2021. máj 23.

A STÉCÉ múltja és jelene

írta: surprisezola
A STÉCÉ múltja és jelene

3. rész

A szénbányászat folyamatos leépülése miatt az egyre veszteségesebb bánya végül 1988-ban kiszállt a klub szponzorálásából. Sajnos abban az időben már csak a régi címer, a klub színe és a rövidítés emlékeztetett az egykori sikerekre. 

Szabó Géza az 1989/90-es szezonra is megkapta a bizalmat, de a csapat összetétele megint alaposan kicserélődött. Ebben a szezonban több tehetséges, saját nevelésű fiatal is bemutatkozhatott a nagycsapatba, akik idővel meghatározó csapattaggá váltak. A Síküveggyár és az SBTC viszonya eleinte feszültségterhes volt, ugyanakkor miután kiderült, hogy a fekete-fehéreknek nem reális a feljutás, a Síküveggyár pedig erősítésre szorul, így játékosokat cseréltek. Juhász István és Kölln Miklós Pálfalvára került, míg a Tolnai Csaba, Jaszik Zoltán kettős a Stécéhez csatlakozott.

p.jpgNem csak a fák kezdték beárnyékolni a klubot.

1989. október. 21-én mutatkozott be a Balassagyarmat elleni hazai meccsen Szén László, aki négy éven át 102 alkalommal védett a csapatban, de ugyanezen a mérkőzésen debütált Novák János, aki 7 éven keresztül 157-szer ölthette magára a fekete-fehér mezt. A mérkőzést a Stécé 4:1-re nyerte. Ekkor változott a bajnokság és a döntetlent nem tizenegyes párbaj követte, hanem pontosztozkodás. Nagybátonyban az a Kis Károly rúgta a helyiek büntetőjét, aki később a Stécé játékosa, majd edzője is lett. Innen vezetett az útja több csapathoz is. Jelenleg az NB2-es Ajka vezetőedzője.

pp.jpgKis Károly 2003-ban az AC Milan edzőközpontjában is járt, hogy ismereteket gyűjtsön az edzői pro licenc megszerzéséhez.

Március 10-ikén újabb rekord következett, az akkor hetvenéves Stécé életében. A Szolnok elleni hazai 1:0-s sikeren a valaha volt legfiatalabb összeállításban játszott a csapat. Az említett kezdőcsapat akkor így festett: Szén László – Jaszik Zoltán, Sándor Norbert, Gáspár Tamás, Váradi István, Tamásy Zoltán, Tolnai Csaba, Németh Tibor, Novák János, Póczos Tamás (Konderla Péter) és Szeles Tamás (Gyetvai Zsolt). 

Az 1990/91-es bajnokságban B. Kovács Zoltán lett az edző, aki játékosként 1977-1981-ig erősítette a Stécét. A szezon végén az 5. helyen végzett a gárda, de a következő bajnokság végén már a 4. helyen zártak és csak 2 ponttal volt lemaradva a 3. helyezett Gyöngyöstől. A bajnokság befejezése után kiderült, hogy a csapat mégis visszajutott az NBII-be, mivel a Síküveggyár anyagi gondokkal küzdött, így a két klub megállapodott, hogy SBTC-Salgglas néven egy közös csapatot indít a másodosztályban. A Stécé – finoman fogalmazva – is nehéz anyagi helyzetbe volt. Kakuk József autókereskedő vállalkozó gyorssegélyével tudott csak talpon maradni. Ekkortájt kezdték újjáépíteni a tóstrandi pálya lelátóját is.

ppp.jpgNehéz idők vártak a klubra.

Emlékezetes momentum volt 1992. április. 4-ikén a Tarnalelesz elleni hazai 4:0-s győzelem. A meccs előtt köszöntötték a csapat budapesti képviselőjét, az akkor 90 éves egyik alapító tagot, aki Stécé mezbe öltözve ment ki a kezdőkörre. Az esemény Vitray Tamás jóvoltából a TV sporthíradójába is bekerült.

Az NBII-es bajnokságban Szalay Miklós lett az edző, míg az SBTC-t irányító B. Kovács Zoltán a technikai igazgató posztot kapta meg. A korai pofonok és az őszi hullámzó teljesítmény csak a 13. helyre volt elég. A tavaszi fordulók előtt is nagy volt a játékos mozgás, de 3 forduló után a vezetőség változtatott – Szalay és B. Kovács helyet cserélt, így utóbbi került a vezetőedzői posztra. A csere nem jött be és a bajnokság zárása előtt két fordulóval eldőlt, hogy a csapat ismét az NBIII-ra készülhet.

pppp.pngJött, látott, kiesett a Stécé.

