2023. sze 11.

A harmadosztályban ragadt a Kaposvári Rákóczi

írta: surprisezola
A harmadosztályban ragadt a Kaposvári Rákóczi

A Kaposvári Rákóczit sok futballszerető ember akkor ismerhette meg, mikor a gárda Prukner László vezetésével, 2004 nyarán feljutott az élvonalba és hosszú évekig úgy harcolták ki a bennmaradást, hogy közben az anyagi lehetőségeik korlátozottak voltak. Végül 2014 nyarán búcsúzhattak az NBI-től és kezdetét vehette egy komoly liftezés, majd a süllyedés.

1118.jpg

Ambrus János kaposvári pénzügyigazgatási díjnok és néhány sportszerető ember (a Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság cukorgyárának munkásai) a Pécsi utcai iskolában, a suli igazgatója és tanárai segítségével létrehozták a Rákóczi Sport Club-ot. Az első működő szakosztály a labdarúgóké volt, akik 1924. április 13-án a MÁV I. csapata ellen mutatkoztak be. A Rákóczi Sport Club 1927-ben fuzionált a Kaposvári Petőfi Atlétikai Club-bal. Onnantól kezdve 11 szakosztállyal működött Kaposvári Rákóczi Atlétikai Club néven. Azonban a nagy gazdasági világválságot (1929 - 1933) a klub is megérezte, és a csapat jelentős része Dél-Amerikába távozott. Nem elfelejtve a gyökereiket, 1930-ban, Buenos Aires-ben megalapították az argentin Rákóczit. A Kaposvárt idővel többször átszervezték, amely az NBII-NBIII bajnokságai között ingázott.

A háborús évek alatt a csapathoz került 1941-ben, Avar István. Az egykori Újpesti gólzsák a Rapid Bukarestet hagyta el a föld-fehérek kedvéért. A „góllövő cipőjét” is magával hozta, ugyanis 73 bajnokin 56 góllal zárt a somogyi zöld-fehér csapatnál. Hívására több jó képességű labdarúgó is érkezett a Kaposváriakhoz. Azonban a gárda hiába volt Avar vezetésével az NBI kapujában, mivel a klublegendát elvitték a frontra, az élvonalbeli álom szertefoszlott. Avar (1905 – 1977) később edzőként tért vissza a somogyiakhoz. Később, 1960-tól 1961-ig itt nevelkedett a később Újpesti és Magyar válogatott támadó, Bene Ferenc (1944 – 2006).

55f95fddcf75e089f44fa1c3d7ecd7ff_825x600.jpgAvar István

Az NBI-be való feljutáshoz Mathesz Imre (1937-2010) kinevezése kellett, akit 1973-ban ültettek le a kispadra. Az egykori Vasas fedezetének edzőként csupán ez volt a harmadik klubja. 1970-ben Diósgyőrbe még játékosként igazolt oda, de hamar a csapat edzője lett. Onnan 1972-ben egy rövid Egri kitérőt tett, hogy a következő évben a somogyi zöld-fehéreket vehesse át. A DVTK-t az élvonalba edzhette, míg az Egri Dózsát már a másodosztályban, ahol éppen a kaposváriak is szerepeltek. Az akkor 20 csapatos bajnokságban többek között olyan csapatok is szerepeltek, mint az Oroszlányi Bányász (ők azóta el is süllyedtek), a Dorog, a Nagykanizsa, az Ózdi Kohász, a Komló, vagy a Szekszárd.

A feljutásért vívott harc eléggé szorosra sikeredett, ugyanis a Szeged végzett az első helyen (48 ponttal), mögöttük egy ponttal lemaradva, a még éppen feljutó helyen befutó Kaposvár, a harmadik helyen pedig úgy végzett a Volán SC, hogy csak jobb gólkülönbséggel előzte meg a Komlói Bányász SK-t, és mindössze 1 pontra voltak lemaradva a somogyiaktól.

nevtelen_44.png

A feljutást követően az első meccsen a Vasas-al játszottak, amit 22 000 néző előtt 2:0-ra meg is nyertek, Burcsa Győző duplájával. A csapatnak csakis a bennmaradás volt a célja, amely két évig ezt hozta is (Burcsa 1976-ban a Vidihez igazolt), de 1977-ben Mathesz menesztve lett, a csapat pedig a szezon végén búcsúzhatott. Ezt követően kétévnyi másodosztályú szereplés, és dr. Puskás Lajos kinevezése kellett ahhoz, hogy ismét az élvonalra hangolódjanak, de ott egy év után ismét búcsúzniuk kellett. A következő feljutásra 1987-ben került sor, amikor is sporttörténeti eseménynek lehettek szemtanúi a pályára kilátogató nézők: két somogyi NBI-es csapat találkozott egymással, amelynek végén a Kaposvár 3:1-re kikapott a Siófoktól. A szezon végén pedig búcsúzhattak az élvonaltól. A kiesést követően a másodosztályból is lecsúsztak.

