2024. jan 05.

Az utolsó percig élt a kiscsapat reménye

írta: surprisezola
Az utolsó percig élt a kiscsapat reménye

A Balmazújváros a 2016/17-es szezonban a másodosztály második helyén végzett és története során először az élvonalra készülhetett. Végül a szinte mindenki számára biztos kiesőnek tekintett gárda, egészen az utolsó fordulóig versenyben volt a bennmaradásért.

69714263_2334490066605105_3140522246234177536_n.jpg

A Debrecentől északnyugati irányba, a mindössze 25 km-re lévő Balmazújvárosban először 1912-ben, Balmazújvárosi Sport Club néven alapítottak futballklubot. Az első fellángolásuk 1950-ben következett be, mikor az NBIII-ba való feljutásért játszottak a Debreceni Építőkkel. De hiába nyerték meg (4:1-re és 6:2-re) mind a két mérkőzést, az átszervezést követően a megyei szinten ragadt a csapat. Persze azt hozzá kell tenni, hogy ekkor nem igazán állt stabil lábakon az újvárosiak pénzügyi helyzete. A szurkolók gyűjtéséből fizették ki az edzőt (Takács Jenő) és vásárolták meg a szükséges dolgokat. Két évre rá a csapat legjobbjai távoztak, az edző visszatért Debrecenbe, a sportkör vezetősége teljesen kicserélődött, pénz pedig nem volt. A megújulás 1955-ben következett be, természetesen új névvel.

2_25.png

Egy szinttel feljebb, a harmadik vonalba tartósan 1978 nyarától vetették meg a lábukat. Előtte már az 1975/76-os szezonban is részt vettek az akkori NBIII-ban, de a szezon végén csont nélkül kizúgtak. Az 1992/93-as évben a harmadosztályt is sikeresen abszolválták. Az akkor még hatszor 16 csapatos bajnokságból (Alföld, Bakony, Dráva, Duna, Mátra és Tisza csoport) álló harmadik vonalat úgy nyerte meg a „Balmazújvárosi Aranycsapat”, hogy 30 meccsből 20-at megnyertek és mindössze csak egyszer hagyták el vesztesen a pályát. Tizenegy pontot vertek a második Rakamazi Spartacu SE-re és tizenkettőt a harmadik Kisvárdai SE-re.

3_18.png

AZ NBII keleti csoportjába került gárda előbb a tizenkettedik, majd a tizenharmadik helyen futottak be. Utóbbi helyezést követően visszaléptek a bajnokságból, majd 1996-ban Balmazújvári Football Club néven ismét újjászülettek. Azonban az ezredfordulóban az ötödik vonalig süllyedtek. Innen indultak el felfelé és 2005 nyarától már a harmadik vonalra készülhettek. A következő évben Dr. Tiba István, Fideszes országgyűlési képviselő lett a város polgármestere (2014-ig). Előtte 1998 és 2002 között már tagja volt a helyi önkormányzatnak.

A vezetőség 2011-ben úgy döntött, hogy a stabil harmadosztályú csapat szintjét feljebb akarja emelni, így az akkor anyagi problémákban úszó Bőcs Sport Kft. jogán a 2011/12-es szezonban elindultak az NBII Keleti csoportjában. A klub ekkor már 100%-ban a Balmazújvárosi Önkormányzati Hivatal tulajdona volt. Az áttörést Feczkó Tamás kinevezése jelentette (előtte rövid ideig a csapat másodedzője volt), aki 2015. márciusában ült le a padra és kezdésként a tizenharmadik helyre vitte a gárdát, majd ezt követően ötödikek lettek. A 2016/17-es szezonban már a második helyet csípték el, ami feljutást jelentett az élvonalba. A bajnokság végét követően Feczkó nem hosszabbított és elfogadta az MTK ajánlatát, amely ekkor zuhant a másodosztályba.

feczkotamas.jpg

Az élvonalba került csapat élére Horváth Ferenc (A bunteto.com cikke róla: KATTINTS) került, aki Tiba István azt követően hívta fel, hogy a fia ajánlotta. Az NBI-re alaposan módosult a csapat kerete és többek között olyan játékosokat sikerült a klubhoz hozni, mint az újpesti Nemanja Andric, az akkor még csak 20 éves Haris Attila, a Pécsi MFC volt játékosát, Eke Uzomát, a georgiai Bachana Arabuli-t, a Haladás-nevelés Jagodics Bencét és az ukrán Yuriy Habovda-t. A télen Rudolf Gergely is csatlakozott a csapathoz, de a csapat végig a kiesés elől menekült.