A 93/94-es szezont is B. Kovácsra bízták, aki rögtön vissza is juttatta a gárdát a másodosztályba (6 ponttal megelőzve a Jászberényi SE-t). Ebben a bajnokságban történt, hogy a Tarjáni Televízió felvételről közvetítette a Szolnok elleni 1:0-s idegenbeli sikert. Az újonc kapus, Oláh Tibor az összes meccsen pályára léphetett. A tavasz első 3 meccsére Babcsán József is visszatért, mert a Stécé két középhátvédje, Sági László és Gyetvai László is sérülés miatt kiesett.

ppppp.png

A nehéz anyagi gondok ellenére is jó eredményt ért el a Stécé a következő, 94/95-ös szezonban. A bajnokságot az MTK utcahosszal nyerte, de a tarjáni klub a 2. helyet elcsípte. Négy ponttal végeztek a Kazincbarcika előtt és 22-vel lemaradva az MTK-tól. A pesti kék-fehérekkel utoljára 1979-ben találkozott a klub. A tavaszi tóstrandi mérkőzésen is nagy fölénnyel, 6:1-el nyerte meg a meccset a fővárosi gárda. A második hely azt jelentette, hogy a tarjániak osztályozót játszhattak a Parmalat FC (mai nevén Videoton FC) ellen. Amit végül a Vidi kettős győzelemmel meg is nyert.

Rosszul kezdődött a 95/96-os NBII-es (keleti csoport) szezon a klub számára. Az első fordulóban a III. Kerületi VE otthonában lépett pályára a csapat. A bíró először Rácz Róbertet (kapust) állította ki, majd Sági Lászlót (védelem oszlopa) és Novák Jánost (irányító) is leküldte a pályáról. A tarjániak szerint a játékvezető két jogtalan tizenegyest is megadott a hazaiak javára. Végül a találkozó félbeszakadt és a mérkőzést 3:0-s gólkülönbséggel a hazaiak nyerték meg. Ráczot 1, Ságit 3 és Novákot 10 mérkőzésre tiltották el. A szezon közben edzőcsere is történt: B. Kovács Zoltánt a klub korábbi játékosa, Kis Károly váltotta kispadon. A két gólerős csatár, Baranyai Miklós és Rósa Henrik is távozott. Ekkor érkezett a csapathoz, a több mint 100 NBI-es meccset számláló Kecskés Attila.

16.png
Az 1995/96-os szezon végeredménye.

A 96/97-es szezon megint módosult, hála az MLSZ már-már szokásossá vált módosításának. A két 16 csapatos bajnokság (NBII keleti és nyugati csoportja) végén az első nyolc csapat a NBI/B-be kvalifikálta magát. A két 9. és a hat NBIII-as csapat osztályozóra kényszerült. Az SBTC pont a 8. helyet érte el a maga 40 pontjával (és 29-28-as gólkülönbségével), így a NBI/B-re készülhettek. A magyar kupában a Fradit fogadhatták és 2:0-ra nyertek a zöld-fehérek.

ppppppp.jpg1996. február. 25-ikén a Fradit fogadhatta a Stécé.

Az eredmény dicséretes, ha azt nézzük, hogy a klub nehéz anyagi helyzetben volt, ráadásul ebben a szezonban távozott többek között Novák János (III. Kerületi TVE-hez), Rácz Gábor (Diósgyőrbe) és Lenkey Gábor a Tiszavasvárihoz, akiket B. Kovács Zoltán irányított. Az érkezők között volt Bíró Máté, aki az Újpest és a Stadler FC csapatában is játszott és a szintén Újpesti csatár, Szabó II Csaba, de rajtuk kívül még megszerezték Nagybátonyból Nagy Péter hátvédet.

Az NBI/B való bejutásnak köszönhetően Kis Károly maradhatott a csapat élén. Ekkor olyan csapat vártak a Stécére mint a Dorog, a Pécs, a Dunaújváros és a Komló. A Pécs elleni 2:1-es győzelem (1998. április. 1-én járunk) másnapján a Nógrád Megyei Hírlap a következő megfogalmazást írta: „Szépségdíjas góllal nyert a Stécé”. A találat Palaticzky Szabolcshoz fűződik, aki háttal a kapunak ollózva lőtt és a labdája a kapuvédő segítségével a hálóba került. A házi gólkirály Győri és Szabó II Csaba lett 9-9 találattal.

ppppppppp.pngForrás: https://library.hungaricana.hu/hu/view/NogradMegyeiHirlap_1998_04/?pg=18&layout=s