Történetük során az 1987/88-as Közép-európai kupában is részt vettek, ahol a B csoportba kerültek a későbbi győztes Pisa és a Vojvodina mellé. Mindkét csapat ellen kikaptak, így a Kaposváriak 0:5-s gólkülönbséggel, és nulla ponttal búcsúztak az európai porondról.

A NBIII, Dráva csoportjába szorult gárda 1991/92-ben ismét Matheszt nevezte ki a csapat élére, akivel össze is jött a visszajutás. A szezon után az edző távozott is, ugyanis a Vasas utánpótlásában kapott lehetőséget. A forgatókönyv pedig így nézett ki: a feljutást követően 1 szezon után ismét a harmadosztályra készülhettek. Az áttörés végül a 2000-es években következett be. A 2002/2003-as szezont, amikor a gárda már a másodosztályban vitézkedett, Kovács Kálmán irányításával kezdték meg a szezont, januárban már a régi-új edző, Keszei Ferenc ült le a kispadra, de a gyenge eredmények miatt az utolsó három meccs előtt távozott, és helyét az 1998-tól a Kaposvári utánpótlásnál dolgozó Prukner László vette át, aki mind a 3 meccset megnyerte. Vezetésével a következő szezonban a harmadik helyet csípték el, ami feljutást jelentett.

540ftc.jpg

A csapat 1988 után újra az élvonalra hangolódhatott, és ismét a Vasas ellen kezdték az élvonalat. Ezúttal 5000 néző előtt győztek, 3:2-re. Az ősz folyamán ők voltak az elsők, akik megverték a Fradit hazai pályán 2:1-re, 7000 szurkoló jelenlétében. Végül újoncként a 12. helyen zártak. A következő években a csapat a középmezőnyt célozta meg. Bár a 2006/07-e szezont pocsékul kezdték, de a télen nem menesztették Pruknert, hanem a keretben eszközöltek változtatásokat. Meg is lett az eredménye, hiszen abban a szezonban tavasszal megtáltosodott a csapat és huszáros hajrát produkálva a hetedik helyen végeztek.

A 2007/08-as szezonban a Magyar Kupa elődöntőjéig is eljutottak, de ott a Honvéd búcsúztatta a csapatot. Az MLSZ a szezon végén felajánlotta a csapatnak az Intertoto kupaindulást, de a gárda vezetői a magas utazási költségek miatt nem vállalták el ezt a lehetőséget. A szezon végén a klubrekordot jelentő hatodik hely is összejött. Innen pedig még egy ideig tartotta magát a csapat, de 2010 nyarán fontos változás történt: Prukner elfogadta a Fradi ajánlatát.

60.jpg

Pruknert pocsék anyagi körülmények várták a Fradinál, és az interneten keresett szabadúszókból végül a harmadik helyre navigálta a csapatot, ami Európa ligaselejtezőt jelentett. A nehéz anyagiak nem voltak idegenek a mester számára, hiszen a Kaposvár szűkös keretek között kellett dolgoznia. Például 2010 februárjában ezért adták el klubrekordot jelentő összegért (300 000€-ért) Nemanja Nikolic-ot a Vidinek, hogy ezzel is orvosolni tudják az anyagi problémákat. A mester távozásakor ugyan még egy hetedik hely összejött, de onnantól kezdve már egyre lejjebb kellett nézniük a somogyiaknak. Persze hozzá kell tenni, hogy a hetedik hely úgy jött össze, hogy pár játékos követte Pruknert a Fradihoz.

A kiesés a 2013/14-es szezonban érte őket utol. A bajnokság során végig az utolsó helyen álltak, és az ilyenkor szokásosan meglépett edzőcsere sem segített a csapatot, amely így búcsúzni kényszerült az élvonaltól. A nyáron Márton Gábor került a csapat élére, akivel az ősz végén csupán 5 pontra végeztek a vonal felett, de hiába nevezték ki újra Pruknert (előtte 2012 és 2014 között már volt itt) ismét a csapat élére, újra az utolsó helyen végzett a gárda. Még a télen kiderült a csapat adósságának összege, a nyáron pedig már az NBIII-as licencet sem kapták meg. Sokáig úgy tűnt, hogy a megye 2-ben fogják újra kezdeni, végül megye I lett belőle.

nevtelen3_2.png2014/15-s csapat

A megye I-ben, mint Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia indultak el, Pusztai László és Házi László (kapusedző volt) vezetésével. 2016-ban, az Akadémia elnöke, Herczeg Erik alapította meg újra azt a Rákóczi FC-t működtető Kaposvári Labdarúgó Kft-t amely Artner Tamás vezetésével bronzérmes lett az NB3-as bajnokságban. 2017 decemberében már Waltner Róbert ült a kispadon, akivel az NB3-at is megnyerték. A lendület a 2018/19-es szezonra is megmaradt és a másodosztály harmadik helyén befutó csapat a harmadik feljutását ünnepelhette három év alatt.

