2021. ápr 17.

A szentek útja a kieséstől a visszajutásig

írta: surprisezola
A szentek útja a kieséstől a visszajutásig

A Premier League alapító tagja, zsinórban 27 év a legmagasabb szinten, 1984-ben második helyezés az első vonalban, klubrekordot jelentő 6. hely a PL-ben, Európa liga csoport és még lehetne fokozni. De nem mindig ment ilyen jól a szenteknek! A klubnak hosszú utat kellett megtennie az Európa liga csoportig és ahhoz, hogy stabil PL csapattá válljon.

nevtelen_7.png A cikkért köszönet a Southampton magyar oldalának (kattints).

A csapat 2001-ig a The Dell-ben játszotta a hazai meccseit, melyet a St. Mary’s váltott, ami 32 ezer főt képes befogadni. Azonban ez a finanszírozás nagyon megterhelte a klubot, kb 27,5 millió font adóssággal. A pénzügyi gondok a pályán még nem jelentek meg, hiszen 2003-ban FA-kupa döntőt játszott a Southampton, melyen vereséget szenvedett az Arsenal-tól, illetve a PL-történetének legjobb helyezését érte el azzal, hogy a 8-ik helyen zártak.

248981739_jpg_gallery.jpgPillanatkép az elbukott döntő után.

A 2003/04-es szezon már nem a csillogásról szólt, igaz kiesési gondok nem voltak. De ez már nem mondható el a következő idényről, amikor a Szentek kiestek a másodosztályba, az utolsó helyen. A sikerkovács Gordon Strachan még 2004 februárjában távozott, ugyanis aggódott a klub jövője miatt, illetve egy kis szünetre volt szüksége.

0062c4cc00000258-3921424-image-a-3_1478721767878.jpgStrachan búcsút intett a szenteknek.

Helyét Steve Wigley vette át rövid időre, utána Paul Sturrock-ot szerződtette a klub. A szurkolók egyértelműen Rupert Lowe-ot tették felelőssé a klub mélyrepülésének, a futballklub elnöke alkalmatlan menedzsereket nevezett ki és 2005 januárjában eladta James Beattie-t, a csapat gólerős játékosát az Everton-nak. Ezt tetézte még azzal, hogy az ősi rivális Portsmouth-tól átcsábította Harry Redknapp-et. Redknapp a téli időszakban próbálta megerősíteni a keretet, többek között a fiával, Jamie-vel és kölcsönbe jött Henri Camara is. Az erősítés nem sikerült és a Southampton az utolsó fordulóban kiesett a Premier League-ből.

james-beattie-to-everton-600x470.jpgBeattie és az akkor még fiatalosabb Moyes.

A 2005/06-os szezont a csapat a Championship-ben kezdte meg, továbbra is pénzügyi gondokkal. Harry Redknapp egy évvel a kinevezése után, 2005 decemberében visszament a Portsmouth-hoz. Veszélybe került néhány alkalmazott állása is és a fizetéseket csökkenteni kellett. Ezt a klub az értékei eladásával próbálta enyhíteni. A nyári átigazolási időszakban távozott: Peter Crouch, Kevin Phillips, Anders Svensson és Antti Niemi is, míg az érkezők listáján csupán idősebb játékosokat lehetett találni (vagy ifistákat), például Dennis Wise vagy Tomasz Hajto. Felkerült azonban az első csapathoz egy bizonyos Theo Walcott is. Így a szentek körülbelül 14 milliós bevételhez jutottak.

maxresdefault.jpgA szentek végül 10,5 milliót kaptak Crouch-ért.

Walcott már a télen távozott az Arsenal-hoz 10,5 millió fontért. Az idényt a csapat George Burley-vel fejezte be a 12. helyen. A következő szezonban már stabilizálta a helyét a klub, 6. helyen végeztek a Szentek, mely rájátszást jelentett, de az elődöntőben büntetőkkel kiestek a Derby County-val szemben. Rupert Lowe lemondott az elnöki posztról szurkolói nyomásra, de a pénzügyi gondok továbbra is megmaradtak.

00004f24-500.jpgLowe (jobbra) egyik elhibázott döntése volt elhozni Redknapp-et.

A 06/07-es idény egy 17 éves játékosról szólt, egy bizonyos Gareth Bale-ről, aki balhátvédet játszott, de kiválóan végezte el a szabadrúgásokat, így 5 gólt szerzett. Játéka felkeltette a nagy csapatok érdeklődését és 2007 májusában távozott a Tottenham-hez. Rajta kívül Kenwyne Jones-t is el kellett adni. Burley viszont 2008 januárjában távozott és Nigel Pearson került a helyére, aki megmentette a kieséstől az egyesületet.

Azonban a válságban lévő együttes nem tudta meghosszabbítani a menedzser szerződését és Jan Poortvliet érkezett, de az idényt már Mark Wotte-val fejezték be, a huszonharmadik, kiesést jelentő helyen. 2008 nyarán egy ember kivételével, mindenki lemondott az elnökségben, így Rupert Lowe is visszatért, igaz a Southampton Leisure Holdings PLC elnökeként. A futballklub elnöke Michael Wilde lett. Azonban a klubot megbüntették 2009 áprilisában, amikor kiderült, hogy a futballklub elválaszthatatlanul összekapcsolódott egy gazdasági egységgel.

