2021. máj 08.

Az elsüllyedt pozsonyi klub nyomában

írta: surprisezola
Az elsüllyedt pozsonyi klub nyomában

A 2000-es évek közepén BL meccsektől volt hangos Pozsony, ugyanis az Artmedia Petrzalka (olvasd így: Artmédia Petrzsalka) bekerült a H csoportba, ahol a Glasgow Rangers - Internazionale – FC Porto hármas várt rá. De mielőtt nekivágnánk a BL meccseknek és az utána lévő időszaknak, előtte ismerjük meg a klub múltját, amely tartogat pár érdekességet!

1_3.jpg

A mai Szlovákia területének legrégebben alakult sportegyesülete a Pozsonyi Torna Egylet (röviden: PTE), amelyet 12 polgár még 1880-ban alapított meg. Az eleinte csak tornára szakosodott Egylet (többek között dísztorna, asztalitenisz, úszás és birkózás) 1898-ban létrehozta a futballszakosztályát is. A futballcsapata gyakran játszott külföldi csapatokkal, például 1913-ban a Sunderland-el (előző cikkekben már írtunk az angol csapatról). A PTE elmondhatja magáról, hogy Nirnsee Gyula (1883-1946) személyében ők adták az első vidéki játékost a Magyar válogatottba (apró érdekesség, hogy első válogatott meccsén még pestiként vett részt).

2_3.jpg

A klub sporttelepét 1900-ban, a sportháza 1901-ben készült el és idővel az érdeklődés a futball felé tolódott el, így a tornázás kissé háttérbe szorult. A II. világháború során (1939 után) névváltoztatásra került sor és a Pozsonyi Torna Egyletből, Polgári Torna Egylet lett. Moravek István (aki a klub utolsó mohikánja volt 2001-es haláláig) egy interjúban rávilágított arra, hogy a PTE eredeti színe a piros-fehér volt, de a hatóságok betiltották és az első világháború után a Pozsony szót sem volt szabad használni. Így a PTE kék-sárga színre váltott. István édesapja (Moravek Gyula) is érintett volt a klub életében – aki Pozsony nyugalmazott polgármester-helyettese volt – ő nevéhez fűződik a klub 1. VH utáni reneszánsza, és aki a PTE elnöke volt 1930-ban.

3_2.jpg

Moravek István szerint a második világháború után (1945) már nem sikerült talpra állítani az az óta 17-szer nevet változtató klubot. A klub örökségét a Pozsonyi Ligetfalu (Petržalka) viszi tovább. A csapat többnyire alacsonyabb osztályokban játszott, és ha fel is jutott az élvonalba, 1 szezon után ki is esett. Még a klubhoz közeli források is csak úgy jellemzik azt az időszakot, hogy a klub sokáig eltűnt.

Az áttörés az 1995/96-os szezonban jött el, amikor is az Artmedia bajnok lett a másodosztályban. A következő években a 16 csapatos élvonalban a 8. és 13. helyek között végeztek, majd a 1999/2000-es szezonban a még éppen bennmaradást érő 9-edik helyet csípték el (7 csapat esett ekkor ki - köztük a Nyitra és a Dunaszerdahely is – mivel csökkentették az élvonal létszámát). Majd a klub 2000 nyarán kinevezte, az addigi segédedzőjét, Vladimír Weiss-t. Itt álljunk meg egy pillanatra! Weiss igazi futball családból származik. Apja (nem meglepő módon Vladimír Weiss-nek hívták) játékosként 1958-1969 között az Inter Bratislava (így olvasd: Inter Bratyiszlava) játékosa volt, aki a Csehszlovák válogatottságig is eljutott. Az 1964. évi Tokiói olimpiai játékokon a döntőig meneteltek, ahol 2:1-re kikaptak Magyarországtól. A legidősebb Vladimír 2018. április. 23-ikán hunyt el, 78 évesen.

4_2.jpg3 generáció, 3 Vladimir Weiss és 3 válogatott játékos egy képen. A legifjabbik Weiss jelenleg is aktív játékos.

Vladimír-rel a Petrzalka (ne felejtsd el így olvasni: Petrzsalka) megindult felfelé, még ha ez szép lassan is történt. A Weiss féle csapat rögtön egy negyedik hellyel nyitott, majd a 7. , 2. , és a 8. hely után elérkeztünk a 2004/2005-ös szezonhoz. A csapat addigra már belekóstolhatott azt Európai küzdelmekbe is. 2001-ben a litván FK Ekranas legyőzése után a szlovén Celje 5:0-val haza küldte a pozsonyiakat (visszavágón csak 1:1-es döntetlent ért el a csapat). A 2003/04-es szezonban a luxemburgi Dudelange után a francia Bordeaux következett és az idegenbeli 2:1-es vereséget szintén egy hazai 1:1-es döntetlen követte. A 04/05-ös szezonban az ukrán Dnipro 3:0-ás győzelme után – mondani sem kell - 1:1-et játszottak a csapatok Pozsonyban. A már említett 2004/05-ös szezonban a gárda megnyerte a bajnokságot.

Így indulhatott a 2005/06-os BL selejtezőn, amelyet a Kairat Almaty otthonában kezdte a csapat és szenvedett 2:0-ás vereséget, de Szencen (mert itt játszhatták a visszavágót, mivel az Artmedia pályája nem volt megfelelő BL meccsekre) hosszabbítás után 4:1-re verték a kazakokat. Ezt követően jött a Celtic elleni hazai 5:0-ás győzelem.

A Celtic Parkban pokoli nehéz mérkőzés várt a pozsonyiakra. A skót csapat mindent megtett, hogy ledolgozza a hátrányát, de végül elbuktak. A mérkőzés góljai: kattints. (Akit esetleg az utolsó negyed óra érdekelne, szlovák kommentárral, azoknak: kattints.) 

5_3.jpg

Az első Celtic elleni meccs előtt még igazolt egyet a Petrzalka. Elhozták az Inter Bratislava 22 éves csatárát, Juraj Halenár-t. Ezzel megoldva a csatár gondjaikat, mivel Filip Sebó az osztrák Ausztriához igazolt. Juraj a Celtic ellen köszönte szépen és rögtön mesterhármassal nyitott a BL-ben.

A meccs után Weiss így vélekedett: „Elképesztően jól játszottak labdarúgóim, ez valóban olyan este volt, amikor minden sikerült, s nagyon együtt volt a társaság. Fantasztikus hangulatú találkozó volt, s a köszönet jár a lelkes közönségünknek is.”

6_2.jpg

zután a harmadik kör következett és a Partizan Belgrád várt a csapatra. A hazai 0:0 után Belgrádban is ennyi volt az eredmény, így jöhettek a 11-esek. Az ötödik kör után 3:3 volt az állás, majd jött Nenad Brnovic, aki elhibázta. Így továbbjutottak a pozsonyiak (A belgrádi mérkőzés: kattints ). Ezzel a győzelemmel az Artmedia bejutott a H csoportba, ahol a Porto – Inter – Rangers FC hármas várt rá.

7_1.jpg

Az első meccsen máris fogadhatták az Inter-t, amelyen rögtön ki is kaptak (azért a mellett se menjünk el szó nélkül, hogy az Index mennyire lekezelő cikket írt a pozsonyiakról: kattints), majd jöhetett a következő mérkőzés a FC Porto otthonában. A Porto nem is tétovázott sokat és 40 perc után már 2:0-ra vezetett, végül a BL második fordulójának legnagyobb meglepetését okozva 3:2-re győzni tudott Portugáliában. A mérkőzés góljai háttérzenével: Kattints

Ezzel az Artmedia lett az első olyan szlovák csapat, amely pontot szerzett a BL-ben. Előtte a 97/98-as szezonban a Kassa szerepelt a BL-ben, de a Juventus – Manchester United – Feyenoord hármassal szemben az összes mérkőzését elveszítette.

8_2.jpg

„Büszke vagyok a csapatomra. Kis klub vagyunk, kis országból, de nagy a szívünk. A találkozó fordulópontja Petrás gólja volt az első félidő végén. Ez állított fel bennünket, mindaddig a hazaiak koncerteztek. A második félidőben szereztünk egy gyönyörű gólt, majd még egyet és nyertünk. A szünetben azt mondtam a fiúknak, inkább veszítsünk öt kettőre, mint gyáván futballozzunk. A szerencse mellénk állt, küzdöttünk, ahogy csak bírtunk és nagy ellenfelet győztünk le.”- vélekedett a mérkőzés után Vladimír Weiss. 

Ezt követte a Rangers elleni oda-vissza mérkőzés. A Skóciában elért 0:0-át a hazai 2:2-es döntetlen követte, majd az Inter hazai pályán is legyőzte a szlovákokat (4:0). Az utolsó fordulóban jöhetett a Porto elleni hazai mérkőzés. A záró fordulóban a következőképpen festett a tabella: Inter 12 pont, Rangers 6, Artmedia 5, Porto 4. Tehát a Porto-nak győznie kellett volna, hogy továbbjusson.

9_2.jpg

A Rangers otthon döntetlenre hozta az Inter ellen, ezzel megszerezve a második helyet. Az Artmedia Petrzalka hazai pályán 0:0-ázott a Porto-val, így a Porto kiesett, a pozsonyiak az UEFA kupában folytathatták.

10_2.jpg

Az UEFA kupában a Levski Sofia várt a pozsonyiakra. A bolgárok oda-vissza nyertek és 3:0-s összesítéssel továbbjutottak. Mind a három gólt Emil Angelov szerezte. Weiss még februárban az orosz Saturn Ramenskoye-hez írt alá és magával vitte a Jan Durica – Peter Petrás – Branislav Obzera hármast. Előbbi kettőért összesen 900 000€-t fizettek az oroszok, utóbbi csak kölcsönbe távozott. Vascak az olasz Treviso-hoz írt alá, Ján Kozák-ot a WBA, Borbély Balázst a Kaiserslautern vette kölcsön. A csak a Kairat ellen pályára lépő Ales Hellebrand a cseh FC Rak Provodov-hoz ment.

