2021. jún 27.

Foggiai nihil

írta: surprisezola
Foggiai nihil

Talán a dél-Olaszországi futball aranykora volt a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek, ennek volt az egyik eklatáns példája a Calcio Foggia 1920 is. A cikk megírásában ezúttal is a Serie C magyar oldala segédkezett (KATTINTS).

1_5.jpgA Foggia otthona.

A Satanelli (ez a csapat beceneve) története során 1964-ben jutott fel először az első osztályba, majd innentől, ha nem is folyamatosan (pár kiesést és feljutást közben átélve), de viszonylag rendszeresen feltűnt, egészen az 1994/95-ös idényig. Zdenek Zeman Foggia-ját a nyolcvanas - kilencvenes évek fordulójáról például mind a mai napig igen komoly kultusz övezi. A kiscsapat mivolta ellenére bemutatott bátor, szép, kombinatív stílusnak köszönhetően. De itt álljunk meg is egy pillanatra

2_6.jpgAz egykori mester májusban töltötte be a 74-et.

A cseh mesternek nem volt profijátékos múltja és mindössze 16 évesen abba is hagyta a labdarúgást. Még 1968-ban, 21 évesen került Olaszországba, amikor Palermo-ba utazott meglátogatni nagybácsikáját Cestmír Vycpálek-et, aki korábban a Palermo és a Juventus játékosa volt (edzőként is megjárta ezt a két kispadot). Közben Prágában kitört a forradalom és Zdenek szülővárosának utcáit katonák lepték el. A történelem könyvek ezt az időszakot „Prágai tavasznak“ nevezik. Így a mesternek adva volt, hogy Olaszországban marad. A kezdeti olasz éveket kézilabdázás, sportorvosi diploma és olasz állampolgárság követte, majd jöhetett az edzősködés.

4_5.jpgEz még a 73/74-es csapat, amely végül kiesett a Serie A-ból.

A mester 1986 és 87 között már irányította a gárdát, de ekkor még nem alkotott maradandót, majd 1989. júniusában ismét kinevezték és kezdetét vette a felívelés. A Foggia ekkortájt még válogatottakat is adott a Squadra Azzurrába, és bár Giovanni Stroppa, a Lazio-s berobbanás előtt álló Giuseppe Signori, Francesco Baiano karrierjük Foggia-i pontján még nem tudtak meghatározó emberré válni, a tény, hogy innen eljutottak a válogatottba, már önmagában megsüvegelendő.

5_6.jpgGiuseppe Signori 1989 és 1992 között 100 meccsen 37 gólt szerzett a Foggia-ban. Karrierje végén Sopronban is játszott.

Zeman még a másodosztályban vette át a gárdát és a feljutás után háromszor is UEFA-kupa helyre vitte a Foggia-t. A taktika egyszerű volt és az ihletet a kézilabdából merítette. Sajátos játékrendszerét Zemanlandia-nak nevezték el. A csapat játéka a következőkből tevődött össze: látványos támadójáték, 4-3-3-as hadrend, nézőszórakoztató játék, rengeteg szerzett gól, ugyanakkor a sok kapott gólt nem tudta elkerülni a csapat.

3_5.jpgKarikatúra az 1990/91-es csapatról.

A mester kihangsúlyozta, hogy  minél több játékosnak kell csatlakoznia a támadásokhoz és az ellenfél labdabirtoklása esetén a lehető legtöbb embernek kell körbevennie a labdás embert. A felkészülési időszakokat brutális edzések jellemezték – erdei futások és órákon át tartó lépcsőzések.

6_4.jpgSzórakoztató focit hozott a Zeman féle felfogás.

Közben az ígéretes játékosok, ahogy az egy kisebb csapat életében lenni szokott, távoztak. Zeman a helyükre az ifikből hozott fel játékosokat (a mester a további állomáshelyein is előszeretettel alkalmazta ezt a módszert). Persze ennek az „erősítésnek“ csak időkérdése volt, hogy mikor issza meg a levét a klub. A Foggia végül az 1994/95-ös szezonban búcsúzott a Serie A-tól. Ez Zeman távozását is eredményezte, aki a Lazio-hoz írt alá. Ugyan a mester a 2010/11-es szezonra visszatért, az akkor már Serie C-ben lévő gárdához, de az osztályozót érő helyhez 10 pont hiányzott.

2012-ben jött el a vég (az első), az olasz csapatokra annyira jellemző csőd, ami után a Foggiának a Serie D maradt, mint újraindulási hely. Ezt az akadályt még viszonylag gyorsan sikerült megugrani, ugyanis 2016-ban már ismét másodosztályú meccseket rendeztek a Pino Zaccheria-ban, 2019-ben viszont ismét elfogyott a pénz, így pedig a Foggia ismét alászállt a Serie D-be.

7_3.jpgSerie D-s pillanatkép.

Itt tartunk most, egy azonnali visszajutással, egy névváltással Calcio Foggia 1920-ra és egy újoncként tisztesnek mondható harmadosztályú szerepléssel, a márciusban megválasztott új elnökasszony, Maria Assunta Pintus vezetése mellett. 8_3.jpg

Pár napja felröppent a hír, hogy újra Zeman lehet a csapat edzője. Szombaton a cseh mester tárgyalt a Foggia-val. Az egyeztetés végül megállapodáshoz vezetett és Zeman ismét a csapat élére került.

immagine_png-2.jpg

Szólj hozzá