2021. máj 29.

A STÉCÉ múltja és jelene

írta: surprisezola
A STÉCÉ múltja és jelene

Utolsó (4.) rész

Minden kezdet nehéz, de ez nagyon nehéz lesz.” – vélekedett Czene József a Berkenye elleni vereséget követően. A fiatalokkal „megerősített” SBTC-re valóban nagyon nehéz időszak várt. 

22_1.jpgA kép a Palóc Urak – Salgótarjáni BTC szurkolói oldalról származik. Elérhetőség itt: https://www.facebook.com/palocurak/photos

Czene József érezte a bajt a 2000/2001-es szezon elején és a 6. fordulóban (szeptember végén járunk) a Kisbágyon otthonában elért 10:1-es vereség ezt be is igazolta. Apró érdekesség, hogy a vezetőedző számolt azzal, hogy Kisbágyonban kikap a gárda, de vélhetően nem ekkora vereségre gondolt. 2001. február. 21-étől már Salgótarjáni Barátok Torna Klub néven szerepelt a Stécé. A téli szünetben 10.-ikek, a szezon végére a 8. helyen zártak a 16 csapatos bajnokságban. Várható volt, hogy a következő, 2001/2002-es szezonra változtatni fog a vezetőség. Így is lett. 

Érkezett a kispadra a Dávid Róbert – Szojka Ferenc páros (akikről már említettük, hogy egykor egymás mellett játszottak), majd Lipták Zoltán játékos-edzőként próbált segíteni a gárdán. A gárda nemhogy jobban, de rosszabbul zárta a szezont. Csak a 10. helyet csípték el, 11-11 győzelem és vereség mellet 61-61-es gólkülönbséggel és mindössze 41 szerzett ponttal zártak. Az utolsó bajnoki meccsre mindössze 200 néző volt kíváncsi, de legalább a Mátraterenye ellen 9:2-es győzelmet arattak. A következő összeállításban lépett pályára a csapat: Lantos – Váradi, Grúz, Botos, Szűcs – Márton (Zsély), Pingiczer, Jeney, Lipták (Isdinszki) – Kiss és Lakatos.

zz.png

A 2002/03-as szezon sem tartogatott sok jót a klub számára. A negatív eredményekből egyre több lett, főleg az őszi meccseken. Elég csak a Érsekvadkert elleni 5:1-et, a Kisterenyei 5:2-t és a későbbi bajnok, Magyargéctől elszenvedett 4:0-s vereséget megemlíteni. A tavaszi bajnokságot így csak a 14. helyről várta a gárda. 2002 áprilisára már Lipták Zoltán irányította a gárdát és melléje – igaz, csak május 10-ikétől – Stark Jánost ültették le a kispadra. Végül a váltás bejött és a gárda a 8. lett. 

2002 augusztusában megemlékeztek az 1972-ben bronzérmet szerző csapatról, akiket az akkor még létező Karancs Szállóban köszöntöttek. 2003 júniusában, a Kulacs étteremben azokat a játékosokat látták vendégül, akik Szojka Ferenccel az élen 1956-ban, Szűcs György irányítása alatt az 5. helyen végeztek az NB1-be.

zzz.bmpGombfoci csapatban az 1971/72-es csapat. A képről hiányzik: Szalay Miklós.

2003 nyarán nagy változás történt. A júliusi közgyűlésen az NBIII-ban második helyen végző Salgótarjáni FC (előtte Salgó Öblös Faipar SC néven szerepelte) és az SBTC együttműködési megállapodást közözzek. A Magyar Amatőr Labdarúgó Liga elfogadta a kép csapat közös, SBTC néven való indulását, így a klub az NBII Winner Sport csoportjába került, ami akkor a harmadik vonalnak felelt meg. A kispadot Simon Attila kapta meg és ugyan a téli szezonban többen jöttek, illetve távoztak, de csak a 12. hely zárt a gárda, 33 megszerzett ponttal.

