2024. már 09.

Az elsüllyedt falusi csapat, amely a müncheni olimpiai stadionig is eljutott

írta: surprisezola
Az elsüllyedt falusi csapat, amely a müncheni olimpiai stadionig is eljutott

A gárda az alapításukat követő évtizedekben csak a regionális ligákban volt ismert. A dolgok azonban akkor változtak meg, mikor a helyi születésű egykori labdarúgó, Jan Gottwald vette át az irányítást.

173cc0e879425de8aea6afa711ba1fa0.jpg

Az 1932-ben alapított falusi klub hosszú évtizedekig a regionális bajnokságban vitézkedett. A hetvenes évek vége felé Jan Gottwald, egykori labdarúgó vette meg a csapatot. A helyi születésű Jan akkortájt mosógépszerelőként és autóeladóként dolgozott. Később viszont a Mototechna alkatrészcég vezetője lett. Akkoriban a község lakossága körülbelül 2300 volt és a labdarúgócsapatuk csupán a nyolcadik vonalban vitézkedett. Jan érkezésével a csapat a nyolcvanas években elindult felfelé. 1982 nyarán már a hetedik vonal élén végeztek és 1987 nyarán már a harmadosztályra készülhettek.

A lendület itt sem tört meg és a harmadosztályban elég volt három év, hogy ismét feljutást ünnepelhessenek. A második ligában a harmadik évük végén, az 1992/93-as szezonban a második helyen végeztek. Mivel azonban 1993-ban Csehszlovákia felbomlott Szlovákiára és Csehországra, ezért az akkori cseh másodosztályból az első hat csapatot, köztük a Drnovice-t is az újonnan létrejött cseh élvonalba emelték. Ekkor teljesülhetett Gottwald álma: csapata elérte az élvonalat. Az első szezont a 10. helyen zárták, de nem ettől maradt emlékezetes a szezonjuk. Ekkor tört ki ugyanis a karamell-ügy a csapatnál.

carte_4.png

Két drnovice-i játékos, Rostislav Prokop (1966-) és Milan Postulka (1967-) bűnösnek bizonyult a „karamella-ügyben” és két évre eltiltották őket, míg klubjuk 50 000 cseh korona büntetést kapott. Hamarosan kiderült, hogy a csapat edzője, Jindrich Dejmal adta a játékosoknak a tiltott szert tartalmazó karamellákat.

„Fogalmunk sem volt, mit eszünk. Olyan volt az íze, mint egy mentolos cukorka. Mindig is szerettem az édességeket. Ez az ügy tönkretette a futballkarrieremet a fénykoromban.”

-nyilatkozta Rostislav Prokop.

„Ha nem lett volna ez az ügy, teljesen máshol lettem volna. Nem szeretek visszatérni rá.”

-mondta Postulka.

A karamellás-ügy eseménysorozata és néhány érdekesség:

  • 1993. augusztus. 15: 4000 néző előtt 2:1-re legyőzik az Union Cheb-et az első fordulóban.
  • 1993. október. 10: Milan Postulka mesterhármast ért el a Plzen ellen. Ezt követően Milan doppingvizsgálatra mehetett.
  • 1993. november. 18: Kitört a doppingbotrány.
  • 1993. november. 25: A fegyelmi bizottság Prokopot és az egy évvel fiatalabb Postulkat két éves eltiltással bünteti, a klub 50 000 cseh koronás büntetéssel „megússza”, a Plzen elleni meccset 3:0-ra ítélik az ellenfél javára. A klub pedig napokkal később meneszti Jindrich Dejmal edzőt. Utódja a későbbi cseh válogatott edző, Karel Brückner lett, aki újévtől vette át a csapat irányítását, de novemberbe távozott.
  • 1995. január. 1: A Slavia Prága lecsap Dejmalra és a szezon végén a második helyre viszi a csapatát. Viszont a bajnokság végeztével távozott.
  • 1995. január. 13: A két játékos a büntetésük hátralévő részének felfüggesztését kérik. A kérést végül elutasítják.
  • 1995. február. 17: Prokop csatlakozik nevelőklubjához, a DAC-hoz. Postulka nem csak, hogy marad a klubnál, de szerződéshosszabbítást ír alá két évre.
  • 1995. november. 19: Postulka két év után először játszik tétmeccsen, de a 71. percben kiállítsák a Sigma Olomouc otthonában 2:0-ra elvesztett találkozót. A hazaiak kispadján az ex-tréner, Karel Brückner ül.