11_2.jpg

A távozók helyére jött a Freiburg U19-es csapatától Juraj Piroska, elhozták Eperjesből az Anton Soltis – Filip Hustava kettőst, a Zsolnán játszó Marian Cisovsky-t és a Dunaszerdahely játékosát, Straka Gábort. A 2006/07-es szezont az UEFA kupában kezdte a gárda és a grúz FC WIT Georgia-t 3:2-es összesítéssel búcsúztatták, majd jött a Dinamo Minszk, akit 5:3-al búcsúztattak , majd az Espanyol elleni hazai 2:2-t, idegenbeli 3:1-es vereség követte.

12_1.jpg
Kezdő a hazai Espanyol elleni meccsen. A teljesen fekete mezűek ott voltak a BL csoportmeccseken.

* új játékos

** Weiss-nél csak padoztak a BL meccseken

Az Espanyol elleni meccsek után Hartig és Fodrek (Weiss-nél kezdő játékosok voltak) is lelépett. Előbbiért 150 000-et adott a Sigma Olomouc, utóbbi követte Weiss-t a Saturn-hoz. A téli átigazolási szezonban Ales Urbanek (ő kevesebb lehetőséget kapott Weiss-től) is lelépett. Hiába mentek el fokozatosan a BL csoportkör résztvevői, az Artmedia a 2004/05-ös szezontól, egészen a 2007/08-as szezonig hol bajnok, hol második lett. 

A 2007/08-as szezonra Weiss visszatért és vele együtt visszajött Ján Kozák, Branislav Fodrek és Branislav Obzera is. A 2008/09-es szezont már Weiss nélkül kezdték meg, aki a szlovák válogatott élére került. Bár a szezon elején még BL selejtezőzhettek, először a máltai Valletta FC-t, majd a finn Tampere United-et győzték le, de a harmadik körben a Juventus már túl nagy falat volt (A torinói meccs: Kattints ). A klub így az UEFA kupában folytathatta, ahol a Braga 6:0-ás összesítéssel búcsúztatta a gárdát. Ez volt az utolsó európai selejtezős mérkőzése a gárdának.

13_2.jpgPapírforma

2008-ban Ivan Kmotrík, a klub elnöke elhagyta a klubot és a városi rivális Slovan-hoz ment. Természetesen a Petrzalka hívei ezt nem vették jó néven és gúnyverset írtak a távozó elnökről. A tulajdonos távozásával a klub elindult a lejtőn és két szezon után kiesett a második ligába. Újabb két év után már a harmadosztályban találták magukat és már ekkor bőven voltak anyagi gondjai a klubnak. A második harmadosztályú szezon után a klub csődöt jelentett (2013/14-es szezon végén). Megszűnése után a klub támogatói megalapították a Petrzalka Akadémiát, amelyet az ötödik vonalban indítottak el. Itt két szezon után már a 4-ik vonalba kerültek, ahol azonnal bajnokok lettek és a következő, harmadosztályú bajnokságot (2017/18-as szezon) is megnyerték. Azóta a másodosztályban szerénykednek.

14_2.jpgA klub legújabb neve: FC Petrzalka 1898

Mellékesen megjegyezve: 2010-ben a BL csapat utolsó mohikánjai is távoztak: Roman Konecny, Peter Burak és Branislav Fodrek is más-más klubban folytatták. Később Juraj Halenár (2016. augusztus – 2017. január 1-ig.) és Peter Petrás (2016-ban, majd 2018-ban is aláírt egy rövid időre) is visszatért a klubhoz. 

Új stadiont is kapott a klub. Az addigi stadiont 2009-ben bezárták, és 2012-ben lebontották. Évek óta nem játszottak rajta már mérkőzést, az alappillérek 100 évesek voltak és mivel már a Petrzalka új stadionja máshová lett felépítve, így a stadionra bontásra volt ítélve. Nem meglepő módon a stadion területe a távozó elnöké volt. Az új stadion első hivatalos meccse 2012. augusztus 5-én a FC Nitra B ellen volt (Petrzalka 1:3 Nyitra). 

15_1.jpgA Petrzalka új otthona

Nem egész 1 hónappal ezelőtt (Ivan Kmotrík csapata, bár inkább már a fia irányítja a klubot) a Slovan Bratislava pont a Petrzalka-t kapta a kupában. A Slovan végül 5:1-el tovább is ment. Meccsről bővebben: kattints. A Petrzalka jelenleg a másodosztályban vitézkedik. Tegnap a Slovan B csapatától is kikapott. Tabella: ITT.

 

Szólj hozzá