 A 2004/05-ös szezonban is Simon Attila maradhatott az edző. A télen Földi László (kapus) tartalék kapusát is leigazolták, Kiss Máté személyében. Az eredmények csak nem akartak jönni és az utolsó előtti, 15. helyen végzett a Stécé. Simon Attila – többek között – az alábbiakat nyilatkozta a szezonvégi értékelésen: „Kétéves tagságunknak lett vége az NBII-ben, ahol a játékosok, az edzők és a vezetők nagy igénybe vételnek voltak kitéve a folyamatos teljesítménykényszer miatt. Nem voltunk és nem vagyunk felkészülve erre az osztályra és csak maximális odafigyeléssel voltunk képesek e szerény teljesítményre is.”

zzzz.jpgSzokásosan 1 hajszálon mú

A klub így újra az NBIII Mátra csoportjában találta magát, de a rossz széria tovább folytatódott. Az őszt csak a 15. helyen zárta a gárda (16 csapatból), de a javulás elmaradt a tavaszi szezonra és a gárda a szezon végén, 17 ponttal csupán a 15. helyen zárt (az előttük végzett Nagykáta SE is 6 ponttal többet szerzett). A kiesés azt jelentette, hogy a gárda 3 év után újra a megyei bajnokságra készülhetett. A Nógrád megyei I. osztály Keleti csoportja várt a Stécére.

2006 nyarán Almási Dénes lett a csapat edzője. Bár az őszi meccseket mind megnyerte a gárda, a tavaszi szezonra (ahogy a klubnál megszokhatták az utóbbi időkben) kicserélődött a keret, de a lendület tovább tartott. Ugyan becsúszott 2-2 döntetlen és vereség, de így is az első helyen zárt a gárda. Jöhetett a rájátszás, amit a Nógrád megyei I. osztály Keleti és Nyugati csoportjából dobtak össze, amin a Stécé csak a 2. lett, 8 pontra lemaradva az első Somosi SE-től (később STC Salgótarján néven szerepeltek).

zzzzzz.pngA 2006/07-es szezon csapata.

A 2007/08-as szezonra Lipták Zoltán került a csapat élére és a játékos állomány szokásosan nagy változáson esett át, de az őszi mérkőzések után a csapat a második helyről várta a folytatást. 2008 januárjában ismét Almási Dénes irányíthatta a gárdát. A helyosztón a Palotással kerültek szembe és a két döntetlenre végződött találkozó végül a Stécének kedvezett, így ők végeztek a 3. helyen.

A következő 2008/09-es szezonra már ismét egy csoport alkotta a megyei első osztályt. Előzetesként kiderült, hogy a Berkenye nem vállalja az NBIII-at, amit felajánlottak a második helyen végzett Nagybátonynak és a 3. Stécének, de mindkét klub nemet mondott a felkérésre. Közben 2009 januárjában, Baranyai Miklós személyében új edzőt nevezett ki a klub. A tarjániak az első öt helyet tűzték ki célul, de csak a csalódást keltő 13. helyen zártak. Ehhez képest a következő szezonra másik arcát mutatta a gárda és a 2009 augusztusától kinevezett régi-új edző, Almási Dénes által edzett gárda az őszt a 4. helyen zárta, majd a szezon végére bajnoki címet szereztek a klub 90. évfordulójára.

zzzzzzz.png

A bajnoki címnek köszönhetően jöhetett az ismerős NBIII-as Mátra csoportja, ahol 15 csapat várt az egykor szebb napokat megélt Stécére. A 30 forduló alatt ugyannyi győzelmet (10-et), döntetlent és vereséget értek el. Ez a 7. helyre volt elég. A következő, 11/12-es szezonban csupán annyi változás történt, hogy csak Jeney Gyula érkezett a hat távozó játékos helyére és a tavaszi meccsek közben Sebestyén Szilárd vette át a gárdát, akivel a 10-ikek lettek. Ezt követte a szeptemberi nagy bejelentés, amelyen kiderült, hogy a budapesti székhelyű Puebla Kft. lett a csapat főszponzora. Nem is sokáig tétlenkedtek és még abban a hónapban Nagy Lászlót, az Újpest egykori kilencszeres bajnokát ültették le a kispadra.

zzzzzzzzz.jpgKilenc bajnoki cím és öt kupagyőzelem játékosként.

