2021. aug 11.

Egy rövid életű dán klub története

írta: surprisezola
Egy rövid életű dán klub története

Az FC Fyn még 2006. július. 1-én jött létre és eleinte a harmadosztályban (2. Division néven fut) szerepelt. De ahogy már megszokhattuk az eddigi cikkek során, náluk is volt egy fellángolási időszak.

1_15.png

Dánia harmadik legnagyobb szigetén (Fyn) jött létre a klub, Odense-ben. Az FC Fyn születéséhez három csapat, a B1909 Odense (1909-ben alapított), a B1913 Odense (1913-ban alapított) és a Dalum IF (1931-ben alapított) fúziója kellett. Az egyesülés után a B1909 új felnőtt csapatot is indított, de két ligával lejjebb tudták csak benevezni az új klub létrejötte miatt. Az FC Fyn megkapta a B1913 licencét, ezért nem kellett a dán ligarendszer legaljáról elindulnia, azaz a 12. vonalból. Az érkezők többsége a már említett három klubtól jött. De nem csak felnőtt, hanem tartalékcsapat (Dalum IF csapatán keresztül), valamint U19, U17 és U15-ös csapatot is eltudtak indítani. A hazai meccsekre az Odense-i atlétikai stadionban került, míg az edzéseiket a Gillested Park (KATTINTS) nevű pályán tartották.

Már 1978-ban felmerült annak a lehetősége, hogy a Fyn szigeten (más néven: Funen) a B1909, a B1913 és még az Odense-i klubok többsége együttműködik, azzal a céllal, hogy Odense-be nemzetközi mérkőzéseket bonyolítanak le, de ez a terv akkor még nem volt hosszú életű. A nyolcvanas évek végén ismét jött egy ilyen ötlet, ami már Odense United néven futott volna, de az Odense Boldklub végül nem adta oda a licencét, mert 1989-ban megnyerte a dán élvonalat. Az FC Fyn megalapításáról először 2005. novemberében tárgyaltak, ahol számos Odense-i klubvezető képviseltette magát.

Mivel a Dalum IF a 2004/05-ös szezonban kiesett, ez azt jelentette, hogy a 2005/06-os szezonban a harmadosztály Nyugati csoportjában a B1909, a B1913 és a Dalum IF egymással fog megmérkőzni. Az akkor összeült igazgatótanácsok egyetértettek abban, hogy a klubok pénzügyi alapjai nem elegendőek ahhoz, hogy eljussanak az élvonalba és még azon túl is. A három klub egy fedél alá hozása, professzionális menedzsmenttel viszont már több és nagyobb lehetőségeket biztosított volna.

2.gif
Az 1989-ben bajnokságot nyert Odense Boldklub címere.

A Dalum IF esetében azért is volt fontos a fúzió, mert kétségessé vált, hogy saját forrásból bírják-e tovább finanszírozni a harmadosztályban való szereplést. Ugyanakkor úgy vélték a klubnál, hogy a fúzió csak abban az esetben lehetséges, ha az anyaklubok továbbra is létezhetnek. A B1909 akkori igazgatótanácsa is úgy vélekedett, hogy csakis a közös projekt vezethet a sportsikerekhez. Az együttműködés egyedülálló volt Dániában, ugyanis előtte még sosem volt olyan az országban, hogy három klub fuzionáljon. 2005. december. 1-én a Dán Labdarúgó Szövetség is értesült a klubok döntéseiről. Január elején már taggyűlést is tartott a 3 klub és a hónap végére a trió szavazói megegyeztek az ötletről.

3_11.png

A jóváhagyást gyors szponzori és üzleti találkozások követték, illetve a játékosokkal is meg kellett egyezni, mivel a pályázati anyagok leadásának határideje március 1-én volt. Miután véget ért a 2005/06-os bajnokság (a B1909 kiesett, a Dalum IF éppen csak megmenekült és a B1913 az ötödik lett), mindenki a VB kezdését várta, de Odense-ben továbbra is az FC Fyn megalapításért igyekeztek. A világbajnokság nyitómeccse előtt, „FC Fyn Kick Off” néven rendezvényt szerveztek, amin körülbelül 300-500 klubtag vett részt, majd július. 1-én, a klub hivatalosan is életre kelt.

