2021. jan 21.

A szegény ember csapata

írta: surprisezola
A szegény ember csapata

A Macclesfield Town nem tartozik Anglia legsikeresebb csapatai közé. Bár a klubot még 1874-ben alapították, de sosem játszott a legmagasabb szinten. Egy szezont húzott csak le a másodosztályban (98/99-es szezon, utolsó helyen végeztek) és 6 szezont a harmadik vonalban. De ezen kívül rendre az alacsonyabb osztályokat erősítették.

 1.png

Pofás kis háttérkép a klub címeréről

Annak dacára, hogy a klub rendre alacsonyabb osztályokban szerepelt, még ígyis voltak olyan játékosok, akik hosszú éveket lehúztak (és több mint 200 mérkőzést játszottak) a csapatnál. Átugorva a klub kisebb kupasikereit és a nem túl fényes múltját, inkább említsük meg az abszolút rekordert, (némi elfogultsággal kijelentve) a Macclesfield Totti-ját, John Askey-t.

John ifista karrierjét a Port Vale-ban kezdte. Annál a klubnál, ahol édesapja (Colin Askey) játszott 1949 és 1958 között (több, mint 200 meccsen lépett pályára). Az ifjú John 17 évesen, 1982-ben fél éves ifi szerződést kapott a Port Vale-től. Az első csapatban azonban sosem debütált és a szerződéshosszabbítást is elutasította. Hiába kínált neki az akkori menedzser, John McGrath heti 5 fontot, John mégis továbbállt.

2.pngA Port Vale legenda és büszke apa Colin Askey mutatja az egykori csapatképet.

A távozás után John játszott az apja által irányított amatőr csapatban, a Milton United-nél, majd Bob testvérét követve aláírt a Macclesfield Town-hoz (1984-ben), mivel akkor nagy szükség volt új játékosokra a klubnál, a kevés játékos létszám miatt.

John hűségesen szolgálta a klubot és 1984-től egészen 2003-ig. Itt profi játékos lehetett, majd a visszavonulása után egyből a csapat vezetőedzője lett, majd később hosszabb időre az akadémisták edzője. 2013-ban újra a felnőtt csapatot vette át, egészen 2018-ig. Ezt követően megjárta a Shrewsbury Town és a Port Vale kispadját. Jelenleg szabadúszó.

 

3.pngJohn Askey (balra) a város díszpolgára címet is megkapta.

A klub nemcsak, hogy az alacsonyabb osztályokban tengődött, de a pénzügyi helyzetük mindig is szűkösek voltak. Mindent elmond a klubról, hogy a legdrágább igazolásuk George Donnelly (2011. szeptemberében) és Isaiah Rankin (2007. március) 75 000 angol fontba került. A legtöbb bevételt Rickie Lambert távozása hozta. Ő érte a klub 450 000-et kapott!

A Macclesfield-nél sokszor pengeélen táncoltak az anyagi lehetőségeket tekintve. 2013-ban egyedülálló akciót is kitaláltak, annak érdekében, hogy a klub elkerülje a felszámolást. 20 000 angol fontért valaki bevásárolhatta magát a csapatba, és egy hétig látogathatta az edzéseket, illetve a hétvégi bajnoki mérkőzésen legalább 10 percet a pályán kellett lennie.

 4.png

2013-as pillanatkép a Macclesfield Town meccsnapján.

A 2018/19-es szezonban még nehezebbé vált a klub működése. A Macclesfield szeptember végén elszenvedte történelme legnagyobb arányú vereségét is. Az EFL kupában a West Ham 8:0-ra lesöpörte a gárdát. November végén Sol Campbell vette át a csapatot, akinek az irányítása alatt bennmaradtak a Liga Two-ban (A Notts County bánatára. Róluk egy későbbi cikkben lesz írás).


5.png
Az egykori angol válogatott, Sol Campbell benntartotta a klubot.

Sol-nak cseppet sem volt könnyű dolga, mert előfordult, hogy a játékosok bojkottal fenyegettek az elmaradt bérek miatt. Hat játékos végül felszámolási végzést adott be a klub ellen, de a koronavírus megjelenése miatt a meghallgatást - sokadszorra elhalasztva - 2020. szeptember 9.-ére elnapolták.

A következő szezon (2019/20-as bajnokság) elején Sol Campbell lemondott és ő is feljelentette a klubot. Mindent egybevéve 180 000 angol fontot követelt. A pont levonások se jöttek jól, az amúgy is pénzügyi gondban lévő klubnál és a 2019/20-as szezon végén kiestek a Liga Two-ból.

2020 augusztusán az addigi elnök, Amar Alkadhi (2004-ben vette át a klubot) lemondott a posztjáról. Szeptemberbe a legfelsőbb bizottság haladékot adott a klubnak, hogy időben megtudjon egyezni az új érdeklődővel, Robert Benwell-el (Robert előtte a Bury FC-r próbálta megvenni).

 

6.pngA szurkolóknál nagyon népszerű volt Amar.

A távozó Amar Alkadhi elmondta, hogy klub valamivel több, mint 188 000-el tartozik a felszámolási cégnek és 592 000-el a hitelezőknek. Végül a bíróság szeptember 16-ikán felszámolta a klubot, mondván: „Semmi sem nyújt számomra vigaszt, hogy a klub ésszerű időn belül kitudná fizetni az adósságait.” A klub nem csak Sol Campbel-nek, de a klublegendának, John Askey-nek is jelentős összeggel tartozik (nem sokkal kevesebbel mint Sol-nak).

2020. október. 13-ikán a helyi vállalkozó, Robert Smethurst felvásárolta a klubot. Rob előtte a 10. osztályban szereplő Stockport Town tulajdonosa volt. Az új tulaj magával hozta az egykori Premier Liga játékost, Robbie Savage-t, aki a klub igazgatóságának tagja lett. A vezetőedző Danny Whitaker maradt, aki játékosként több mint 400 meccsen lépett pályára a Macclesfield-ben. A klub így a 2021/22-es szezonban elindulhat a North West Countries ligában, ami a 9. osztálynak felel meg.

7.png

 

Szólj hozzá