Az új befektetőkkel a csapat SBTC-Puebla névre váltott és rögtön a 12. hellyel nyitottak. 2013 áprilisára már a Tamási Zoltán – Takács László egykori Újpesti edzőpáros irányította a csapatot és kezdésnek a 7. helyre navigálták a gárdát. Ekkor szerepelt Myke Ramos (az MTK jelenlegi csatárja) a csapatban, aki a Nagybátony SC ellen aratott hazai 5:3-as meccsen mesterhármast ért el. A hetedik helyezés az átszervezések miatt nem volt elég az NBIII-hoz, így a csapat ismét a megyei I. osztályra készülhetett. Ugyan Myke Ramos távozott, de érkezett jó néhány honfitársa (a klub legendájának, Szalay Miklósnak volt erről véleménye: KATTINTS) és Szombathelyről hazahozták Szeles Tamást, aki jelenleg a Mezőkövesdi csapatot erősíti.

zzzzzzzzzzzzzz.png

2014 tavaszára még nagyobb nevek érkeztek a csapathoz! Megszerezték a Fradi egykori csatárát, Marek Penksát és a Honvéd ex játékosát, Bárányos Zsoltot is. Meg is lett az első hely (1 ponttal megelőzték a Somos SE-t) és vele a feljutás is. 2014 őszére már Takács László ügyvezető igazgató lett, Tamási Zoltán vezetőedző mellé jött Oláh Béla és a szintén egykori Újpesti, Szlezák Zoltán. Ez a felállás nem tartott sokáig, mert 2014 szeptemberére már Almási Dénes és Oláh Béla ült a kispadon és hiába variáltak 2015 tavaszán megint a kispaddal (Oláh Béla vette át az irányítást), végül a csapat kiesett.

Az anyagi gondok továbbra is megmaradtak azért fogalmazhatunk úgyis, hogy 2015. július. 6-án a DVTK és az SBTC által aláírt együttműködés egyfajta mentőövként is felfogható, mivel a Puebla úgy szállt ki, hogy tetemes adósságot hagyott maga után. Az együttműködés biztosította az utánpótlás- és a felnőttcsapat működését.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzz.jpg

Nem csak szervezi változás történt (A Borsodsport Invest lett a többségi tulajdonos), de a szakmai irányítást Csatlós Tamásra bízták, aki egy jóformán teljesen kicserélődött gárdát kapott (16 távozó és 18 érkező). Így a 2015/16-os szezonra – az előzményeket figyelembe véve – nem meglepő módon csak a 10. lett a gárda. A gyenge helyezés nem szegte kedvét a szakvezetésnek és a 2016/17-es szezonra az első három helyet célozták meg. Az előző szezon második helyén végző Mátranovákból elhoztak 4 kezdő játékost és az erősítéseknek hála a 3. helyen végzett a szezon végén a Stécé. A következő szezon mégjobban sikerült és megnyerték a bajnokságot. Az imponáló 105-11-es gólkülönbség mellé 64 pont párosult. Tarlósi Milán 37 góljával fölényesen gólkirály lett, így jöhetett az osztályozó a Győr-Sopron megyei Ménfőcsanak ellen.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.jpg

Az idegenbeli 4:2-es vereséget, csak a hazai 1:0-s győzelemmel tudták kijavítani. Ugyan 4:3-al a Ménfőcsanak jutott tovább, de a jó összteljesítménynek köszönhetően a gárda mégiscsak indulhatott a Nemzeti Bajnokságban! Az NBIII-ra Vágó Attilát nevezték ki a csapat élére, de hiába a 11 új érkező (a 2 távozón kívül), a klub csak átszállójegyet váltott és hiába nevezték ki szezon közben Rubint Richárdot a csapat élére, a gárdát ő sem tudta megmenteni.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.png

A 2018/19-es szezonban kiesett a gárda. Ismét nem sokon múlott.

A kiesést követően egyértelmű cél volt az azonnali visszajutás. Rubint Richárd maradhatott a posztján és a csapat remekelt. A klub a 100. évfordulóját bajnoki címmel ünnepelhette. A koronavírus miatt nem játszhatták végig a szezont, de a Stécé így is 7 pontos előnybe volt a második Diósjenő SE-vel szemben.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz_2.png

Az tavalyi szezon vége felé megünnepelték a klub 100 éves évfordulóját, amelyről a nool.hu részletes cikket írt: KATTINTS. A klub a jelenlegi szezonban az NBIII-as keleti csoportban szerepelt. Januárban Lakatos Bélát nevezték ki a csapat élére, aki játékosként az SBTC utánpótlásában nevelkedett. Kinevezéséről bővebben itt: KATTINTS, Azonban az új vezetőedző sem tudta megmenteni a gárdát a kieséstől.

34.jpg

Akit esetleg érdekelne, a Stécé további sorsa, azoknak ajánlom a Nógrádi Foci oldalt (https://nogradifutball.hu) és a klub hivatalos facebook oldalát (https://www.facebook.com/sbtc100).

Szólj hozzá