2024. már 13.

A bajnoki cím kapujában csúszott el a GKS Belchatów

írta: surprisezola
A bajnoki cím kapujában csúszott el a GKS Belchatów

A GKS Belchatów hosszú utat te meg azért, hogy a lengyel élvonalig is eljusson, és ha már ott volt, a bajnoki címet is megcélozta.

1637073832_gksbelchatow.png

A jelenleg több mint 54 000 főt számláló Belchatów Lengyelország közepén, a Lódzi vajdaságban terül el, ahol Európa legnagyobb hőerőműve is megtalálható. A város a járás központja is egyben, amely körülbelül 50 km-re délre fekszik Lódz-tól.

A gárda 1977-ben, Wegiel Brunatny Belchatów néven kezdték meg a szereplését az akkor még negyedosztálynak nevezett Klasa A-ban (napjainkban ez már a hetedik vonalat jelenti). A harmadik vonalba négy évvel később, az 1981/82-es szezonban jutottak fel, de a következő szintlépés is bekövetkezett, igaz, erre már hét évet kellett várni, ami az 1986/87-es bajnokságban be is következett. De ezt már GKS Belchatów néven érték el, ugyanis 1983. január 27-én erre a névre váltottak.

poland-highly-detailed-editable-political-map-with-labeling-2c09jky.jpg

Ugyan 1989-ben kiestek a harmadik vonalba és a következő évben új igazgató tanácsot, neveztek ki, az elnöki pozíciót pedig Zdzislaw Drobniewski vette át. Az új elnök főfeladatának azt tekintette, hogy megállapodást kössön a helyi bányával. Ez a kezdeményezése végül sikerrel járt. A csapat az 1989-es kiesést követően, két évvel később visszajutott és előbb a kilencedik, majd a hetedik és a harmadik hely után 1995-ben elérte a bajnoki címet, ami nem csak egy újabb feljutást jelentett, hanem a klub története során először szerepelhetett a lengyel élvonalban.

Az első élvonalbeli szereplésük (1995-1997)

Amikor az 1994/95-ös szezonban a gárda a bajnoki címet érte el a bajnokságban, akkor a másodosztályt két csoport alkotta, ahol a két 18 csapatos bajnokságból az első kettő juthatott fel automatikusan az élvonalba. A Belchatów a kettes csoportba szerepelt, ahol végül úgy lett bajnok, hogy csupán egy ponttal előzték meg a második Siarka Tarnobrzeg csapatát (ők napjainkban 2023 nyáron estek ki a harmadosztályba). Érdekesség, hogy a harmadik helyen végző FC Piaseczno – amely mindössze csak hat ponttal volt lemaradva – a szezon végén visszalépett a bajnokságból. A bajnok gárda egyébként úgy jutott fel, hogy ők szerezték a csoportban a legtöbb gólt (54-et) és ők kapták a legkevesebbet is (18-at).

Feljutás ide, az első élvonalbeli szezonját úgy kezdte a csapat, hogy az első öt fordulóban egyaránt kikapott, ami a két éve regnáló edző, Wladyslaw Lach menesztését jelentette. Helyét az a Krzysztof Pawlak vette át, aki az előző szezonban kiesett a Warta Poznan-al az élvonalból. Viszont azt hozzá kell tenni, hogy Pawlak csupán az előző szezon felénél, 1995. január. 1-étől vette át a gárda irányítását. Ez mellett még nullkilométeres edzőnek számított, hiszen előtte a Warta-nál volt segédedző, majd pár hónap erejéig a szintén élvonalbeli Sokól Pniewy-t (most ötödik ligások), ezt követően rövid ideig az NKS Niepruszewo-t irányította, hogy aztán a Warta kispadján megtapasztalja a kiesést.

Ilyen előjelek ellenére az edző a tizenharmadik helyig vitte a gárdát, mindezt úgy, hogy szezon közben volt egy kilenc meccsen nyeretlenségi szériája, amelyen csak két pontot bírtak összekaparni. De áprilisban a gárda elkapta a fonalat és az utolsó tizenegy meccséből hetet megnyerve és kettőt remizelve lehozva jutottak el az említett pozícióig. Közben a Lengyel kupában egészen a döntőig meneteltek, de ott a Ruch Chorzów ellen 1:0-ra kikaptak.

5bc59276a51d1_o_large.jpgPawlak

Pawlak a bajnokság után dobbantott, mivel a nyáron a Lengyel válogatott segédedzője, majd egy meccs erejéig az átmeneti kapitánya lett (Azon az egy meccsen 4:1-re verték otthon Grúziát). A következő szezonban kétszer is edzőt cserélt a gárda, de végül a rosszabb gólkülönbségének köszönhetően kiestek. A másodosztályba elég volt egy szezon, hogy visszajussanak az élvonalba.

A második élvonalbeli szereplésük (1998/1999)

A feljutást követően a klub kispadját újra Pawlak foglalta el, aki a Lengyel válogatott után a Lech Poznan-t irányíthatta 1997 nyarától, de a következő év márciusában távozott onnan. A Belchatów-nál se ment jobban nekik és az utolsó öt forduló előtt távozni kényszerült (többet nem ült le a csapat kispadjára). Mikor a gárdát elhagyta, a csapat csupán 1 pontra volt a kieséstől, de a szezon végére az egy pontos hátrányból négy lett és újra várhatott rájuk a másodosztály. Közben a Lengyel kupában ismét a döntőig jutottak, de ezúttal a napjainkban már elsüllyedt Amica Wronki ellen maradtak alul 1:0-ra.

3ac2267d4429bd43432168911aba.jpg

Érdekesség: 1997 és 1999 között játszott is Jaccek Krzynówek, aki 61 meccsen 11 gólt szerzett a gárda színeiben. A klubnál töltött időszakában hívta fel magára a Nürnberg figyelmét, amely végül leszerződtette. Később a Leverkusen, a Wolfsburg és a Hannover csapatában is megfordult. 1998 és 2009 között a Lengyel válogatottban is szerepelhetett, ahol 96 meccsen 15 gólig jutott. Közben Zdzislaw Drobniewski elnök 2002-ben távozott a klubtól.

Egyébként 2000-ben került fel a nagy csapathoz Lukasz Sapela kapus, aki 12 évig szerepelt a csapatnál. 2002-ben pedig megszerezték Lukasz Gargula-t, aki 7 éven keresztül a klub kezdő középpályása volt.

A harmadik élvonalbeli szereplésük (2005-2013)

Hat idény és Mariusz Kuras kinevezése kellett a visszajutáshoz. Hasonlóan Pawlak-hoz, ő is jóformán nullkilométeresnek számított, hiszen mielőtt 2002-ben kinevezték volna a csapat kispadjára, előtte a Pogon Szczecin csapatánál dolgozott, kétszer asszisztensként és kétszer vezetőedzőnek, bár egyik esetben csupán átmeneti megoldás volt a kispadon. A másodosztályban kétszer a negyedikek lettek Kuras-al, majd ezt követően csípték el a második helyet. A feljutást követően elég volt kilenc forduló, hogy az edzőt elküldjék. Mindössze 1 győzelmet és négy döntetlent volt képes felmutatni. Az ő helyét a tapasztalt Orest Lenczyk vette át, aki végül a tizedik helyig kormányozta a csapatot. 

582338c1d5046_o_medium.jpgOrest Lenczyk

Ezt követte a 2004/05-ös szezon, amelyre a gárda fiatalabb keretet rakott össze, noha főleg távozói voltak a csapatnak. Viszont Radoslaw Matusiak és Grzegorz Król személyében két támadót is megszerzett a Belchatów. Előbbinek egy értékelhető szezonja volt a LKS Lódz-nál, még a 2001/02-es szezonban, amikor is 33 meccsen 6 gólt szerzett, utóbbi támadó évekig az Amica Wronki-t erősítette, de az előző szezonban már a másodosztályú (jelenleg negyedik vonalas) Szczakowianka Jaworzno-nál szerepelt, ahol 27 meccsen 11 gólig jutott.

Matusiak 10, Król pedig 16 góllal járult ahhoz hozzá, hogy a gárda bejelentkezzen a bajnoki címért. A fordulat végül az utolsó előtti fordulóban jött el. Ekkor a 16 csapatos bajnokságban a Belchatów 58 ponttal állt az első helyen, a másodikon két egységgel lemaradva a Zaglebie Lubin. Mindkét csapat hazai környezetben várta a folytatást. A Belchatów a Wisla Kraków-ot, a Zaglebie a Widzew Lodz-ot. A zöld-fehérek meglepetésre kikaptak a Wisla Kraków-tól, míg a Zaglebie 4:2-re nyert, aminek köszönhetően átvette a vezetést. Az utolsó fordulóban hiánya nyert a Belchatów, a Lubin is győzni tudott, így a Lubin egy ponttal megelőzve a Belchatów-ot lett a bajnok.

000em69fh6ef1u9o-c321-f4.jpg

Az elbukott bajnoki címet követően a Lengyel elsőosztályú csapatoknak létrehozott Ekstraklasa kupában a döntőig jutottak (2006-tól 2009-ig volt ez a sorozat), amit a később megszűnt Dyskobolia Grodzisk ellen elbuktak, de emellett a Szuperkupadöntő is várt a gárdára, amit a bajnok Zaglebie-vel szemben szintén elbuktak. Így tehát elmondható a klubról, hogy négy kupadöntőt is egyaránt 1:0-ra veszítettek el.

A klubrekordot jelentő második hely UEFA selejtezőt jelentett, ahol az akkor még létező grúz csapat, az FC Ameri Tbilisi várt a gárdára. Mindkét meccs 2:0-s hazai sikert hozott, így jöhettek a tizenegyesek, amit a lengyelek jobban bírtak idegekkel. A második körben kapott ukrán Dnipro (róluk már volt szó) elleni egy idegenbeli 1:1-es kezdtek, de a hazai 4:2-es vereséget követően az ukránok mentek tovább. Napjainkig ez volt az utolsó európai meccsük a lengyel csapatnak, amelyről elmondható, hogy elérte a saját csúcsát és következhetett a lejtő.

 

A gárda ezt követően a kilencedik lett a 2007/08-as bajnokságba, amit már nem Orest-el fejeztek fel, mivel a mester márciusban távozott a csapattól. Ezt követően még kétszer az ötödikek lettek, majd az egyre gyengébb eredményeket követően végül 2013 nyarán ismét búcsúzni kényszerültek.

A negyedik (utolsó) élvonalbeli szereplésük (2014/2015)

A gárda ugyan egyből visszajutott, de végül az utolsó helyen búcsúzhattak az élvonaltól és a következő szezonban a másodosztályból is kizúgtak. Ekkor már érezhető volt, hogy gond van a klubnál. Az edzők rövid ideig húzták a kispadon, és a 2016 nyarától a harmadik vonalban szereplő klubnak három év kellett, hogy visszajusson a második vonalba, de ott két év után, 2021-ben búcsúztak és 2022. márciusában már a tavaszi fordulótól is visszaléptek, majd csődöt jelentettek.

A tartozások már 10 éve halmozódtak és 2021. december. 31-ére 7 millió lengyel zlotyval tartozott. A további működésre 6.5 millió zloty elég lett volna, de végül Akadémia GKS Belchatów néven létrejött egy új klub, amely jelenleg a negyedosztályban vitézkedik. Egyébként a volt elnök, Drobniewski is megszólalt a klub csődjéről, szerinte a probléma 2015 körül kezdődhetett, mikor a gárda a politikusok kezébe került, akik csak egy eszköznél használták a klubot és sajnálja, hogy ez a klub ennyire tönkrement.

„Az elnökök időnként cserélődtek, a munkájuk a GKS-nél 8 órakkór kezdődött és 16:00-kor ért véget. Így nem lehet sportklubot irányítani.”

Tabella: KATTINTS

2023-07-mapa-3-ligi-1-1536x1536.jpg

 

Szólj hozzá