85838981-1206x602.jpgCsapatkép a 2008/2009-es szezonból.

Mivel 2009-ben kiesett a harmadosztályba a csapat, ezért a tíz pontos büntetést a 2009/10-es szezonra alkalmazták. A klub robogott a csőd felé, Lowe és Wilde is lemondott időközben. Gőzerővel ment a befektető keresés és a szurkolóktól vártak támogatást. A klub több mint 30 millió font adósságteherrel küzdött, a személyzet fizetését sem tudta állni. Júliusban azonban Markus Liebherr svájci üzletember kb 15 millió fontért megvásárolta a klubot és Alan Pardew-t nevezték ki menedzsernek.

alan_pardew_and_rickie_lambert_jpg_gallery.jpgAlan Pardew hozta a klubhoz Lambert-et.


Liebherr pénzügyi stabilitást hozott a klubhoz, az első igazolása az előző szezon gólkirálya, Rickie Lambert volt, télen pedig José Fonte érkezett még a védelembe. Hiába a jó igazolások és Lambert következő gólkirálysága, a 2009/10-es szezonban a 7. helyen végezett a csapat, viszont egy kupával gazdagodott, mivel az alacsonyabb osztályú egyesületeknek kiírt kupát, az EFL Trophy-t megnyerte a Carlisle United ellen.

A 2010/11-es szezonban ünnepelte a klub 125. évfordulóját. 2010 nyarán Markus Liebherr meghalt, de a klub jövője biztosítva maradt. Pardew-t hirtelen menesztették, helyét Nigel Adkins vette át. A Southampton a szezon végén a második helyen végzett és visszajutott a másodosztályba.

adkins_2390100b.jpgMaga Adkins is meglepődhetett, hogy a szentek vele szárnyaltak.

A következő szezon előtt távozott Alex Oxlade-Chamberlain az Arsenal-hoz klubrekordért, kb 15 millió fontért. Az idény jól sikerült, a Reading mögött, másodikként feljutott a csapat a Premier League-be hét év után 2012-ben (tehát Adkins két év alatt két feljutást is ünnepelhetett). Az év csapatába választották Kelvin Davis-t, Adam Lallana-t és Rickie Lambert-et. Lambert ráadásul ismét gólkirály lett.

pa-13407192.jpg2005-ben utolsó helyezettként estek ki a PL-ből, azonban a 2010/11-es szezonban visszajutottak.

A klub nyáron próbálta megerősíteni a keretet a PL-re, kétszer is átigazolási rekordot döntött házon belül, előbb Jay Rodriguez-zel, majd Gastón Ramírez-zel, de érkezett Maya Yoshida, Steven Davis, Nathaniel Clyne. Nigel Adkins is menesztve lett, mert a PL-ben már nem tartoltak. Mauricio Pochettino érkezett a kispadra.

southampton-vs-everton-210113.jpgPochettino első kezdőcsapata.

A csapat 2012 óta az első osztályban szerepel, a kiesés szele 2018-ban legyintette meg, azonban Mark Hughes benntartotta a klubot. 2017 augusztusa óta a Southampton FC 80%-a Gao Jisheng kínai üzletember kezében van, miután Katharina Liebherr (Marcus Liebherr lánya) eladta, a maradék 20%-ot megtartotta.

A klub kivívta az ellenfél szurkolóinak elismerését, tetszetős játékával és átgondolt játékospolitikájával. A legmagasabb vételi összeg 2020-ban dőlt meg, Danny Ings-et vették meg 20 millió fontért, míg az eladási oldalon Virgil van Dijk szerepel 75 millió fonttal. Mind a két üzlet a Liverpool-lal kötetett.

skysports-virgil-van-dijk-vvd_4609389.jpgNagyot kaszált a klub Virgil elengedésével.

A 2012/13-as szezon csapatából csak James Ward-Prowse (csapatkapitánya lett a csapatnak) és Jack Stephens maradt meg hírmondónak. 2014 nyarán Lambert a Liverpool-hoz csatlakozott. A góljai mellé azért némi pénz is került a klubkasszába (anno 1,2 millióért vették és 5,5-ért passzolták tovább).

nevtelen_6.png

A Mellékelt ábra mutatja, hogy melyik szezonban hogyan zárták az átigazolási időszakot (Jelmagyarázat: a jobb oldali számokat milliókban értsük).

A PL-es idények alatt a következő menedzserek irányították a csapatot: Adkins, Pochettino, Ronald Koeman, Claude Puel, Mauricio Pellegrino, Mark Hughes, Kelvin Davies (ő átmenetileg ) és - jelenleg - Ralph Hasenhüttl, aki 2018 decemberében érkezett. Ha a mai napig számoljuk a menedzserek regnálását, akkor átlagban 16,1 hónapot kapunk. Ebből is látni, hogy a klub vezetése türelmesen áll a menedzserekhez.

 

 

Szólj hozzá