2023. sze 29.

Egyszer jutott el a Ratískovice a cseh kupadöntőig

írta: surprisezola
Egyszer jutott el a Ratískovice a cseh kupadöntőig

Az FK Baník Ratískovice sosem tartozott a cseh futball kiemelkedő csapatai közé, és a történelme során főleg az alacsonyabb mélységekben vitézkedtek, de a fellángolásuk akkor következett be, amikor 1999-ben feljutottak a harmadik vonalból.

1_31.jpg

Csehország Dél-morvaországi kerületében, Hodoníntól (így olvasd: Hodonyín) mindössze 9 km-re található Ratískovice-ban (így olvasd: Ratyískovice) 1930-ban alapították meg a DSK Ratískovice nevű labdarúgócsapatot. A klub viszonylag jól haladt a fejlődés útján, és a negyvenes évekre már a harmadosztályban találták magukat, ahonnan ugyan 1952-ben feljutottak, de a másodosztályból egy szezon után búcsúzni is kényszerültek. Ugyanez volt a helyzet 1960-ban is, amikor ismét visszajutottak, de ekkor is csak átszállójegyet váltottak, és nem meglepő módon az 1963/64-es szezonjuk sem záródott másképp. Közben még 1955-ben elérték a klub legnagyobb eredményét: a Csehszlovákiai Ifjúsági bajnoki címet zsebelték be.

Abban a bajnok ificsapatban két olyan játékos is pályára lépett, akik később szép karriert futottak be:

  • Josef Vacenovsky: A kis község szülöttje, aki a felnőtt karrierjét csak a Dukla Prágában töltötte 1957-től 1969-ig. Az egykori csatár tagja volt az 1960-ban EB harmadik helyet szerző Csehszlovák válogatottnak. A jelenleg 86 éves, egykori egyszeres válogatott hatszoros cseh bajnoknak és négyszeres kupagyőztesnek vallhatja magát.
  • Frantisek Kordula: A jelenleg 85 éves, egykori középpályás szintén Ratískovice-ben született, de ő már a község felnőtt csapatában is bemutatkozott, viszont később ő is a Dukla Prága játékosa lett, ahol együtt ünnepelhette a bajnoki címet 1958-ben Josef-el. Abban a szezonban 16 meccsen 10 gólt szerzett a prágaiak színeiben, hogy onnan visszatérjen a szülőfalujába és 1968-ig a csapat színeiben szerepeljen, majd az aktív karrier befejezése után 1978-tól 1986-ig a csapat trénere volt.

2_43.jpgEzen a nyáron Kordula (balra) és egykori csapattársa, Frantisek Vorísek kapott ünnepi meghívást egykori klubjától. A csapat 3:0-s győzelemmel köszöntötte fel a két legendát.

Amikor 1991-ben a gárda feljutott a negyedik vonalba, még nem sokan gondolhatták volna, hogy ez jelenti később az első lépést a felívelésnek, ugyanis a negyedik vonalba elég volt három év, hogy 1994 nyarától már harmadosztályú csapatnak vallják magukat. Ekkor került fel a klubnevelés, Petr Zemánek a felnőtt csapathoz, aki 2000-ig a csapatot erősítette és a gárda elsőszámú gólfelelősévé lépett elő. Az összesen elért 86 góljával ő lett a Morva-Szilézia futballiga történetének hatodik legjobb góllövője. Petr-vel az élen, 1999 nyarán a másodosztályt is elérték, ahol a harmadik helyen végeztek, 8 ponttal lemaradva a második helyen végző Plzen-től, amely feljutott az élvonalba. Ebben a szezonban az előkelő bajnoki helyezés mellé egy kupamenetelés is belefért.

3_35.jpgPetr Zemánek a csapat mezében

A kupamenetelést a regionális mélységben lévő Dolní Nemcí otthonában kezdték meg, ahol minimális különbséggel (1:0-val) jutottak tovább. A következő körben kapott Brumov otthonában is ugyanaz az eredmény született, majd fogadhatták a 2006-ban megszűnt Petra Drnovice-t, amely ellen ugyan csak 1:0-val mentek tovább. A negyedik körben a Chmel Blsany-t fogadták (a klubról anno tettem említést: KATTINTS), az eredmény pedig – nem meglepő módon – 1:0 lett. A negyeddöntőben a Plzen otthonában kellett szerepelniük, ahol 2:1-re győzni tudtak.

Az elődöntőben a Vítkovice-t (róluk is tettem említést: KATTINTS) küldték haza 3:0-val. A csapat ezt követően a döntőre készülhetett, amelyet 2000. május 10-én, mindössze 4 270 néző előtt vívhatott a Liberec ellen a prágai Evzena Rosického stadionban. A libereci csapat Leandro Lázzaro 61. percben szerzett duplájával már 2:0-ra is vezetett, bár a végén a szépítés is összejött a kiscsapatnak, azonban végül elbukták a finálét.

4_33.jpg

A 2000/01-es szezonban még ugyancsak a harmadik helyen futottak be, de már 9 pontra voltak a második helytől, amelynek ez volt az utolsó dobása, mivel a pénzügyi gondok is kezdtek megjelenni a csapat életében és a következő szezonban csak az utolsó előtti helyen futottak be, ami kiesést jelentett. A pénzügyi helyzetre hivatkozva nem a harmadik, hanem csupán a negyedik vonalba tudtak elindulni, ahonnan egyből ki is estek. 2010-ben már az ötödik vonaltól is búcsúzni kényszerültek. A helyzet 2019-ben javult, miután visszajutottak az ötödosztályba és az óta is ott szerepelnek.

A két egykori csapattárs, Kordula és Vorísek a nyáron ünnepelte a születésnapját, a klub pedig meghívta őket a Krumvír ellen megnyert 3:0-s mérkőzésre. A meccs után Kordula így nyilatkozott:

„A meccs előtt Ferenccel (csehül Frantisek-szerk.) meglátogattuk a hazai játékosokat a kabinban, és megkértük őket, hogy szerezzenek gólokat, mert ahhoz, hogy a csapat nyerjen, gólokat kell szereznie. Most azért repülök, hogy megköszönjem a kabinban ülő fiúknak, hogy teljesítették a kívánságunkat.”

 

„Régóta Dubnany-ban (szomszéd község, 6 km-re Ratískovice-től – szerk.) élek, nem ismerem túl jól a konkrét Ratískovic-játékosokat, de örülök, hogy amikor a fülkéhez érkeztem, a srácok megismertek.”

Tabella: KATTINTS

rati_kovice_stadion_4.jpg

Szólj hozzá