva megalapíthassák Bostont. Magának a United-nek is nagy utat kellett „zarándokolnia”, hogy eljusson az EFL küzdelmeihez, ami 2002 nyarán be is következett.

A feljutást követően a Liga Two-ban szépen elvolt a klub, a következő 4 szezonban a tizenegyedik és a tizenhatodik hely között ingázott. Így érkeztünk el a 2006/07-es szezonhoz. Az előző szezon házi gólkirálya, Julian Joachim távozott a klubtól, ami már önmagában egy érvágás volt a csapatnak. Emellett a Liga Two-s évek alatt a klub főleg ingyen, vagy kölcsönvett játékosokból próbálta csiszolni a keretét, de ekkor már ez sem volt elég. Az egész bajnokság során végig a kieső pozícióban tanyáztak, így nem meglepő, hogy ki is estek.

image_1.jpgJulian Joachim

Az egész gond 2006 decemberében robban, amikor is Jim Rodwell elnök új stadion tervét elutasították. Hónapokkal később Jim belépett a Boston-i Company Voluntary Arrangements-be, ami azért kellett, mert a United fizetésképtelenné vált és várt rájuk a felszámolás. A CVA gyakorlatilag egy olyan társaság, ami a fizetésképtelenné vált társaságoknak ad hitelt meghatározott időre. Azonban ezt a szövetség kétségbe vonta és 10 pontot levontak a klubtól. Ezen kívül volt itt hét számjegyű összegű tartozás a klub felé, továbbá Steve Evans (a gárda menedzsere) és a korábbi elnök, Pat Malkinson bűnösnek vallották magukat, mert 1997 és 2002 között összefogtak bevételcsalás miatt.

pa-2562858.jpgSteve Evans konzultál a bíróval

A kiesést követően érkezett a klubhoz a David Newton – Neil Kempster kettős, akik megmentették a Boston-t a csődtől, de az adminisztráció miatt két osztállyal lejjebb kellett elkezdeniük a felzárkóztatást. Azóta a bostoniak ötször is eljutottak a Play-Off-ig, de mind az öt alkalommal alul maradtak. Így a becenevükhöz hűen ismét egy nagy zarándoklás vár rájuk a felsőbb osztályokig. A helyzet azért annyiból már jobb, hogy az új stadion 2020-ra megvalósult. 

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá