2021. máj 01.

A Siena zuhanása

írta: surprisezola
A Siena zuhanása

Giuseppe Iachini kijelölte a kezdőcsapatát a 2012/13-as Serie A szezon utolsó bajnoki fordulójára, amelyen az AC Milan-t fogadták. Gyakorlatilag a Siena már tét nélkül készült a találkozóra, mert a kiesése már az előző fordulókban biztossá vált. A meccsen ugyan a Siena szerzett vezetést Claudio Terzi góljával, de az utolsó 10 percben Balotelli és Philippe Mexés góljával végül a Milan nyert (ezzel a sikerrel bebiztosította a 3. helyét az AC Milan). Ekkor még nem sokan gondolhatták, hogy ez volt a Siena utolsó bajnoki meccse a Serie A-ban.

0_1.jpgBalotelli küzd a Siena játékosával, Alessandro Rosina-val.

A Siena sosem tartozott Olaszország élcsapatai közé és a megalapítása óta csak az alacsonyabb osztályokban vitézkedett. Az áttörés a 2002/03-as szezonban jött el. A Giuseppe Papadopulo által irányított gárda ugyanannyi pontot (67-et) szerzett, mint a Sampdoria és ugyanannyiszor nyertek (17), játszottak döntetlent (16) és kaptak is ki (5-ször). Ugyan a Samp-nak kettővel volt jobb a gólkülönbsége, de az egymás elleni mérleg a Siena-nak kedvezett (1 győzelem és 1 döntetlen), így ők lettek a bajnokok.

Papadopulo az első Serie A-s szezon (2003/04-es szezon) végén távozott. A Serie A-s évek nem szóltak másról, csak a kiesés elkerüléséről. Az évek során a 13. helynél jobbat nem tudtak elérni. Közben a 2006/07-es szezonban az akkori klubelnök, Paolo De Luca – aki 2001-től segítette a klubot – sikeresen eladta a Siena-t Pier Luigi Fabrizi-nek (rövid időn belül távozott). Az ajánlatot végül 2007. március 30-án véglegesítették. Másnap De Luca hosszantartó betegsége miatt elhunyt.

1_2.jpgItt még De Luca (jobbra) ünnepel Giuseppe Papadopulo-val (balra). A kép Vale Manganelli Facebook oldaláról van.

A kiesés végül a 2009/10-es szezonban következett be, de rögtön vissza is jutottak. A feljutás után sem volt komolyabb terve a csapatnak, mint bennmaradni az élvonalban. Rögtön egy 14. hellyel nyitottak, de a következő évben kiestek és a klub azóta se került a Serie A közelébe.

 Utolsó Serie A-s bajnoki meccsük.

A 2013/14-es szezon közben már pénzügyi gondokkal küszködött a csapat. A problémát csak fokozta, hogy a szezon közben 8 pontot is levontak a gárdától. A pontokat tekintve a 3. helyen végzett volna a gárda, de a 8 pont mínusszal csak a 9. helyen zárhatta a bajnokságot, így lemaradtak a visszajutásról. Nem is regisztrálták magukat a Serie B 14/15-ös szezonjára. Később csődöt is jelentettek.

2_2.jpgKezdőcsapat a 13/14-es szezonból.

2014-től négy év alatt a Serie D-ből odajutott a gárda, hogy mindössze egy nyertes meccs, a Play-Off döntő hiányzott volna a másodosztályú szerepléshez (A mérkőzés összefoglalója: kattints). A 2017 nyarán kinevezett Michele Mignani egészen a Play-Off döntőig vitte a gárdát. A következő szezonban ismét osztályozót játszhatott a Siena, de már az első körben a Novara megállította őket. Az újabb kudarc Mignani állásába került (Jelenleg a Modena edzője, de róluk majd egy másik cikkben).

mignani-indica.jpgMignani közel volt ahhoz, hogy felvigye a Siena-t.

A 2019/20-as szezonban is eljutottak a Play-Off-ig, de akkor csak a második körig jutottak, így maradhattak volna a Serie C-ben, azonban a Covid okozta gazdasági károknak köszönhetően, nem tudtak beregisztrálni a következő Serie C bajnokságba, így ismét csak a negyedosztályban találták magukat. Tavaly ősztől örmény kézbe került a klub. A Roman Gevorkjan által vezetett Berkeley Capital irányításával igyekeznek visszakapaszkodni a magasabb osztályok felé.

Az írásért köszönet a Serie C magyar oldalának.

aaaaaaaaa.png

 

Szólj hozzá