2021. júl 03.

Így múlik el a világ dicsősége: A Catania sztori

írta: surprisezola
Így múlik el a világ dicsősége: A Catania sztori

A Catania a 2012/2013-as szezonban beállította története legjobb Serie A-s eredményét és a hatvanas évek után harmadszor is nyolcadikként zárt. Azonban a remek szereplés után a gárda szép lassan elindult a lejtőn.  A cikk megírásában most is a Serie C magyar oldala segédkezett (KATTINTS).

1_6.jpg

A 2012/13-as bajnokságot rögtön az AS Roma otthonában kezdte, a nyáron még új edzőt kinevező (Rolando Maran) klub. A 45 000 szurkoló előtt lejátszott mérkőzésen hiába vezett kétszer is a Catania, végül a Róma otthon tartotta az 1 pontot. A gárda végig a hatodik és a tizenegyedik hely között mozgott. Hazai pályán rendkívül jól ment a csapatnak, olyannyira, hogy a 19 otthoni mérkőzésükből 12-őt megnyertek (köztük a Lazio-t 4:0-ra leiskolázták) és csak háromszor hagyták el vesztesen a pályát.

Ugyanez nem volt elmondható az idegenbeli mérlegükre, ahol a hármas szám ezúttal a megnyert találkozókhoz volt írható és csak hétszer tudtak döntetlent elérni. Bolognában például beleszaladtak egy 4:0-ás vereségbe is.

2_7.jpgLeggyakoribb kezdő a 12/13-as szezonból.

Olyan játékosok alkották a keretet, mint a 11 tagú argentin különítmény tagjai – Mariano Izco, az akkor még fiatal Papu Gómez és a házi gólkirállyá váló (13 góllal) Gonzalo Bergessio, de Bruno Petkovic, Francesco Lodi és Nicola Legrottaglie neve sem ismeretlen az olasz labdarúgást kedvelőknek. Bergessio volt az egyetlen, aki kétszámjegyű gólmennyiséggel zárta a szezont, de Papu Gómez 8 és Lodi 6 gólja is tisztességes teljesítmény volt. Ekkor még persze senki sem tudta, de ez a szezon egy 2005 óta tartó szép időszak hattyúdala lett. Egy évvel később már nyoma sem volt a príma kis keretnek.

3_6.jpgPapu Gómez ünnepel.

A következő szezonra jóformán már nyoma sem volt a príma kis keretnek, ugyanis hiába licitáltak rá Catania-ban az előző szezonra immár 14 argentinnal, de ez a lista már nem tartalmazta több meghatározó játékos nevét. Papu Gómez-t az ukrán Metalist Kharkiv vitt el 7 millióért, Francesco Lodi és Giovanni Marchese a Genoa-hoz igazoltak és az előző szezonban többnyire csereként beszálló Marco Biagianti a Livorno-t választotta.

Ekkor érkezett a klubhoz a szlovákiai magyar (Nagyrőcei) származású Gyömbér Norbert, akiért 350 000 €-t kapott a Besztercebánya csapata és kölcsönvették a cseh válogatott Jaroslav Plasil-t. Azon a nyáron nem meglepő módon a legtöbbet két argentin játékosért fizettek – Gino Peruzzi-ért 3,72 milliót, Fabián Monzón-ért 3,3-at. A klub költségvetését jól tükrözte, hogy a két argentinért többet csak két játékosért volt képes többet fizetni a Catania. Mellékesen megjegyezve, hogy Papu eladása a 4. legdrágább értékesítése volt a klubnak.

4_6.jpgGyömbér a mai napig Olaszországban játszik.

Öt fordulót leszámítva folyamatosan kieső pozícióban voltak. A gyenge eredményeket látva Rolando Maran-t október közepén kirúgtak, de a helyére érkező Luigi De Canio-nak már január közepén utat mutattak és visszahívták Maran-t, hogy április elején újra elküldhessék. Ez a lépés, hogy visszahívják az előző edzőt, a mai napig elkíséri az olasz csapatok egy részét. A szezont végül Maurizio Pellegrino-val vitték végig. A gárdán már az sem segített, hogy az utolsó 5 meccsből négyet megnyertek, így 2005 után ismét a Serie B-re hangolódhatott a Catania.

5_7.jpgMaran-t kétszer is kivágták a szezonban.

Ekkor azonban a Catania még nagyon messze volt az árok aljától. Már eleve az óriási blama volt, hogy kiesett a gárda, de ahogy mondani szokás, a baj nem jár egyedül és ezt a klubnál is megtapasztalhatták. A fogadási csalások miatt a csapatot a kiesés után egyenesen a harmadosztályba száműzték. Figyelembe véve, hogy ilyen kihágásokért milyen szankciókat szoktak kiróni, még egész „olcsón” megúszta a klub. Várható volt, hogy a kizárás után nagy lesz a népvándorlás a klubnál, ami azt is jelentette, hogy a 2012/13-as csapat szép lassan szétszéledt. Ekkor ment el a rekordigazolás (anno 4 millióért vett) Pablo Barrientos, a csapatkapitány Mariano Izco, Gonzalo Bergessio, Giuseppe Bellusci, Maxi López és a kezdőkapus Andújar.

6_5.jpgLucas Castro (balra) és Izco (jobbra) ünnepel. Előbbi csak 2015-ben távozott, de 2018 és 2020 között újra a Catania-t erősítette. Izco tavaly tért vissza a klubhoz.

Azért a gárda próbált valahogy erősíteni és ugyan több játékosért is fizetett átigazolási összeget, de az nem volt magasabb 1,6 milliónál. Ugyan a klub 15 milliós profittal zárta a nyarat, de az első fordulót leszámítva nem vol Play-Off helyen, sőt, többnyire hátrafelé és nem előre kellett nézniük. Hiába a téli erősítgetések a Serie A-s és B-s csapatoktól, de akkor már az argentin különítmény is szépen leépült. Hárman (Peruzzi, Spolli és Monzón) is a Boca Juniors-hoz igazoltak, de az értük kapott 3 millió feletti összeg aligha vigasztalhatta a klubot. Az újraépülést meghagyták Maurizio Pellegrino-ra, akivel az előző szezont befejezték, de őt rögtön a 3. forduló (1 döntetlen és 2 vereség) után felállítottak a kispadtól. Pellegrino óta több mint tízszer cserélt edzőt a gárda.

7_4.jpgPellegrino-t hamar lapátra tették, de pont ma (2021.07.04-én) nevezték ki újra.

A Serie C-ből kétszer is majdnem sikerült kimászniuk. A 2017/18-as szezonban az utolsó előtti lépcsőfokon, a Play-Off elődöntőben hasalt el a csapat. Ahogy sok csapat, a Catania is megérezte a koronavírus következményét. Az anyagi források szépen megcsappantak és csak hajszálon múlt, hogy még épp időben sikerült befektetőt találniuk. Emlékezetes hír ebből az időszakból, hogy sokan szorítottak korábbi játékosukért, Papu Gómez-ért, hogy az arab világba igazoljon. Az ok érthető volt – Papu értékesítése esetén bizonyos összeg a Catania-nak is járt volna. Végül, ahogy azt tudja minden calcio fanatikus, Papu ennél sokkal dicstelenebbül távozott Bergámó-ból. A csapat 2020-ra ráadásul egy olyan játszótársat kapott, ahol mindkét fél sokkal impozánsabb színpadokhoz szokott. Jöhetett a Catania-Palermo derbi, a Serie C-ben.

8_4.jpgA Palermo-ról várhatóan őszkor teszünk említést.

Legfrissebb hír a Catania-ról: KATTINTS.

Szólj hozzá