2024. már 13.

A rövid életű Georgiai klub története

írta: surprisezola
A rövid életű Georgiai klub története

Az FC Ameri Tbiliszi a legutóbbi írásban már volt említve, mivel a 2007/08-as UEFA selejtezőben a lengyel GKS Belchatów ellen kellett pályára lépniük.

s-l1600.jpg

Grúzia fővárosában, Tbilisziben már 2001-ben volt rá szándék, hogy megalakuljon az (későbbi nevén) FC Ameri. Abban az év októberében (19-én) az ország legnépszerűbb újságának, a Sarbieli kiadója, Zurab Potskhveria egy futball klub létrehozásáról egyeztetett Giorgi Okromchedlidze igazgatóval és a technikai szerkesztővel, Vakhtang Bzikadze-val. Három nappal később Zurab Gaioz Darsadze vezetőedzővel ismertette az ötletét és felajánlotta, hogy legyen a csapat edzője. Még abban a hónapban az is eldőlt, hogy a Norchi Dianamoeli (jelenleg elsüllyedt csapat) U15-ös csapatának alapján (Tamaz Kostava, háromszoros szovjet válogatott által irányított csapat) fogják kialakítani a keretet. December negyedikén Gaioz és Tamaz megtartotta az első edzését a csapat élén.

istoria1.jpg

A következő év márciusában lejátszották az első meccset, ahol a Likomotivi gyerekcsapat ellen nyertek 12:0-ra, bár ekkor még MARDI néven szerepeltek. Áprilisban váltottak az FC Ameri névre és ebben a hónapban jegyezte be a bíróság a csapatot. A MARDI nevet végül a gyerekcsapat vitte tovább. Júniusban a MARDI elképesztő eredményt produkálva nyerte meg a Vitali Daraselia kupát: 36 meccsből 35 győzelemmel és 1 döntetlennel zártak. Ez egyébként egy U16-os torna volt.

A következő fontos mérföldkő július 12-én következett be, amikor is a Tbiliszi Labdarúgó Szövetség bejegyezte az FC Ameri-t. Augusztus 20-án az első amatőr átigazolást is nyélbe ütötte a csapat. Az AVAZA futball iskolától igazolták le azt a Giorgi Ganugrava-t, aki később hazánkban is megfordult (Győri ETO, Zalaegerszeg és Lombard Pápa) és 10 alkalommal a grúz válogatott mezében is pályára léphetett.

A 2002/03-as szezonban a gárda a regionális ligában indult el, ahonnan a szezon végén fel is jutott a másodosztályba. Az első hivatalos igazolás 2003. május. 13-án történt meg, amikor Giorgi Chikradze-t hazahozták az izraeli Hapoel Beitar Shan-tól. Még augusztus Németországba utaztak, ahol egy nemzetközi torna várt rájuk. A Blau Weiss Giessen ellen 1:0-ra, a Kesselbach ellen 9:0-ra nyertek, de ezen kívül még a TSV Michelbach ellen is pályára léptek, ahol először kaptak gólt a torna során.

Az első hivatalos másodosztályú bajnoki meccsükre szeptember 1-én került sor, ahol 1:0-ra kikaptak a Kobuketi (jelenleg a negyedik osztályban vannak) ellen. Szeptember végén a Gorda (azóta megszűnt) ellen 2:0-s hátrányból mentettek döntetlenre. Október 2-én volt az első olyan meccs, ahol az Ameri vezetett, de végül döntetlen lett ez a mérkőzés is. Október 12-én, Zestafóniban az első idegenbeli sikerük is meglett. Ezt a Metalurgi csapata (harmadik vonalba vannak most) bánta, akik 5:0-ra kikaptak a sárga-fehérektől. December elsején, egy körrel az őszi forduló befejezése előtt, Gaioz lemondott, aki később 7 meccs erejéig a Grúz válogatottat is irányíthatta. Zurab – aki idővel a klub elnöke lett – Tamaz Kostava-ra bízta a csapat irányítását.

