2021. aug 01.

A Millwall FC kiesése és visszajutása

írta: surprisezola
A Millwall FC kiesése és visszajutása

Utolsó (3.) rész

A Millwall még éppen hogy bennmaradó pozícióban végzett a 2018/19-es szezonban, azonban látva a nyári erősítéseket, még nehezebb szezon várt a klubra.

22_2.jpg

A kapus poszton elment az Archer – David Martin – Tom King hármas. Archer kifutott a szerződéséből, David Martin visszatért a nevelőklubjához (West Ham United-hez), Tom King a Liga Two-ban szereplő Newport County-hoz igazolt. A távozó kapusokat ugyanannyi érkező portárs pótolta. Megszerezték ingyen Frank Fielding-et és kölcsönvették  a Bartosz Bialkowski (a kiesett Ipswich Town-tól) - Luke Steele (Nottingham Forest-tól érkezett) kettőst.

23_1.jpgArcher 2019 nyarán távozhatott. Egészen decemberig nem talált csapatot.

A védelemből elment James Meredith (kezdő balhátvéd) és Conor McLaughlin (Romeo cseréje) is. Véglegesítették Alex Pearce-t, akit még januárban vettek kölcsön a Derby-től és megszerezték Jason McCarthy-t a Wycombe Wanderers-től, akit januárig vissza is kölcsönöztek az ex klubjának. A középpályások közül Onyedinma is a Wycombe-hoz csatlakozott, végleg elhagyva a Millwall-t és távozott Ryan Tunnicliffe is, aki a Luton játékosa lett. A távozó középső középpályást a Brighton U23-as játékosával, Jayson Molumby-val pótolták (kölcsönbe érkezett csak).

24_1.jpgOnyedinma egyre kevesebb lehetőséghez jutott, így továbbállt.

Ugyan kölcsönadták a 35 éves Steve Morison-t a Liga One-ban szereplő Shrewsbury Town-nak, de a csatár október közepén bejelentette a visszavonulását és csatlakozott a Northampton edzői stábjához. De nem csak ő, hanem Lee Gregory is elhagyta a The Den-t. A gólerős csatár a Stoke City-hez csatlakozott. Harris-nek így adva volt a feladat, hogy pótolja a kezdő csatárjait. Pótlásukra nem 2, hanem rögtön 3 csatár is jött: Matt Smith a QPR-től, Jón Bödvarsson a Reading-től (765 000-ért) és a Bournemouth-tól megvett Connor Mahoney lett a 3. olyan játékos a klub történelmében, akiért 990 000-et fizettek ki. Összességében tehát várható volt, hogy a kapus, a balhátvéd, a középső középpálya és a csatár poszton új arcok fognak feltűnni.

25_1.jpgA támadó duó távozott.

A szezon első 3 bajnoki mérkőzését sikeresen abszolválta a csapat, kezdve a Preston elleni hazai 1:0-ával, a WBA otthonában elért 1:1-en keresztül (majd a 3 nappal utána lévő kupa mérkőzésen, szintén idegenbe játszva 2:1-re megverték őket), egészen a Sheffield Wednesday elleni hazai győzelemig. Már az előző szezonban is jól kezdték a bajnokságot, azonban mint az előző szezonban, most is következhettek a kijózanító pofonok. Ugyan Neil ebben a szezonban már a 4-4-1-1-et próbálgatta, de a Fulham elleni 4:0-ás vereséget követően ismét beköszöntött a hullámvölgy. A Fulham elleni zakót követte még 6 nyeretlen bajnoki mérkőzés (4 döntetlen és 2 vereség), majd 2019. október. 3-ikán, a Luton Town elleni döntetlen másnapján, Neil Harris lemondott. 

26_1.jpgOsztálykülönbség.

„Ez nem egy kapkodással hozott döntés. Úgy gondolom, hogy ez a helyes döntés a megfelelő időben, nemcsak a klubnak, de számomra is. Valóban hiszem, hogy nagyon egészséges helyzetben hagyom a klubot az infrastruktúra, a személyzet és a játékoskeret szempontjából, amely az új menedzsernek platformot ad a klub fejlődésének folytatásához.“-nyilatkozta Harris a távozását követően.

27_1.jpgA klublegenda távozott.

