2023. nov 21.

Az első olasz kupagyőztes jóformán ellett felejtve

írta: surprisezola
Az első olasz kupagyőztes jóformán ellett felejtve

A Vado FC volt az a csapat, amely az Olasz Kupa első kiírását megnyerte, de hiába a kezdeti fellángolás, azt követően nem sok öröm jutott számukra, és jóformán a feledésbe merültek.

img_0674.jpg

Olaszország északnyugati részén, Liguria régiójában, azon belül pedig Savona megyében található Vado Ligure-ban 1913. november. 1-én, Angelo Morixe a baráti társagával megalapította a Vado Foot-Ball Club-ot. A gárda első elnöke nem Angelo, hanem Lino Pizzorno lett. A klubszínek kiválasztásakor a piros-kék kombinációt választották, így fejezve ki tiszteletüket a genovai krikett- és futballklub iránt, akik Olaszország legrégebbi és legelőkelő klubjának számítottak.

dove-si-trova-vado-ligure.png

1919-ig csupán barátságos meccseket, vagy ha úgy tetszik, úttörő meccseket játszottak a háború miatt. Az említett évben csatlakoztak az Olasz Labdarúgó Szövetséghez, és benevezhettek a regionális másodosztályban. 1922-ben az Olasz Kupa első kiírásában is elindulhattak. A gárda pedig már az első körben – ahogy az összes többi induló – érdekelt volt. Első ellenfelük a Fiorente volt, amelyet hazai pályán, hosszabbítás után tudtak csak legyőzni 4:3-ra. Ezt követte a hazai 5:1-es diadal a Molassana ellen, majd szintén otthon a Juventus Italia elleni 2:0-s győzelem. A soron következő Pro Livorno-t idegenben 1:0-ra győzték le, majd az elődöntőbe került gárda a Libertas Firenze csak a hosszabbításban tudta begyötörni a győztes gólt (1:0) hazai pályán. Az elődöntő másik ágán az Udinese a napjainkban már elsüllyedt csapatnak számító Lucchese-t verte el ugyanilyen arányban.

A Vado a döntőben szintén hosszabbításra kényszerítette az ellenfelét. A győztes gólt végül a 118. percben, Virgilio Levratto szerezte, aki 1924-ben hagyta el a piros-kékeket és később többek között a Verona, a Genoa, az Inter, a Savona és a Lazio ccsapatában is megfordult, illetve tagja volt az 1928-as amszterdam olimpián bronzérmet nyerő Olasz válogatottnak. A klubnak gyakorlatilag ez volt a csúcs, és onnantól kezdve sok jót már nem élhettek át.

fc-vado.jpgA kupagyőztes csapat

1925-ben már egy másik pályán szerepeltek, amelyet később (1978-ban) a csapat egykori játékosáról, Ferruccio Chittolina-ról nevezték el. A klub egykori kapusa 1925-ben került fel a Vado utánpótlásából a felnőtt keretbe, amelyet ugyan 3 évvel később elhagyott, de 5 év után (megjárva közben a La Dominante és a Sampierdarenese csapatát) 1933-ban visszatért és egészen 1946-ig a csapatot szolgálta. 1946. április. 7-én egy bajnoki mérkőzésen sérülést szenvedett. Később hiába került a savonai San Paolo-i kórházba, mindössze harminchat éves korában elhunyt. A Le Traversine ellen elszenvedett 2:1-es meccsen sérült a játékos, aki a tőle megszokott bátorsággal rávetette magát a labdára, az ellenfelétől viszont rúgást kapott.

A gárda a húszas évek második felétől 1932-ig a másod-, majd a harmadik, végül pedig a negyedik vonalban szerepeltek. 1935-ben hiába változtattak nevet, nem sikerült a Serie C-be jutniuk, azonban 1940-re sikerült a C szintet elérniük. Ekkor azonban már javában úsztak az anyagi gondokban, és addigra már a megnyert kupát is értékesítették. A harmadosztályt jelentő C-ben végül el se indultak, majd a világháború után, 1945-ben az alacsonyabb szintekről kellett megkezdeniük az újjáépülést. 1946-ban a kupagyőzelmükre való tekintettel automatikusan visszaemelték őket, de onnan hamar búcsúzni kényszerültek.

riproduzione-della-coppa-italia-1922.jpg

1992-ben az Udinese-vel játszottak egy barátságos mecset, a kupagyőzelem 70. évfordulójának emlékére. A meccs után az Olasz Labdarúgó Szövetség átadta a klubnak a trófea másolatát. A következő években már egészen a hatodik vonalban is szerepelniük kellett. A kétezres években már javultak az eredmények és többször is eljutottak a Serie D-be. A legutóbbi, 2022/23-as szezonban a negyedosztály A csoportjában a negyedik helyet csípték el, ami Play-Off-ot ért, a döntőbe került gárda a Sanremese Calcio ellen nézhetett farkasszemet. A piros-kékek csapatkapitánya, Leroto Lo Bosco duplájának (a második gólt a hosszabbításban szerezte) köszönhetően végül megnyerték a Play-Off döntőt. Érdekesség, hogy a már 33 éves támadó 2021 nyarán pont az ellenféltől érkezetett a csapathoz.

stadio-chittolina-cartolina1.jpg

Szólj hozzá