2021. már 13.

A Bolton Wanderers felemelkedése és bukása

írta: surprisezola
A Bolton Wanderers felemelkedése és bukása

1. rész

A cikkért köszönet a Bolton Wanderers magyar oldalának (link)! 

2008. A Bolton Wanderers hivatalosan is Európa 50 legjobb futballcsapata között van számon tartva (link). A Sam Allardyce által fémjelzett, klasszikus brit futball alapjaira építő Trotters 2006-ban bejutott az UEFA Kupa legjobb 32 csapata közé, majd két évvel később ezt a szintet is továbbugorva a második számú európai kupasorozat 16 legjobb csapata közé verekedte magát. Ekkor a Bolton már a 47. helyen állt az UEFA klubranglistáján a koefficiens pontok alapján.

Csak hogy mennyire is más világot éltünk akkor… Az említett ranglistán ekkoriban a PSG a 66., az Atlético Madrid a 67., a Manchester City a díszes 86. (hol voltak még sejkék..), míg a Borussia Dortmund a 109. helyen csücsült.

0.jpgSam a Notts County-től érkezett.

Jöjjön egy bővebb összefoglaló, avagy hogyan is vált a Bolton Wanderers a 2000-es évek angol futball élvonalának meghatározó középcsapatává.



A 2000/01-es szezon végén a Division 1 (jelenlegi Championship) playoff döntőjét a Sam Allardyce által dirigált Bolton Wanderers vívta a Preston NE csapatával, ahol a Trotters magabiztos 3-0-ás sikerével 1998 után visszajutott a Premier League-be. A menedzser még a 1999/2000-es szezon októberében érkezett, de akkor még elbukták a Play-Off elődöntőt.

Az ezt követő két szezon komoly harcot jelentett a Wanderers számára a bennmaradás kivívásáért, rögös útjuk során szép skalpokat is begyűjtve végül ez mindkétszer sikerült. A 2001/02-es szezonban a Bolton lett az első olyan csapat a PL érában, amely hátrányból fordítva tudott bajnokit nyerni az Old Trafford-on (2-1).

1.jpgBravúros győzelem

A 2002/03-as szezonban újra legyőzték a MU-t az Álmok Színházában, de csak a bajnokság zárófordulójában, a Middlesbrough 2-1-es legyőzésével harcolták ki az újabb értékes bennmaradást. Ez a bennmaradás mennyire is értékes volt 2003-ban?

Allardyce átigazolási politikája őt igazolta. A recept nem volt éppen bonyolult, de rajta kívül akkoriban talán senki sem csinálta ezt jobban. Mondhatnám azt is, hogy mások nem alkalmazták ezt a megközelítést. Sam átigazolási stratégiájának a lényege az volt, hogy viszonylag nagynevű, de karrierjük zenitjén már túl lévő játékosokat hozott a Bolton-hoz.

Ezek a játékosok az aktuális klubjuknál már a „nélkülözhető” kategóriába számítottak, így aztán a leleményes Big Sam „olcsón” vagy éppen ingyen jutott jelentős tapasztalattal bíró, komoly technikai tudással rendelkező spílerekhez.

2.jpgYouri Djorkaeff 33 évesen írt alá a Bolton-hoz!

A menedzser ezeket a játékosokat újra motiválttá tudta tenni, akik többségében a Wanderers mezében megtudtak újulni és segítségükkel a futball új szintre került Bolton-ban. A következő 4 PL szezon mindegyikében a bajnokság első 8 helyezettje között végzett a Trotters, amire az említett időszakban csak az akkori nagy négyes volt képes a Wanderers-en kívül (Chelsea, MU, Liverpool, Arsenal).

2004-ben a Bolton Ligakupa döntőt játszhatott (2-1-es a vereség a Middlesbrough-tól) és a szezon végén a legjobb PL eredményét produkálta a csapat (8.).

3.jpgSam jobbkeze, Sammy Lee (jobbra). 

2005-ben még tovább emelte a lécet a csapat és a bajnokságban elért 6. helyezés azt jelentette, hogy a Bolton történetében először kvalifikálta magát az UEFA Kupa küzdelmeibe. Az kupamenetelés remekül sikerült, a csoportkörből továbbjutva végül a Marseille tudta megállítani a Wanderers-t a legjobb 32 között.

A 2006/07-es szezon fordulópont volt a klub életében és akkor valószínűleg senki sem sejtette, hogy mekkora lejtő következik hamarosan a Wanderers számára. Az említett szezon nagyrészét a Bolton az élmezőnyben töltötte, harcban az esetleges BL indulásért is.

4.jpgA Marseille megállította a Bolton-t.

A szezon közben Allardyce azzal a kéréssel fordult a klub vezetéséhez, hogy szeretné megerősíteni a keretet, amely így a BL selejtezős helyekért még nagyobb eséllyel küzdhetett volna. Big Sam célja egyértelműen az volt hogy a Bolton-t még magasabb szintre emelje, a Bajnokok Ligájába vágyott szeretett csapatával.

Ám a vezetőség nem tudta (vagy inkább nem akarta) megadni számára azt a forrást amellyel a Wanderers-t kiemelhette volna a „kis csapat” státuszból. Allardyce válasza az elutasításra - a Bolton szurkolók legnagyobb szívfájdalmára - a lemondás volt, így a 2006/07-es szezon utolsó 3 bajnokiját már asszisztense – Sammy Lee – meccselte le.

5_1.jpgA bulinak vége.