A következő 3 fordulót Adam Barrett meccselte le, aki 2017 márciusa óta az első csapatnál dolgozott, mint fejlesztési edző, majd a klub kinevezte Gary Rowett-et a csapat élére, akinek január óta nem volt csapata. A frissen kinevezett edző előtte a Burton, a Birmingham City, a Derby és a Stoke csapatát is irányíthatta, így jól ismerte a Championship csapatait. Gary kezdésként rögtön ex klubjával, a Stoke City-vel nézhetett farkasszemet a The Den-ben.

28_1.jpgGary Rowett.

A mérkőzésen végül Jed Wallace jelentette a különbséget, aki gólt és gólpasszt (Ben Thompson értékesítette a beadását) is szerzett, ezzel hozzásegítve csapatát a 2:0-ás győzelemhez. Mellékesen megjegyezve, hogy a Stoke kezdőjében helyet kapott Lee Gregory is, aki végig játszhatta a találkozót. Az új menedzser új játékrendszert is hozott és az eddig megszokott 4-4-2 helyett a Millwall már a 3-4-3-as hadrendben játszott. A szezon során nem is fordult az elő, hogy a klub két egymást követő bajnokit is elveszítsen.

29_1.jpg
Összehasonlítva a két menedzser kezdőcsapata.

Harris nem sokat pihenhetett az októberi távozása után, mert november 16-ikán már a Cardiff City kispadján találta magát. Így várható volt, hogy a bajnokságban előbb-utóbb a Millwall ellen kell majd meccselnie. Ez december 26-ikán teljesült, amikor is a londoni klub a Cardiff-hoz látogatott. A mérkőzés végül 1:1-es döntetlent hozott.

30_1.jpgElőttem az utódom. Harris figyeli Rowett beszédjét.

A szezon során a The Den ismét oroszlánbarlanggá változott (23 bajnokin csupán 5 vereség a 10 győzelem mellé), de immárom idegenben sem volt gyenge a csapat (7-7 győzelem és vereség mellett kilencszer döntetleneztek). Rowett a télen egy kicsit még csiszolt a játékoskereten. Megszerezte két ex játékosát (igaz, csak kölcsönbe), Ryan Woods és Mason Bennett-et. Előbbi a Stoke, utóbbi a Derby-től érkezett. Felhozta az U23-ból a középpályást, Billy Mitchell-t és véglegesítették Bialkowski szerződését. Ellentétes utat járt be Tom Elliott és Jason McCarthy is. Előbbi végleg a Salford-é, utóbbi kölcsönbe a Wycombe játékosa lett.

31.jpgRyan Woods

Rowett-el végül a 8. helyen zárt a gárda és csupán 2 pontra voltak a Play-Off-tól. Harris Cardiff-ja ugyan osztályozós helyen végzett, de már az elődöntőben kiestek a későbbi győztes Fulham-el szemben. Így következhetett a 2020/2021-es szezon. A Millwall ismét nem hazudtolta meg önmagát és csak apróbb változtatásokat eszközölt a játékoskeretén. A nyáron csak Mason Bennett-et véglegesítették. Rajta kívül még 4 játékos érkezett, mind kölcsönbe. Köztük Ryan Woods is, akit ismét elengedett a Stoke. A távozók névsorát csak Aiden O’Brien, Luke Steele, Jason McCarthy és a melléfogás Jíri Skalak. A Milwall két kivételt nem számolva (Kenneth Zohore és Troy Parrott), csak Rowett ex klubjaiból erősített. Ennek értelmében került a klubhoz Mason Bennett, Maikel Kieftenbeld és George Evans is.

 large.jpgMason Bennett és Scott Malone ismét a klubnál folytatta.

A nyolcadik forduló után a klub a 3. helyen állt, egy pontra lemaradva a Bournemouth-tól, de ezt követően a gárda mélyrepülésbe kezdett, ami egészen december közepéig tartott. Ez alatt 6 döntetlent és 4 vereséget értek el, majd a decemberi, Bristol City elleni meccset követően fokozatosan elindultak és végül a 11. helyen végeztek. A vezetőség a mélyrepülés közben nem menesztette Rowett-et, hanem hagyta tovább dolgozni. A  mostani szezonra is úgy erősít a gárda, ahogy tőlük megszokhattuk: főleg a távozók posztjára igazolnak, köztük a nagy visszatérővel, George Saville-vel. A távozók pótlásán kívül - az írás lezárásáig - érkezett két kölcsönjáték, Benik Afobe és az Arsenal U23-as védője, Daniel Ballard.

 

Szólj hozzá