2021. okt 03.

Az alvó oroszlán

írta: surprisezola
Az alvó oroszlán

A TSV, München egykori munkásnegyedében (Giesing), 1860-ban jött létre hivatalosan (előtte már 1848-ban is létrejött, de akkor a bajor monarchiával kapcsolatos problémák közbeszóltak), de a futball szakosztályát csak 1899-ben hozták létre. A klub alapító tagja volt a Bundesliga-nak 1963-ban, majd három évvel később fel is értek a bajnokság csúcsára, de előtte (1965-ben) az Európa kupadöntőben a West Ham United megállította a csapatot. Ezt követően szép lassan elkezdett ingázni a klub, végül 2004-ben búcsúzott az élvonaltól és azóta is az alacsonyabb osztályokban szenved. A cikk megírásában a Bundesliga Hungary segített (KATTINTS).

1_22.jpg

Mielőtt még megvizsgálnánk, hogy a kék-fehérek miért süllyedtek el, érdemes megemlíteni a klub „kapcsolatát” a városi rivális Bayern München-nel. Még mindig létezik az a közmegegyezés, hogy egy rendes müncheni az 1860-nak szurkol. A Bayern a vidékiesebb beütésű Schwabingban alakult, ami már akkor is egy jómódú környéknek számított, míg a TSV az egykori munkásnegyedet jelentő Giesing-ben jött létre.

Az ellentétet tovább növelte a második világháború utáni időszak, ugyanis az 1860 sokáig „náci csapatnak” számított, ellenben a Bayern-nel, akik közelebb álltak a város zsidó polgáraihoz. Politikailag tekintve a kékek inkább a baloldalon vannak (természetesen a munkáshagyományok miatt is), míg a pirosak jobboldalibbak. Persze a rivalizálás az elmúlt évtizedek alatt ugyanúgy megmaradt a pályán, de bármennyire is legyenek városi riválisok, 2012-ben a Bayern azzal mentette meg az 1860-at, hogy megvásárolta az addig közösen birtokolt Allianz Arena azon részét is, amelyet a TSV birtokolt. Ezzel megmentve a csapatot a nagyobb pénzügyi gondtól.

1_2_2.jpg

Az első törés az 1860 életében a hetvenes években jött el, amikor a gárda kiesett az első osztályból és hét évbe telt, mire visszakerültek az élvonalba. Sajnos a hatvanas évek sikereitől akkor már messze volt a klub, amely a Bundesliga 1-ben már nem tudott hosszabb ideig bennmaradni.

Az új reményekkel teli időszak 1992-ben kezdődött, miután Karl-Heinz Wildmoser lett a klub elnöke. Regnálása alatt, kétévnyi másodosztályú küzdelem után a csapat feljutott és többnyire a középmezőnyben végzett a Bundesliga 1-ben, olykor kiugróan jó helyezéseket elérve. Wildmoser véget vetett a régi hagyományoknak azzal, hogy az Olimpiai Stadionba költöztette a klubot, mivel az 1926-ban épült Grünwalder Stadion kicsinek tűnt. Kétezer-négyre nem csak a kiesést, de Wildmoser lemondását is el kellett viselnie a klubnak, mivel az elnököt korrupcióval vádolták meg. Ekkor érkezett a klubhoz Hasan Ismaik a klubhoz, aki az első arab részvényes lett a német labdarúgás történelmében.

2_31.jpgJobbra Wildmoser, ballra Werner Lorant, aki 1992-től 2001-ig irányította a gárdát. Werner később a Dunaszerdahely gárdáját is megjárta, ahol kétszer is menesztették.

„A TSV 1860 nagy hagyományokkal és identitással rendelkezik, amelyeket meg kell őrizni, és támogatni kell. A klub óriási potenciállal rendelkezik és valóban nagy, és szenvedélyes szurkolótábora van. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a TSV 1860 visszajöjjön a profi zónába.

Érkezésével ugyan a csődhelyzetet elkerülte a klub, de a Bundesliga 2-ben csak botladozott a gárda, egészen a 2016/2017-es szezonig, amely gyakorlatilag vízválasztó volt a klub életében. A legalja a dolognak egyértelműen a Regensburg elleni bennmaradási meccs volt. A rajongók máig rémálomként tartják számon azt a napot. Az első meccsel ugyan nem is lett volna probléma (1:1 lett). Azonban a második meccsen, hazai pályán kaptak ki 2:0-ra és visszacsúsztak a harmadik ligába. Ezen a mérkőzésen el durvultak a dolgok. A szurkolók pohara betelt. Őrjöngtek, beszaladtak a pályára és ki voltak akadva a tulajdonosra.

A kiesést követően Iszmaik úgy döntött, hogy nem fizeti ki a német harmadosztályban való szerepléshez a 10 millió €-ós licencet, ami azt jelentette, hogy a TSV egészen a negyedik vonalig süllyed, ami már regionális bajnokságot és nem országos ligát jelentett. Azokban a zűrzavaros napokban a klub megvalósította a sok rajongó által megosztott álmot, és kiköltözött az Allianz Arénából - visszatérve a szeretett egykori stadionjába, a Güningi Grünwalder Stadionba. Ezt az újraindítást követően a csapat az első helyen végzett a Bayernligában, és feljutott a német harmadosztályba. 2018-tól tehát már a harmadik vonalban szerepel a gárda, amely az elmúlt években a 12. , a 8. , majd a 4. helyet szerezte meg.

3_27.jpgA klub jelenlegi csapatkapitánya, a már 36 éves Sascha Mölders.

Tabella: KATTINTS!

Szólj hozzá