Az új szezonban komoly visszaesést produkált a csapat a bajnokságban, októberben Lee-t Gary Megson váltotta és végül 16. helyen végzett a csapat.

A futballban és úgy általában nincsen „ha”, de mégis gondoljunk bele mi lett volna, HA Big Sam megkapja a klubtól az általa kért erősítéseket és a „kis” Bolton valóban érdemi kihívója lehetett volna a következő évek PL élmezőnyének.

Nézzük, kiket „adott” Sam Allardyce a Bolton szimpatizánsainak és az angol futball szerelmeseinek: Youri Djorkaeff, Jay-Jay Okocha, Fernando Hierro, Ivan Campo, Vincent Candela, Bruno N’Gotty, Kevin Davies, Hidetoshi Nakata, Mario Jardel, Fredi Bobic, El Hadji Diouf, Nicolas Anelka, Stelios Giannakopoulos, Gary Speed, Jared Borgetti, Radhi Jaidi és Tal Ben Haim.

6.jpgAllardyce itt épp Ferguson-nal pezsgőzik.

Ugyanakkor az UEFA Kupában remekelt gárda, a csoportkörből veretlenül jutott tovább. Az első angol csapat lett amely Belgrádban tudta legyőzni a Crvena Zvezda-t és máig hihetetlen 2-2-es döntetlent játszott a Bayern München vendégeként. Meccs itt: link.

A legjobb 32 között jött az újabb bravúr az Atletico Madrid kiejtésével. Végül a Sporting kerekedett felül a csapaton a legjobb 16 között 2-1-es összesítéssel. Ez a gól okozta a Bolton vesztét: link.

7.jpgHatalmas meglepetést aratott a Bayern München otthonában a Bolton.

2008 januárjában Nicolas Anelka klubrekordot jelentő 15M fontért TÁVOZOTT a Chelsea csapatához, amelyre a válasz 2008 nyarán érkezett Johan Elmander személyében. A svéd támadó klubrekordot jelentő 8.2M fontos vételárért ÉRKEZETT a francia Toulouse-tól + az egyezség részeként Daniel Braaten is a franciákhoz került a pénz mellett.

2009 januárjában távozott a klub egyik ikonja, a szurkolók nagy kedvence, Kevin Nolan is. A klub ekkor márcsak a 13. helyen zárta a bajnokságot. 2010/11-re a régi Bolton-ból már csak Jussi Jaaskelainen, Kevin Davies és Ricardo Gardner maradt. Közben 2010 januárjában Megson-t a korábbi Bolton játékos, Owen Coyle váltotta a menedzseri székben, akivel zsinórban kétszer is a 14. helyen végeztek.

8.jpgJött Coyle.

Az első komolyabb mélyütés 2011 márciusában jött el. Ekkor Stuart Holden egy Manchester United elleni bajnokin szenvedett súlyos térdsérülést. Az elkövető a fifikás Jonny Evans volt, aki a belépője miatt 6 meccses eltiltást kapott. Holden viszont aki akkoriban az USA válogatottjának és a Bolton-nak is az egyik legjobbja volt, már sosem tudott érdemben felépülni a horror sérüléséből és hamarosan visszavonult a profi futballtól.

9.jpgItt tört ketté Holden karrierje.

Novemberben a klub egykori játékosa, Gary Speed öngyilkos lett. 2012 januárjában Gary Cahill – a védelem oszlopa – 7 millió fontért a Chelsea-be igazolt, ezzel tovább gyengült a csapat (pótlására Tim Raem-et szerződtették le). 2012 márciusában Fabrice Muamba a Tottenham elleni meccs közben szívrohamot kapott és súlyos állapotban került kórházba. A szezonban amúgy is gyengélkedő Wanderers-t ez még tovább taszajtotta a lejtőn. Fabrice-nek később vissza is kellett vonulnia.

Ebben az évben a Bolton bejutott az FA Kupa elődöntőjébe, ahol súlyos 5-0-s verést kapott a Stoke City-től. Ez az eredmény is érezhetően megrogyasztotta a csapatot és hamarosan jött az újabb lélektani csapás.

10.jpg

A Bolton PL-ből való kiesése egészen drámaira sikeredett, ha a bajnokság utolsó fordulójában legyőzték volna a már mondhatni tét nélkül játszó Stoke-ot idegenben, akkor a Bolton megmenekült volna. A Trotters vezetett is 2-1-re a mérkőzésen, ám a 77. percben Bogdán Ádám szabálytalankodott Peter Crouch-al szemben és a megítélt büntetőt Jonathan Walters a kapuba, a Bolton-t pedig a Championship-be küldte.

A Bolton PL-ből való kiesése egészen drámaira sikeredett, ha a bajnokság utolsó fordulójában legyőzték volna a már mondhatni tét nélkül játszó Stoke-ot idegenben, akkor a Bolton megmenekült volna. A Trotters vezetett is 2-1-re a mérkőzésen, ám a 77. percben Bogdán Ádám szabálytalankodott Peter Crouch-al szemben és a megítélt büntetőt Jonathan Walters a kapuba, a Bolton-t pedig a Championship-be küldte.A Bolton 11 szezon után búcsúzott a Premier League-től és vele együtt Jussi Jaaskelainen és Ricardo Gardner is elhagyta a klubot. Utolsó mohikánként Kevin Davies követte a klubot a Championship-be. íme a meccs összefoglaló: link.

nevtelen_4.png

Folytatás következik!

Szólj hozzá