Kis Károly a helyi hírlapnak elmondta, hogy elsősorban a bennmaradás volt a cél, de menet közben a legjobb tizenkettő kerülését tűzték ki és ezt sikerült is felülmúlniuk a 9. helyezésükkel. A mester kiemelt Szabó I. teljesítményét, aki az összes mérkőzésen szerepelt. Kajlit a csapat szívének nevezte, Ságit vezéregyéniségnek. Kis kitért Kecskésre is, akiről megjegyezte, hogy sok NBI-es csapatba is beférne. Végezetül minden kollégájának ilyen jó szellemű csapatot kívánt, mint amilyen a Stécé akkor volt és megköszönte a szurkolók támogatását is.

pppppppppp.jpgHangulatkép az SBTC-Dorog mérkőzésről.

Az SBTC rögtön 5 győzelemmel kezdte az 1998/99-es szezont. A győzelmi sorozat a Kecskemét elleni hazai 1:0-s sikerrel kezdődött, amelyet pénteken játszották le Szabó I. Csaba esküvője miatt. A csapat így szép nászajándékkal jutalmazta meg Csabáékat. Azonban a győzelemi széria a 6. fordulóban vége szakadt a Kaposvár elleni 3:0-ás vereséggel. A csapat végig remekelt és az utolsó fordulóban, a Tiszavasvári ellen elért 2:1-es győzelem után a közönség nagy ovációban tört ki. A játékosokon kívül Kis Károlyt és a főtámogatót, Kopka Lászlót is éltették. Az öröm annak szólt, hogy a gárda a 3. helyen végzett, így elvileg feljutott az NBI-be. Még március végén, 83 éves korában elhunyt Zsengellér Gyula, aki 1935 és 1936 között 24 mérkőzésen 19 gólt szerzett a Stécében.

ppppppppppp.jpg83 évesen hunyt el az egykori középcsatár.

A feljutásból nem lett semmi, mivel a Szeged eredményeit a fehér asztalnál módosították. Ugyan az Érd és a Sopron benyújtotta az óvását, de sajnos a két klub elutasítást kapott, így a jogi hercehurcák követően a Stécé a 4. helyen zárt, így a feljutást másodszor is elhibázta (Először a 94/95-ös szezonban osztályozón a Vidi ellen).

ppppppppppp.pngForrás: https://library.hungaricana.hu/hu/view/NogradMegyeiHirlap_1999_06/?pg=187&layout=s

Az 1999-es nyáron nem csak az volt a gond, hogy a klub nem jutott fel, de a legfőbb támogató úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább a csapatot. Ezzel a döntésével a fekete-fehérek ismét az NBIII Mátra csoportjában találták magukat. Természetesen azonnal meg is csappant a nézőszám, több meghatározó játékos (Például a gólfelelős Győri Zoltán) távozott és Kis Károly sem vállalta tovább a kispadot, aki a Váchoz, majd a Balassagyarmathoz igazolt. Jelenleg az NB2-es Ajkát irányítja. 

A távozó mester helyére Patkó József került, aki előtte az SBTC utánpótlásában dolgozott. Az új edző már 1983-ban nagy sikert ért el akkori csapatával, akikkel Országos serdülőbajnokságot nyertek a Népstadionban a Videoton 2:1-es legyőzésével. Az akkori csapatot többek között Jónás Gyula és Stark János is erősítette.

ppppppppppppppppppp.pngKis Károly jelenleg az NB2-ben dolgozik.

Stécé több negatív eredményt is elért: az Öblösüveggyári pályán elért 2:1-es vereség és a Tápiószentmártonban elszenvedett 7:0-ás pofon. Ám de a jóból is jutott a gárdának, például a 29. fordulóban elért 10:0-s győzelem Tiszafüreden, de a szezon záró meccsén a Tiszafüred visszavágott és 2:0-s győzelmet arattak a Tóstrandi pályán. A Stécé így végül csak 11. helyre volt elég, ami annyit jelentett, hogy újabb osztályt csúszik le a gárda, mert az átszervezések (természetesen az MLSZ jóvoltából) miatt csak 10 csapat maradhatott bent. A gárdán az se segített, hogy menet közben Czene József került Patkó József helyére.

A gárda így készülhetett a Nógrád megyei I. osztályra, amelynek szintjét és hangulatát a következő évtizedben kénytelenek voltak megtapasztalni. Az első fordulóban a csapat a Berkenye otthonában szerepelt és szenvedett 2:1-es vereséget. A mérkőzés után Czene József így nyilatkozott: „Minden kezdet nehéz, de ez nagyon nehéz lesz.”

Folytatás következik!

Szólj hozzá