2023. dec 25.

Egy Európa ligás meccs jutott a Dinamo-Auto-nak

írta: surprisezola
Egy Európa ligás meccs jutott a Dinamo-Auto-nak

Az FC Dinamo-Auto Tiraspol viszonylag hamar eljutott a moldáv élvonalig, ahol kétszer is klubrekordot jelentő helyen végeztek, majd a Moldáv kupában elég volt az elődöntőig jutniuk, hogy kipróbálhassák magukat az európai porondon.

fc-dinamo-auto-tiraspol-minimal_orig.png

Az FC Dinamo-Auto Tiraspol csapatát 2009. július 24-én alapították és kezdetben a Dnyeszter Menti (Transznisztria) Állami Autófelügyelőség volt a klub főszponzora. A klub elnöke az a Dmytro Margarint lett, aki korábban a Transznisztriai közlekedési rendőrség vezetője volt. Bár a klubot Tiraszpolban alapították, de a hazai mérkőzéseiket a vidéki Tirnauca-ban (az ukrán és az orosz nyel is Ternovka-nak hívja) játszotta, ami mindössze 7 km-re volt Tiraszpol központjától. Ternovka egyébként arról híres, hogy itt található a világ legnagyobb palack alakú épülete, a Butylka szálloda és múzeum (KATTINTS).

carte_3.png

Még a megalakulásuk évében el is indultak a moldáv harmadosztály Északi csoportjában, amit 56 ponttal meg is nyertek – 5 ponttal megelőzve a CSF Cricova, FC Glodeni kettőst. A másodosztályba került gárda ott is remekül szerepelt. Első szezonjában máris a harmadik helyen futott be, mindössze 2 egységgel lemaradva a bajnok Locomotiv Balti-tól. A következő, 2011/2012-es szezonban csak a hetedik helyen bírták elcsípni. Ekkor csatlakozott a kerethez Evgheni Hmaruc, aki 30-szoros moldáv kapusnak mondhatta el magát. A csapatot 3 évig szolgálta, majd innen vonult vissza.

Egy évvel később újra a harmadik helyen futottak be, ami már feljutást jelentett, mivel a második helyen végző Sheriff-2 Tiraspol nem juthatott fel az élvonalba – az első csapat az élvonalban szerepelt már akkor is. Ekkor a bajnok a Veris Draganesti lett, akik már voltak említve az oldalon (KATTINTS). Egyébként erre a szezonra érkezett a klubhoz a 35-szörös moldáv hátvéd, Alexandru Covalenco, aki két évig erősítette a csapatot.

Az élvonalba került gárdához ekkor érkezett az egykori tizennégyszeres moldáv válogatott támadó, Sergei Pogreban, akinek a Dinamo-Auto volt az utolsó klubja. Gólt nem szerzett a csapat színeiben. Viszont a pályán élhette, hogy az akkor még 12 csapatos moldáv élvonalban a nyolcadik helyet csípték el újoncként. A következő, 2014/15-ös szezon annyira nehezen ment a gárdának, hogy az első 19 fordulóban nyeretlenek maradtak. Az első győzelem a 20. fordulóban született meg, amikor az ugyancsak gyengélkedő Zaria Balti-t sikerült 4:0-ra legyőzniük.

A meccsen duplázni tudott a télen érkező Vadim Cemirtan, aki pályafutása során négyszer léphetett pályára a moldáv válogatottban. Végül az utolsó 5 fordulóban elért 2-2 győzelemnek és döntetlennek hála újra a nyolcadik helyen futottak be, a Zaria Balti-t megelőzve. Ebben a szezonban a Veris és az FC Costuleni lépett ki a bajnokságból. Utóbbi csapat is volt említve az oldalon: KATTINTS. A bajnokság során kétszer is edzőt váltottak, és a szezont Igor Negrescu irányításával fejezték be, aki napjainkban a Moldáv U17-es válogatottat irányítja. Azt azért hozzá kell tenni, hogy közben a Moldáv kupában egészen a Negyeddöntőig meneteltek. Ebben a szezonban erősítette a csapatot Maxim Mihaliov, aki 21 meccsen 5 gólt szerzett és a szezon végén távozott.

Még 2015 februárjában részt vettem a Balchik kupában, ahol két győzelem (6:0 és 4:0) mellett egy döntetlent is elértek, így ők nyerték meg a kupát. Ez lett a gárda első nemzetközi kupagyőzelme.

big-igor-negresku-ya-dumayu-myi-vyiglyadeli-dostoyno.jpgIgor Negrescu

A 2015/16-os szezonnak újra Nicolae Mandricenco-val vágtak neki, akit még az előző szezonban állítottak fel a kispadtól. Ő hozta a csapathoz a kétszeres moldáv válogatott támadót, Andrei Bugneac-ot, aki az előző szezonban se a Veris-nél, se a Zimbriu Chisinau-nál nem találta a góllövő cipőjét. A Dinamo-nál azonban berobban a csapatba és a 26 meccsen szerzett 11 gólja nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gárda klubrekordot döntve az ötödik helyen végezzen. Egyébként a csapat játékát a fegyelmezett védekezés és a gyors kontratámadás jellemezte.

Ezt követően kétszer a kilencedik helyen végeztek, bár utóbbi esetében a Moldáv kupa elődöntőjéig meneteltek, ahol végül a 11-esek jelentették a vesztüket. 2018-ban már csak 8 csapat jelentette az élvonalat, amikor is a hatodik helyen futottak be, de 2019-ben klubrekordot döntve a negyedik helyen végeztek. Még 2018-ban visszatért Maxim Mihaliov, aki ezúttal jelentősebben kivette a részét a csapatnál. A klubrekorder helyezésben 10-10 góllal és gólpasszal zárt. Előbbi a harmadik legtöbb gól volt a bajnokságban, utóbbi a legtöbb gólpasszt jelentette.

149660410_1730240523821298_6866899931535654610_n.jpgMaxim Mihaliov

Ennél jobb helyezést az óta sem értek el a bajnokságban, viszont a következő 2020/21-es szezonban Mihaliov már 12 gólt jegyzett és 11 gólpasszt, de ez csak a hatodik helyig volt elég. Viszont a Moldáv kupában egészen az elődöntőig meneteltek, ahol a későbbi győztes (ebben az évben botrányos körülmények között megszűnő) Sfintul Gheorghe győzte le a gárdát. Az kupaelődöntő elég volt ahhoz, hogy az Európa ligában próbálhassák ki magukat, de a lett Ventspils 2:1-re legyőzte a gárdát.

Gyakorlatilag ezután már csak lefelé vezetett az út. A 2021/22-es szezonban még a hatodik helyen futottak be, de ekkora már a klub nem igazán tudott megfelelni a Moldáv Szövetség pénzügyi elvárásainak és hiába érkezett Rasul Allahverdiyev személyében egy új sportigazgató (és egyben az elnök is lett), a gárda a másodosztályba zúgott ki. Az utolsó élvonalbeli szezonjukra rutinosabb játékosokkal próbálták meg megerősíteni a keretüket, majd 2023. január elsejétől a török Cüneyt Karakus lett kinevezve, akinél pedig inkább a külföldi játékosok kezdték ellepni a keretet. December elején már ott tartott a gárda, hogy el sem utazott Chisinauba a pénzügyi problémáik miatt.

Jelenleg a gárdánál török, illetve oroszországi befektetőkkel tárgyalnak, de az sem kizárt, hogy a klub megszűnik létezni.

Szólj hozzá