Ahogy az már említve volt, az érkezők többsége a 3 anyaklubtól jött. A keret 60%-át a B1913-tól érkezett játékosok alkották, de közben ügyeltek arra is, hogy a két osztállyal lejjebb sorolt klubnak esélye legyen a feljutásra. A kivételt Jacob Mouritsen jelentette, aki a Korup IF-től érkezett. Az első edzésre 2006. július. 10-én került sor a B1909 pályáján – nem meglepő módon a B1913-tól érkezett edzővel, Roald Poulsen-nel – és a szezon előtt még egy négynapos edzőtábort is tartottak Sydlangeland-ban. A klubvezetésnek kezdettől fogva nagyra törő álmai voltak – három éven belül el akarták érni a feljutást.

4_27.jpgA képen Roald Poulsen, aki edzői pályafutása során a Zambiai válogatottat is irányíthatta.

Annak ellenére, hogy a csapat az első három mérkőzést vereséggel kezdte, a harmadosztály Nyugati csoportjában a 3. helyet érték el, ami ugyan nem jelentett osztályozót, de mivel a második helyen a Midtjylland B csapata végzett (Ikast FC néven futott a csapat), ezért a Fyn játszhatott osztályozót a Keleti Csoport harmadik helyezettjével, a Hvidovre IF-el, mivel az ottani második a Brondby 2-ik csapata lett. Idegenben nem született gól az osztályozó első meccsén, ezért a döntés a hazai mérkőzésre maradt, ami ugyancsak 0:0 lett, de hosszabbítás után 1:1 lett, ami azt jelentette, hogy a Hvidovre IF feljut, az FC Fyn marad.

Komoly hangulat várt a Fyn-re.

Már az előző szezon közben (2007 januárjában) kiderült, hogy a klub tehetséggondozói megállapodást írt alá 2008 decemberéig a Dél-Afrikai St. George’s FC-vel. Az afrikai klubtól Lwasi Sahula és Bika Luvuyo voltak az első érkezők. A 2007/2008-as szezonban Poulsen decemberben felállt a kispadtól és helyére az Észt válogatottnál is dolgozó Viggo Jensen lett. Irányításával a gárda csak a 3. lett, ugyanannyi ponttal, mint az előttük végző Brabrand IF-nek, de a gólkülönbsége az IF-nek sokkal jobb volt (42:29). Az áttörésre a klub harmadik szezonjában jött el. A csapat élére a fiatal Anders Gerber került, aki első nekifutásra bajnoki címet nyert a csapattal. Többek között erre a szezonra érkezett a klubhoz az a Lasse Vibe, aki később a Brentford-ot és Kínát is megjárta. Ekkor már nem csak Vibe, de Lwasi Saluha és Mads Overgaard is emlékezetes teljesítményt nyújtott. Előbbi 11, utóbbi 16 góllal zárta a szezont.

5_26.jpgSzurkolói öröm

A másodosztályban (Dán 1. Division néven fut) sem vallott szégyent a gárda és a tabella közepén, a 8. helyen végzett, 42 ponttal. De ami az első szezonban sikerült, a másodikba nem és 2011 nyarára a gárda 26 pontot szerezve csak a 15. helyen végzett (4 pont hiányzott a bennmaradáshoz), ami kiesést jelentett. Ekkor már Vibe se volt a csapatnál, mert addigra már a Vestsjaelland-hoz ment.

7_10.png
A 2010/11-es hazai mezük most is elérhető. Forrás: https://tspncalcio.com/products/fc-fyn-home-football-shirt-2010-11

A kiesést rögtön egy bajnoki cím követte, viszont ennek az volt az „ára”, hogy nagy volt a keretben a jövés-menés, de ezt már Jesper Tollefsen-el érte el a gárda, aki a távozó Anders Gerber-t váltotta. Feljutás ide, a klub a második vonalban csak kínlódott és 2013. január. 31-én a vezetőség bejelentette a csődöt, mivel nem találtak befektetőt a projekt folytatására. A vezetőség különböző tervekkel próbálkozott megmenteni a klubot a csődtől – tárgyaltak külföldi befektetővel és az U20-as válogatottjukat, Mark Kongsted-et próbálták eladni egy Premier Ligás csapatnak, ezzel bebiztosítani a túlélésüket, de egyik kísérlet sem járt sikerrel. Az FC Fyn így megszűnt és a szezon (2012/2013) hátralévő meccseire már nem voltak képesek kiállni. A Szövetség úgy oldotta meg a csapat kiszállását, hogy 3:0-s eredményt írt jóvá az ellenfeleinek.

18132.jpg

Szólj hozzá