2021. feb 21.

A Tatabányai futball újraépítése

írta: surprisezola
A Tatabányai futball újraépítése

„Tatabánya, otthona a nyomornak. Nem való az ínyenceknek, csak az edzett gyomornak.” – idézet Siska Finuccsi - Jön a Tré című számából (ez a szám Tatabánya városáról szól). Az elmúlt évekhez valóban kellett az edzett gyomor. Az egykor szebbnapokat is átélt klub jelenleg az újraépülés útján halad.

1_3.pngA Tatabánya pályája

Bár NB1-es bajnoki címet nem sikerült a gárdának szerezni (párszor a dobogóra felfértek), de az Európai porondon szép eredményeket értek el. A ’70-es évek első felében két Közép-európai kupadöntőt is megnyertek. Először a Celik Zenica (bosnyák csapat), majd a következő szezonban (1973/74), az akkor még Csehszlovákiához tartozó Zsolna ellen.

A kupadöntőkön kívül, többször megjárták az Intertotó kupát, a ’80-s években pedig hazai pályán legyőzték a Real Madrid-ot (1981/82-es szezon) és a Stuttgart-ot is (1988/89-es szezon)! Előbbi mérkőzés előtt Lakat Károly, a csapat akkori vezetőedzője elmondta a játékosainak, hogy „erről a meccsről 30 év múlva is beszélni fognak.” A Real Madrid elleni hazai meccs összefoglalója: katt és a Stuttgart elleni összefoglaló: katt.

2_3.pngEzután Lakat Károly így szólt az öltöző ajtótól: „Úgy állunk fel, ahogy vasárnap, Békéscsabán kezdtünk. Lehet kimenni!”

A ’90-es évekre azonban a Tatabányai labdarúgás hanyatlásnak indult. Az 1991/92-es szezonban kiestek a NB1-ből és csak a 1998/99-es szezonban tudták kivívni a visszajutást. Azonban két szezon után ismét a másodosztályban találták magukat. A gárda a 2005/06-os szezont már ismét a NB1-ben kezdte, de 3 szezon után újra NB2-esek lettek és a 2013/14-es szezonban kiestek a NB3-ba.

A 2015-ös nyár vége felé az olasz Massimiliano Caroletti cége, az AGS-Sport 23 Kft. megvásárolta a Tatabányai klub 70%-os tulajdonrészét (a maradék 30% a város tulajdonába maradt). Azonban a gondok ezzel el is kezdődtek!

3_3.png

A helyi önkormányzati képviselők már az átvételkor megkongatták a vészharangot. Voltak, akik kétségbevonták az olasz szavahihetőségét és volt olyan, aki az olasz mögött álló támogatók kilétét kérdőjelezte meg, de a város akkori polgármestere, Schmidt Csaba kiállt Caroletti mellett. A Szombathelyi Haladástól érkezett tulaj neki is kezdett a csapat építésbe!

Rögtön elhozta a szombathelyiek olasz csatárát, Tomasso Rocchi-t. Bruno Giordano személyében új edző jött, aki két fiát is magával hozta, de jött argentin, spanyol, szlovák (Kamil Kopúnek) és horvát játékos is. Az argentin Sergio Agüero is aláírt, aki csak névrokona az ismert argentin válogatott. A keretben ekkor 10 magyar játékos volt. Ők külön edzettek a csapattól.

4_3.png

A sok külföldi érkezését a helyiek nem nézték jó szemmel. Ez mindent elmond arról, hogy a hazai meccseket csak pár százan tekintették meg. Előfordult, hogy a kezdőben nem volt 1 magyar játékos sem és a kispad többségét is idegenlégiósok alkották. Közben kiderült, hogy az új tulajnak felnőtt filmes kapcsolatai vannak és a felesége tevékenyen részt is vesz az „iparban”. A nagy fellángolás azonban nem tartott sokáig.

2016 januárjában a városvezetés költségcsökkentés címen az addigi 36 millió forintos támogatást 25 millióra csökkentette. Márciusban az MLSZ is beújított: akik benevezik a csapataikat a következő, 16/17-es szezonban és szabályosan befejezik a bajnokságot, azok 30 millió forintnyi támogatást kapnak (természetesen, ha magyar játékosok vannak csak a keretben!). Áprilisban a klub kirúgta Bruno Giordano-t és a helyére az addig sportigazgatóként tevékenykedő Várhidi Pétert ültette le. Az április bajnoki meccseken már több magyart is fellehetett fedezni a kezdőben.

