2021. jan 31.

Türelmes építkezés Norwich-ban!

írta: surprisezola
Türelmes építkezés Norwich-ban!

1. rész

A részletes cikkért külön köszönet a Norwich city magyar blognak (katt ide)!

Mielőtt még neki vágnánk a kanárik szezon összefoglalójának, tekerjük vissza az időt 2017. április. 6-ra. A klub azon a napon nevezte ki Stuart Webber-t sportigazgatónak, aki a Huddersfield-től érkezett. Webber érkezésekor a gárdát Alan Irvine irányította (átmenetileg, miután Alex Neil-t menesztették a gyenge eredmények miatt), majd a szezon végén Irvine-t se marasztalták. Webber és a vezetőség a 2017/18-as szezonra kinevezte Daniel Farke-t, a Dortmund II trénerét. Apró érdekesség, hogy Webber a Huddersfield-i munkássága alatt is a Dortmund II-től nevezte ki az új edzőt (David Wagner-t).

a.png

A klub szűkösen ugyan (legdrágább igazolásuk Grant Hanley volt 3,8 millióért), de elkezdte az építkezést a következő szezonra. Webber kihangsúlyozta, hogy a klub nem dúskál az anyagi lehetőségekben. Ez köszönhető volt még a Premier ligás éra alatti költekezéseknek és a megtartott játékosok magas fizetéseinek. Farke így több játékost is a Bundesliga 2-ből hozott el (csak pár példa: Vrancic 750 000-ért, Stiepermann 1,7 millió és Christoph Zimmermann ingyen), viszonylag zsebpénzekért.

b.png

Időközben a klub anyagi lehetőségei is javultak, ugyanis a Jacob Murphy - Jonny Howson - Graham Dorrans - Declan Rudd kvartett távozása majdnem 20 milliót hozott a konyhára (az érkezőkért csak 12 milliót pengetett ki a klub).

Bár a Norwich csak a 14. helyen zárt, de a Chelsea elleni kupa meccsen emlékezetes marad. Ugyanis a gárda Lewis fejesgóljának köszönhetően (az volt az ötödik profi mérkőzése felnőttek között) végül a 11-esekre mentette a találkozót, amit elbukott.

c.png

A 2018/19-es szezon még nehezebbnek ígérkezett, James Maddison és Josh Murphy távozott, de búcsút intettek két klub legendának, Wes Hoolahan-nak és Russell Martin-nak is. A két klublegenda emlékmeccset kapott a klubtól (a mérkőzés linkje: katt).

James és Josh távozása összesen 36,4 milliót hozott a kanáriknak. Maddison klubrekordot jelentő 25 millióért lett eladva‼ A jelentős bevétel nem szédítette el a klubot! Öt milliót fordítottak az akadémia korszerűsítésére. Ez volt a legnagyobb kiadásuk a nyáron, mivel a legdrágább érkező csak 1,7 millióba került (Ben Marshall).

d.png

Közben a klub "jó angol szokáshoz hűen" kölcsönadogatta azokat a játékosokat, akik nem fértek be a csapatba. Többek között így távozott: Nelson Oliviera, Steven Naismith, Matt Jarvis, Yanic Wildschut, és a 3 millióért vett Marcel Franke. A portugál válogatott (Nelson Oliveira) csatár a nyáron nem utazhatott el a klubbal edzőtáborozni. Farke elmondta, hogy lehetőséget akar adni az új csatároknak (Pukki és Rhodes), illetve azoknak a támadóknak, akik kevesebb játéklehetőséget (Srbeny, Carlton Morris) kaptak.

e_1.png

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, Farke-nak eleinte megkellett találnia az ideális csapatot. Nem is indult jól a Norwich szezonja. A bajnokságot rögtön egy Birmingham City elleni 2:2-vel kezdte a klub, majd ezt követően a Carrow Road-on 4:3-as vereség a WBA-tól és idegenben ugyancsak egy vereség a Sheffield United-tól. Hazai pályán ugyan sikerült az ex menedzser, Alex Neil Preston-ját legyőzni, de 3 nappal később a Leeds sima, 3:0-ás vereséget mért a kanárikra. Ki gondolta volna akkor, hogy ebből még feljutás is lehet? Nem jó előjellel várták a szeptember 2-ikai, Ipswich elleni rangadót.

f.png

Azonban az ősi rivális otthonában elért 1:1 végül nagy lendületet adott a csapatnak. Már az Ipswich Town ellen is kezdett kirajzolódni a kezdő tizenegy:
 

  • A sérülésből felépült Jamal Lewis visszakerült a védelem baloldalára.

  • Max Aarons személyében egy újabb fiatal (jobb)hátvéd került be a kezdő csapatba, aki a már évek óta stabil kezdőnek számító Ivo Pinto-t szorította ki.

  • A nyáron ingyen igazolt Pukki kezdőcsatárként lépett elő.

  • Pukki mögött az Onel Hernández (vagy Cantwell), Marco Stieperman, Buendía hármas osztogatott. Onel-ról külön megemlítendő, hogy a 17/18-as szezonban csak elvétve jutott szerephez, de akkor se alkotott maradandót. A következő szezonban ő mutatta be a legnagyobb fejlődést.

  • A pálya kellős közepén eleinte a Tettey, Leitner kettős kezdett, de lehetőséghez jutott azon a poszton Trybull, Vrancic és Kenny McLean is.

  • A kapuba az a Tim Krul állt, aki később az összes bajnoki meccset végig védte.

g.pngA képen balról jobbra haladva: Jamal Lewis, Max Aarons, Ben Godfrey és Todd Cantwell. Íme a jövő Norwich City-je?

Előtte a már említett két szélső védő (Jamal és Aarons) mellett Zimmermann (Farke a Dortmund II-ből hozta őt el) és Timm Klose kezdett a védelemben. Ez azt jelentette, hogy a nyáron csapatkapitánynak megválasztott Grant Hanley a padra került. Idővel Klose is, mert a sérülése után Ben Godfrey szintén berobbant a kezdőbe.

h.png

Folytatás következik!

Szólj hozzá