Az élvonalba jutott gárda csak szenvedett. Az őszi tizenhat bajnokiból tizenhármat elvesztett, ráadásul papíron "edző kinevezést" kellett alkalmazni a nyáron, mivel Waltnernek nem volt meg a szükséges pro licences végzettsége. Így került Waltner mellé Disztl László, a Vidi egykori hátvédje. Közben a gyenge eredmények arra is visszavezethetőek voltak, hogy a nyáron főleg kölcsön-, vagy szabadúszó érkezőkben gondolkoztak, és az őszre összerakott keret eléggé súlytalannak tűnt. 2020. októberében Illés János, a klub sportigazgatója 20 év után távozott a csapattól. Az itt léte alatt a gárda kétszer jutott fel az élvonalba.

waltner-e1569689732188-620x344.jpg

A másodosztályban pocsékul kezdte a szezont a Waltner csapat, és az edző a hetedik forduló után is nyeretlen maradt (öt döntetlen és kettő vereség). Amire a vezetőség azzal lépett, hogy kinevezte Várhidi Pétert, Disztl pedig maradhatott az egykori szövetségi kapitány mellett. 2021. februárjában pedig az ominózus Magyar Kupa meccs is bekövetkezett. Az akkor még NBIII-as (jelenleg megye I-ben a bennmaradásért játszanak) Tállya KSE otthonában 2:0-s előnnyel mentek a szünetre a csapatok, de végül a hazaiak nemcsak, hogy megfordították a meccset, de végül 5:3-ra nyerni tudtak.

A Kaposvári vezetők a meccset követően közleményt adtak, melyben kijelentették, hogy az MLSZ-nél és a Szerencsejáték Zrt.-nél kezdeményezni fogják a mérkőzés kivizsgálását. A Zrt jelezte, hogy náluk nem volt lehetőség az úgynevezett félidő/végeredmény fogadási lehetőségre. Várhidi a mérkőzés után többek között kiemelte, hogy a félidőben vezethettek volna 5:0, vagy 6:0-ra is, de ezen kívül még elmondta, hogy ’Azt nem hiszem, hogy az ellenfél támadt fel, nem akarom őket megbántani, de hát nagyon szerény képességű társaság természetesen. Hogy mitől volt az, hogy gyakorlatilag hagytuk őket végigfutni a pályán, és ellenállás nélkül rugdosták a gólokat? Ezt most nagyon nehéz nekem megmagyarázni, kívülről én is csak néztem. Egyszerűen nem lehetett mit csinálni velük.”

A Tállya klub honlapja sem maradt válasz nélkül, ők a következőket írták:

„Becsületesen tettük a dolgunkat, nagyon örülünk a győzelemnek, azonban egy kis sportszerűséget megérdemeltünk volna nagyhírű ellenfelünktől. Egy érdekesség a tényleg nagy tekintélyű vendég mester nyilatkozatából, mely szerint nem hiszi, hogy az ellenfél támadt fel, hiszen természetesen ez egy nagyon szerény képességű csapat.

 

Nekünk csupán egy kérdésünk van, ha egy nagyon szerény képességű csapat rúgott öt gólt, mit tett volna egy jó képességű csapat? Ha meg nem érti, kérdezze meg profi labdarúgóitól és saját magától.“

A kaposváriak csapatkapitánya, Szakály Attila, nem sokkal később jelezte, hogy négy év után távozni kíván. Az utolsó csepp a pohárba az volt számára, mikor az ételfutár búcsúzásként a következőket mondta: „Ugye ezt is abból a pénzből vetted, amit a bundával kerestetek?“ A játékos ezt követően a Siófokhoz távozott, majd a mostani nyáron nevelőklubjához, a Haladáshoz ment. A Kaposváriak a szezon végén a másodosztálytól is búcsúzni kényszerültek.

1_8_8_2156559_2270417.jpg

2021 nyarán a kaposvári önkormányzat 1000 forintért megvárásolta a labdarúgócsapatot működtető Kaposvári Labdarúgó Kft-t, majd a tulajdonjogot a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémiára ruházta. Erre azért volt szükség, mert a korábbi tulajdonos jelezte, a labdarúgócsapat működtetésével a továbbiakban nem kíván foglalkozni, mert az már jelentősen eltér a gazdasági profiljától. A gárda tavaly előtt a 10., a tavaly előtti szezonban pedig a nyolcadik helyen végzett.

Érdekesség:

  • A Fradinál nevelkedő Mazzonetto ikrek (Nicoló és Alessio) ezen a nyáron a Kaposvárhoz írtak alá.
  • Augusztus 15-én ünnepelte a klub a 100. születésnapját.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá