2023. dec 05.

Beugrott a másodosztályba a kráterben játszó Imotski

írta: surprisezola
Beugrott a másodosztályba a kráterben játszó Imotski

Az NK Imotski sosem számított jelentős klubnak Horvátországnak, de a kráterben épült pályájukat, a Stadion Gospin dolac-ot beválasztották a világ legszebb stadionjai közé.

nk_imotski_grb.jpg

Az Imotski labdarúgóklubot a Plitvicei véres húsvétkor, 1991. március. 31-én alapították, azon a napon, mikor a horvát hadsereg őrnagyát, Josip Jovic-ot megölték Plitvicében. A klub első elnökét Ante Duka-Kris-nek hívták. A pálya máris adott volt, hiszen még 1989-ben megépült a Gospin dolac, amelyet a világ legszebb stadionjai közép választottak 2017-ben. A 4000 fő befogadására alkalmas létesítményt a hegy és a helyi vár is körbe öleli, illetve a stadion szomszédságában található a Kék-tó is.

121615898_137630064767746_8050392200652194184_n.jpg

Kezdetben a spliti megyei bajnokságban indultak, ahonnan rögtön fel is jutotta, majd a negyedik vonalat jelentő Déli csoportba szerepelhettek, ahol elég volt két év az újabb feljutás eléréséhez. A harmadosztályban egészen az ezredfordulóig tartották magukat, amikor is búcsúzni kényszerültek. Akkor, a 16 csapatos Dél csoportban csak az utolsó előtti helyen futottak be. Ebben a szezonban szerepelt az akkor még Imotska Krajina Prolozac gárdája, amelyet a szezon végeztével NK Mladost Prolozac-nak neveztek el. Ők a második helyet csípték el.

640px-southern_croatian_adriatic.png

Az NK Mladost csapata a következő szezonban már a másodosztályra, az Imotski pedig a negyedik vonalra hangolódhatott. Csakhogy a téli szünetre a Mladost-nak olyan szinten kiapadtak az anyagi forrásai, hogy a szezont se tudták volna befejezni. A pihenő alatt az Imotski váltotta az elszegényedett csapatot, amelynek ezzel elkezdődött a 15 évig tartó fellángolása (egy szezon kivételével) a második vonalba, míg a 8 km-re lévő búcsúzó csapat a nyártól a megye II-be, azaz a hatodik osztályba kezdte meg az újjáépülést. Jelenleg ez a csapat az ötödik vonalba szerénykedik úgy, hogy pár évvel ezelőtt még a negyedosztályba is betekintést nyerhetett.

Úgyis lehetne fogalmazni, hogy így az Imotski kompromittált sporthelyzetet örökölt. Utolsó hely a tabellán, 14 pontos hátrány az azóta megyei mélységekben szereplő NK Zminj mögött és mindössze 15 mérkőzés állt a rendelkezésükre, hogy legalább a 10. helyet elcsípjék, ami bennmaradási osztályozót jelentett. A csapat élére az egykori horvát válogatott játékos, Zvonimir Boban apja, Marinko Boban került, akivel huszáros hajrát produkálva csípték el a 10. helyet és sikeresen abszolválták a bennmaradási osztályozót. A Zminj a szezon végén a kiesést jelentő 12. helyen végzett.

nevtelen_46.png

A csapat a bennmaradást követően tartósan megvetette a lábát a másodosztályba és a 2005/06-os szezonban a klubrekordot jelentő ötödik helyet csípték el. Közben 2007. január végén Boban a csapat elnöke lett, aki a feljutást célozta meg. Ugyanez év októberében a Sloboda Dalmacija újság arról számolt be, hogy a csapat mezén található „U” betű az Ustasa, azaz a Független Horvát Állam jelképe. A klub akkori elnöke, Nediljko Tolo kijelentette, hogy ez a Gojko Und Jure (gUj) építőipari cég logója, illetve időzve őt:

„Amíg ez a szponzor finanszíroz bennünket, az ő címerüket viseljük a mezeinken”.

Végül a Horvát Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy a mez sérti a FIFA szabályait, ezért a Gojko Und Jure-nak megkell szüntetnie a csapat szponzorálását, új mezt kell készítenie a klubnak és a stadionban található reklámokat is elkell távolítania. Ezzel pedig gyakorlatilag vége lett a jó világuknak.

image_5.jpg

A feljutás nem, de az ötödik helyet még kétszer, 2011-ben és 2012-ben is elérték, azonban a 2012/13-as szezonban csak a 14. helyet csípték el, ami ugyan kiesést jelentett, de egyből visszajutottak. Azt követően ismét az ötödik helyet csípték el, majd a kilencedik, végül pedig a kiesést jelentő 14. helyet, ami azt is jelentette, hogy 2017 nyarán végleg búcsúztak a második vonaltól. Ezt követően két év kellett ahhoz, hogy a harmadik vonaltól, újabb két év után pedig a negyedosztályból is kiestek. 2021 nyara óta az ötödosztályból próbálnak feljutni.

Tabella: https://www.facebook.com/profile.php?id=100041520803421

Szólj hozzá