5_2.png

A következő szezon kezdetével (2016/17) megkezdődött a Tatabánya mélyrepülése. Várhidi felmondott, mivel már akkor több havi bérrel tartoztak neki. Az új vezetőedző a klub egykori játékosa, P. Nagy László lett. A szurkolók is hangot adtak a nemtetszésüknek és a Csepel elleni 1:0-s vereséget követően (2016 szeptemberében járunk), indulatos szóváltásba keveredtek a klubvezetéssel. Az októberi III. kerületi TVE ellen csak 1 személy ült a kispadon a szakmai stábból (a stábtagok ebben egyeztek meg).

Novemberre – lapértesülések szerint – több játékos a benzinpénz hiánya miatt el se utazott Tatabányára a fővárosból. P. Nagy László akkor így vélekedett: „Kevesen vagyunk, mi több, egyre kevesebben, de megpróbálunk helytállni.”

6_3.pngHáttérben a dicső múlt pár darabja

Az újdonsült ügyvezető, Bandler Bertold is megszólalt a kialakult helyzetről. Elmondta, hogy ők is és az olasz tulaj is hibázott ebben a történetben. Az olasz megtudta, hogy a város indított egy másik csapatot a megye III-ban és arra játszanak, hogy szép lassan feljussanak a NB3-ba. Caroletti meg ott követte el a hibát, hogy csak ígéreteket tett az adóságok kifizetésére. Az olasz úgy gondolkodott, hogy feljutás esetén a jobb játékosokat értékesíti és a bevételből rendezi a tartozásokat, illetve visszaforgatja azt a csapatba. 

Az MLSZ 1 évre kizárta a Tatabányát az átigazolásokból, mivel a klubot Várhidi Péter és több játékos is feljelentette az elmaradt bérek miatt. A klub gyakorlatilag a csőd szélén állt. Az olasz tulaj szeptember óta nem fordított pénzt a klubra és október végére le is mondott. Mivel a klub játékosai és stábjai nem kaptak pénzt több hónapja, a Tatabánya FC-t felszámolták!

7_3.png

Az önkormányzat előrelátó volt és TASK néven (Tatabányai Alapítvány Sportkör Egyesület) új csapatot indított a megye III-ban. Természetesen P. Nagy László lett a gárda edzője. A TASK később Tatabányai Futball Club Egyesület néven folytatta tovább a szezont, a helyi labdarúgókra építve. A Tatabánya FC gyakorlatilag megszűnt és helyét az új klub vette át! 

A 2017/2018-as szezont a megye 2-ben kezdte a gárda. Az egykor még Győr, Ferencváros és Real Madrid helyett, olyan csapatok látogattak a Grosics Gyula stadionba, mint a Környe SE, Pilismarót SC, Banai KSK és a Vértesi Erőmű SE. A Tatabánya utcahosszal, 27 győzelem és 1 vereség mellett kivívta a feljutást.

8_2.png

A 2018/19-es szezont is majdnem tökéletesen abszolválta a gárda. 26 meccsből 24 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség lett a mérleg. Azonban az NB3-ba való osztályozót elbukta a gárda. A döntőben a Bicske elleni idegenbeli 0:0-t követően, hazai pályán 1:0-ra kikaptak. A következő szezon elején P. Nagy László jelezte, hogy nem szeretne még 1 szezont eltölteni a kispadon. A klubnál szakmai igazgató lett. Helyére a NB1-es edzői tapasztalatokkal rendelkező Bekő Balázs lett leültetve.

A 2019/20-as szezonban a Tatabánya ismét tarolt a megye 1-ben és nem meglepő módon toronymagasan megnyerte a bajnokságot. Az MLSZ döntése értelmében a csapat a 2020/21-es szezont a NB3-ban kezdhette meg. Jelenlegi szezon tabellája: itt.

9_2.png

Íme pár, a Tatabányai labdarúgással kapcsolatos oldal:

Szólj hozzá