Messze a Balmaz volt az NBI legkisebb költségvetéssel rendelkező csapata, ahol a keret egy része az egy millió forintot sem vitte haza. Azt is tudni lehetett, hogy a legjobban kereső játékos havi 7000€-t (mai árfolyamban ez kb. 2.67 millió forint) vitt haza. De a többiek jóval kevesebbet kerestek. A győzelemért 1000 euró, a döntetlenért 500 eurós prémium járt a játékosoknak. A költségvetés 75%-át az MLSZ központi támogatása tette ki, a maradék 25%-ot a város és a kisebb szponzorok biztosították. Közben Tiba István az országgyűléssel elfogadtatott egy olyan törvénymódosítást, hogy a sportklubok mentesüljenek a játékosaik bére utáni adófizetéstől, ezzel is jelentős összegeket megspórolva, hogy a csapatra vissza tudjak forgatni.

A csapat mindeközben a pályán az utolsó fordulóig versenyben volt a bennmaradásért, de a zárófordulóban a Fradi ellen csupán döntetlenezni tudtak, ami a kiesésüket eredményezte. Hozzá kell ugyan tenni, hogy a bennmaradás tényleg csak nüanszon múlott, hiszen az éppen megmenekülő DVTK-t hiába verték meg háromból háromszor, a borsodiak több győzelemmel zárták (10:8 arányban) a szezont mint az újvárosiak, ami pont elég volt ahhoz, hogy a következő szezont is az élvonalban kezdjék meg.

A másodosztályba zuhant gárda kerete alaposan kicserélődött. A nyári érkezők többsége tovább állt. Andric az ETO, Arabuli a Felcsút, Sigér a Fradi, Uzoma a Honvéd, Vajda Sándor pedig a Mezőkövesd játékosa lett. Yuriy Habovda a Haladás játékosa lett, akikkel szintén kiesett az élvonalból és a következő szezonban a Loki játékosaként ugyanezt átélte, így elmondhatja magáról, hogy egyedüliként a magyar bajnokságban három éven belül, három különböző csapattal háromszor is kiesett. Volt is posztja Instagramm-on, ahol az őt ért kritikákra válaszolt: KATTINTS.

Horváth Ferenc a Balmazzal tartott az NBII-be, de szeptemberbe távozott, mert lemondott a bizonytalan helyzet miatt (hónapok óta nem kapott fizetést) és a Haladás csapatát vállalta el. Közben kiderült, hogy a kiesést követően a béreken nem csökkentettek a csapatnál, sőt, a 2017-ben kimutatott 383,3 milliót követően 486,9 milliót tüntettek fel a személyi jellegű ráfordításokra. Az átlagbér 696 000 forintról 783 000 forintra duzzadt és a 2017-es 1,8 milliós veszteség után 216,1 milliós mínuszt mutatott ki a Kft. A pályán eközben a bennmaradást tudta csak elérni a klub.

Közben az új városvezetés (2018-tól Hegedűs Péter, független jelölt lett a polgármester) már nem kívánta támogatni a labdarúgást és a 2019/20-as bajnokságra se első-, se másodfokon nem kapott licencet a csapat, így 2019. augusztus 29-én kizárták őket a másodosztályból, a csapat pedig csődbe jutott.

Az mfor.hu szerint felszámolás alá került Kft. stadionját áruba bocsátották, bár a vagyontárgyak végül kikiáltási áron, 197 750 000 millió forinton keltek el, a nyertes pedig a Tiba István vezette Balmazújváros Fotball Club lett, legalábbis az ingatlan tulajdonlapjába ez áll. Még előző év novemberében az Emberi Erőforrások Minisztérium 150 milliós támogatást adott. A jogcím a következő volt: A Balmazújvárosi FC utánpótlás csapatai számára sportlétesítmény beruházás támogatása. Jelenleg Balmazújvárosban megye I-es csapat van.

Tabella: KATTINTS

Részletesebb infók a múltról: KATTINTS.

Szólj hozzá