istoria4.jpg

A 2003/04-es szezonban a 16 csapatos másodosztályban csupán a tizenkettedik helyen végeztek, de a pontszámokat tekintve közelebb volt a dobogó, mint a kiesőzóna. Még 2004 februárjában az első Grúz kupameccsüket is lejátszották. Az ellenfél az URIONI Tbiliszi volt. Az Ameri 2:0-ra meg is nyerte a találkozót. Giorgi Davitnidze személyében pedig meglett az első olyan játékos a klub színeiben, aki kupameccsen betalált. A grúz válogatottságig is eljutó hátvéd 2003-tól 2008-ig játszott a csapatnál és 124 bajnoki meccsen 10 gólt szerezve hagyta el a gárdát. Giorgi pályafutása során messze itt játszotta a legtöbb tétmérkőzést. 

Áprilisban Tamaz Kostava helyét a klub játékosa, Giorgi Chikradze vette át, akivel májusban zsinórban négyszer is kikaptak, ami akkor a leghosszabb vereség-sorozatot jelentette a csapatnál. A következő, 2004/05-ös szezont jól kezdte a csapat. Augusztus. 15 és szeptember. 16-ika között, Revaz Nachkepia kapus 407 percig nem kapott gólt. Ebben a szezonban március. 13-ikától április. 14-ikéig mind a hat meccsüket megnyerték, ami a leghosszabb győzelmi szériát jelentette a klubnál, de a bajnokság végéig már nem kaptak ki, aminek köszönhetően a gárda bajnokként jutott fel az élvonalba.

nevtelen_48.png

A 16 csapatos élvonalban újoncként egy stabil középcsapat benyomását keltették és nemcsak, hogy a hetedik helyen végeztek, de ezen kívül a Grúz kupában is meneteltek, ahol egészen a döntőig meneteltek. A májusi fináléban a Zestafoni várt rájuk, akiket végül a 11-eseket követően győztek le. Még az év novemberében a regnáló bajnok, a napjainkban a másodosztályt erősítő FC Sioni Bolnisi elleni Szuperkupa finálét is behúzták, így újoncként máris két kupával gazdagodhattak.

A kupasiker UEFA kupaselejtezőt is jelentett, ahol első körben a közelben lévő örmény Banants Jerevan (mai nevén Urartu) várt rájuk és a hazai pályán 1:0-ra elvesztett találkozót követően idegenben 2:1-re nyerni tudtak, így az idegenben lőtt több góljuknak köszönhetően továbbjutottak, ahol a Hertha-t kapták. Bár német részről könnyűnek tűnhetett a párosítás, Berlinbe csak az utolsó percben tudták megszerezni a németek a győztes gólt, Grúziában pedig 2:2-re végeztek, így éppen csak a németek mehettek tovább. Egyébként Dárdai Pál mindkét meccsen pályára lépett a Hertha színeiben.

A következő évben a klubrekordot jelentő harmadik hely is összejött, ami újabb UEFA kupa meccset jelentett, de a lengyel (az előző héten megírt) Belchatów ellen hiába álltak fel kétgólos hátrányból hazai pályán, végül a 11-eseket a lengyelek bírták jobban. Máig ez volt a gárda utolsó európai meccse. Közben a Grúz kupában a címvédés is összejött, ahogy évvégén a Szuperkupában, ahol a később megszűnt FC Metalurgi Rustavi-t győzték le 4:1-re, de gyakorlatilag ez volt a csúcs és a gárda szép fokozatosan indulhatott lefelé.

 

A következő szezonban már csak a ötödik helyen végeztek, de az anyagi gondok miatt végül visszaléptek a bajnokságtól és a másodosztály keleti csoportjában indultak el, ahol ugyan elsők lettek, de mivel a klub nem talált szponzorokat, ezért megszűntek létezni. A gárda edzője, Chikhradze végig kitartott a klub mellett, de 2009. augusztusában új állás után kellett néznie. Még abban a hónapban Kakhaber Tskhadadze asszisztens edzője lett, akivel később a Grúz válogatottat is irányíthatták. Chikradze napjainkban is Kakhaber-t követi, ha az edző valamelyik kispadra leül. Egyébként 2021-ben egy nem hivatalos főnix klub, FC Tbilisis Ameri néven létrejött.

Facebook: KATTINTS

Szólj hozzá