mbb4d394b_doping.jpgBalra Postulka, jobbra Prokop

Prokop végül 11 meccsen szerepelt a Drnovice-ban, ahol két góllal zárt. Távozását követően volt csak hajlandó beszélni az egész ügyről. De azt is kizárólag a MF DNES és a Lidovy novina nevű újságnak. Egyébként az aktív pályafutása további részében két időszakban is a DAC-ot, és a szlovákiai Komáromot erősítette. Közben nem egész egy évet a görög Athinaikos (jelenleg megyei szinten játszanak) csapatánál is eltöltött.

Postulka ugyan maradt a Drnovice-nél, ahol 1996-ig szerepelt. 37 meccsen 4 gólt hozott össze és innen a Baník Ostrava-hoz ment, ahol négy évig játszott. Ez alatt az idő alatt két évig a gárda kezdőjátékosának számított a cseh élvonalban. Ezt követően a napjainkban elsüllyedt Vítkovice, majd az akkor negyedosztályos (jelenleg nyolcadik vonal) SK Detmarovice-nál szerepelt.

Még 1994-ben (az első élvonalbeli szezonjukat követően) Gottvald eladta a klubot a vegyipari Chemapol-nak – aki ekkor már a csapat szponzora volt –, mivel már nem volt tőkéje ahhoz, hogy egyedül navigálja a klubot. Ennek ellenére nem csak, hogy megtartotta befolyását, de később őt választották meg a Cseh-Morva Labdarúgó Szövetség alelnökének is. Ezt a pozíciót 2000-ig töltötte be. Közben 1994-ben Radek Drulák-ot megszerezték, aki két év alatt 69 meccsen 50 gólt szerezve klubrekorderré vált és a klub játékosaként a cseh válogatottig is eljutott.

1090048.jpgGottwald

A Chemapol, hogy hirdesse a Petra névre hallgató benzinkútjait, megváltotta a klub nevét FC Petra Drnovice-re. A vállalat a klub új stadionjának építését is finanszírozta, amely végül megfelelt a nemzetközi normáknak. 1999. augusztus. 18-án itt rendezték a Csehország-Svájc mérkőzést, amelyet a hazaiak 3:0-ra megnyertek.

A csapat időközben nemcsak, hogy évekig a középmezőny tagja volt, de 1996-ban és 1998-ban is bejutottak a Cseh kupadöntőbe, de mindkét finálét elvesztették. Közben Gottwald egyre kevesebb befolyással rendelkezett szeretet klubjában, majd 1998-ban a Chemapol vezérigazgatóval történő vita után távozott. Egy évvel később, a vállalat bankcsődöt jelentett és 15 millió cseh koronáért a Persport vette át a klubot, amit a korábbi cseh teniszező, Tomás Petera alapított. Néhány hónappal később Petera átadta az elnöki posztot Jan Gottwaldnak. Közben Dejmal az 1998/1999-es szezonra ismét átvette a csapat irányítását, de 1999 márciusában távozott.

jindrich-dejmal-fotbalovy-trenere-originalni-foto-s-autogramem-78591499.jpg

Az 1999/2000-es szezonban a klub elérte a bronzérmet a bajnokság végén, ami klubrekord helyezést jelentett. A dobogó legalsó foka UEFA kupaindulást is jelentett. A selejtező körben kapott bosnyák FK Buducnost Banovici nem jelentett gondot, akiket oda-vissza legyőztek. Az első fordulóban kapott 1860 München ellen (KATTINTS) hazai pályán, 7024 néző előtt 0:0-t értek el, de a müncheni olimpiai stadionban Marco Kurz 74. percben szerzett gólja a németek javára döntötte el a továbbjutást. Gyakorlatilag ez volt a csúcs a klub életében.

Ezeket az éveket már a pénzügyi gondok jellemezték. Gottwald-nak nehézkesen ment a klub működtetése és 2001 márciusában ismét eladta a klubot. Ezúttal a kevésbé ismert Corimex-nek. Még az előző hónapban a gárda megszerezte Szkukalek Igort, aki 2010-ben a www.ftcbaratikor.hu-nak így nyilatkozott a Drnovice-i időszakról.

„Egy olyan csapat hívott,az FK Drnovice, amely a bajnokságban UEFA-kupás helyen végzett és olyan játékosa volt, mint a cseh válogatott kapitánya, Miroslav Kadlec.”

A játékos 2010-ben elmondta a honlapnak, hogy a csehek 40 millió forintnak megfelelő összegért vették meg őt, de később egy cseh származású menedzser ismerőse, aki látta, hogy a cseh gárda milyen helyzetbe került, felhívta a játékost és jelezte neki, hogy három magyar csapat, a Dunaferr, az Újpest és a Fradi érdeklődik iránta. Mivel Igornak gyerekkora óta a Ferencváros volt a kedvence, őket választotta. Mindezt úgy, hogy akkor az Újpest egy jobb feltételű szerződést kínált neki.

bbcc8777-52b3-447c-9cfd-90edcc63add2_l.jpgAz 1860 München elleni hazai párharc pillanatképe

A pénzügyi problémák a pályán is megmutatkoztak. A harmadik helyről a hetedik, majd a kiesést jelentő tizenötödik helyen végeztek. Utóbbi szezonban (2001/2002) kilenc játékost adtak el a Príbram-nak a szezon vége előtt, mivel annyira elhatalmasodtak a pénzügyi gondok. Közben még 2001 októberében Gottwald távozott, de 2002 februárjában bebörtönözték pénzügyi csalás és más „fehérgalléros bűnökben” (a játékos eladások során elkövetett csalásokról volt szó).

A kiesést követően a Cseh Labdarúgó Szövetség megvonta tőlük a licencet a másodosztályra, így a klub a harmadosztályig süllyedt és egy árverésen a drnovec-i központú Garimondi megszerezte a klubot, amit át is adtak Gottwald-nak, aki 20 millió cseh koronás óvadék után szabadulhatott ki a börtönből.

Gottwald harmadik klubnál töltött időszakában igyekezett megerősíteni a keretet és a gárda gond nélkül feljutott a harmadik vonalból. Ezt követően a másodosztály sem jelentett gondot, ugyanis a második helyen végezve, 2004 nyarától újra az élvonalra hangolódhattak. Ezen a nyáron a svájci székhelyű Sunstone vette meg a klubot és a csapat az élvonalba a nyolcadik helyen végzett.

2003_2004.png

Végül a Sunstone hivatalosan Gottwald fiának adta el a klubot, de gyakorlatilag a régi-új tulajdonos kezébe került (aki már negyedszerre vette át a csapatot), aki nem talált szponzorokat és a következő szezonra csak a másodosztályra kért licencet. A gondok 2006 januárjában csúcsosodtak ki, ugyanis a játékosok 2005 júliusa óta nem kaptak meg a fizetésüket. Bár a még épp csak bennmaradó 14. helyen végeztek, de a klub a szezon végén innen is kilépett. A gárda végül csődbe ment, az elnök pedig távozott.

2007-ben néhány szurkoló úgy döntött, feltámassza a régi klubot és a legalacsonyabb szintről kezdték el az újraindítást. Az első szezonban szinte taroltak és csak egyszer hagyták el vesztesen a pályát. Az első években több feljutást is ünnepelhettek, de aztán visszacsúsztak és napjainkban a hetedik vonalban vitézkednek.

Tabella: KATTINTS

Facebook: KATTINTS

Szólj hozzá