2021. aug 14.

A Spartak Myjava esete

írta: surprisezola
A Spartak Myjava esete

A 2011/12-es szezonban a Miava megnyerte a szlovák másodosztályt és készülhetett a legfelsőbb osztályra. A cseh határ közelében lévő város tisztességesen helytállt az élvonalban (a harmadik és a kilencedik hely között ingázott), majd jött az ominózus 2016/17-es szezon.

1_13.jpg

Mielőtt még az említett szezonhoz ért volna a gárda, az előző, 2015/16-os szezonban a 3. helyen végeztek, ami EL selejtezőt és klubrekord helyezést ért a klubnak. Az EL szereplést új edzővel kezdte meg a gárda. A klub élére kinevezett Radványi Miklós (később a Mezőkövesd kispadján is ült) pont az EL-ben debütálhatott. Az európai selejtező rögtön véget is ért a klubnak, amely az első ellenféllel szemben, az Admira Wacker ellen ki is esett. Az Ausztriában elért 1:1-et (KATTINTS), a hazai 3:2-es vereség követte, ami az erdőhátiak kiesését jelentette.

A Miavaiak jól kezdték a bajnokságot Radványival. Többek között idegenben legyőzték a DAC-ot és a Slovan Bratislava-t is , majd október második felétől hullámvölgybe kerültek. A zsinórban lejátszott 6 nyeretlen meccs (és csupán 2 szerzett pont) után a Slovan-t fogadták december 10-én. A hazai pályán elért 1:1-es mérkőzés botrányosan ért véget. A Miavaiaktól kiállított Vladimir Kukol 4 hetes eltiltást kapott. Csapattársa, Ivan Ostojic ütésért három, klubtársa, Denis Duga az ellenfél nyakon ragadásáért két tétmeccses eltiltásban részesült. Radványi Miklós ellen fegyelmi eljárás indult, mert bírálta a játékvezetőt. A hazaiak klubmenedzsere, Peter Halabrín a sportszerűtlen viselkedése miatt a szezon végéig nem kerülhetett kapcsolatban a delegált személyekkel.


Az ominózus eset.

A fegyelmi bizottság döntését a klub elnöke, Pavel Halabrín szóva is tette:

„Jó iramú, küzdelmes játékot hozott a december 10-i mérkőzés. Sajnos a játékvezetői hármas nem állt a feladata magaslatán. Emiatt a meccs hajrájában a pályán elszabadultak az indulatok, de ezt nem mi provokáltuk ki. Amikor nem hivatalosan meghallottuk, hogy milyen súlyos büntetés vár ránk, azt hittük, viccelnek velünk. Sajnos a fegyelmi bizottság három játékosunkat és a menedzserünket eltiltotta, míg az edzőnk ellen vizsgálat zajlik. Szomorú, kínos és érthetetlen a döntés. Olyan, mint az egész szlovák sport irányítása. Ebben mi nem akarunk részt venni! A napokban döntünk a hogyan továbbról.“

2_19.jpgPavel Halabrín gondolkozhatott.

December 21-ikén a klubelnök összehívta a játékosokat és az edzőket. A sajtó részéről csak az RTVS kameráit engedte be. A találkozón a testvére, és egyben a klub menedzsere, Peter Halabrín is részt vett. A több mint 10 perces monológjában Pavel Halabrín elmondta, hogy testvérével együtt bolondultak a futballért és később sportvezetőként is azt az elvet követték, hogy a futballban örömüket leljék, illetve lássák az értelmét a munkának. A klubelnök elmondta, hogy négy éve, mikor a II. Ligát megnyerték, már akkor azon gondolkoztak, hogy a klub el-e induljon az élvonalban. Szerinte a bajnokság mindig a nagy kluboké volt és ha melletük megjelent egy hozzájuk hasonló kis klub, az 1-2 éven belül kiesett. A monológjában a játékosokra is kitért, akikről a következőt mondta:

„Abban, hogy így döntöttünk, Önöknek is része van. A hozzáállásuk, az eredményeik nem hoztak örömöt a szurkolóknak“.

Végezetül Halabrín közölte, a csapat január 1-ével kilép a Fortuna ligából, de a többi együttese (B csapat, utánpótlás csapatok és női csapat) folytatja a működését. A város polgármestereként is tevénykedő Pavel szerint, a Slovan elleni mérkőzést követő eltiltások jelentették az utolsó cseppet a pohárba.

3_17.jpgRadványi reakciója az említett Slovan meccsen.

Az elnök kiemelte, hogy nem anyagi okok állnak a döntése mögött. A csapatnál eddig is mindenki megkapta a fizetését és a szerződésekből fakadó kötelezettségeket maradéktalanul teljesíteni fogja a klub.

„Mindenki megkap mindent, amit megígértünk. Mindenkinek segítünk abban, hogy át tudjon igazolni más klubba. Rendezni fogjuk a dolgokat a részvényesekkel, a szponzorokkal és a bérletesekkel is. Mi ketten pedig azon fogunk gondolkodni, hogyan tudunk azzal foglalkozni, amivel szeretnénk, azaz ennek a régiónak a futballjával, a mi gyerekeink, a mi fiataljaink sportolási lehetőségeivel. Minden erőnket és tapasztalatunkat az utánpótlás-nevelésre akarjuk koncentrálni. Azt akarjuk, hogy ismét örömünket leljük a futballban.“

A Myjava a kilépésekor a 6.helyen állt a bajnokságban, a mérlegük így festett: 7-7 győzelem és vereség, 5 döntetlen, 19:21-es gólkülönbség.

4_18.jpgA Miavai klub a Facebook-on is megköszönte a szurkolók támogatását: KATTINTS.

A kilépéssel gyakorlatilag eldőlt, hogy a klub lesz a bajnokság kiesője és az eredményeit törli a szövetség. A tavaszi idényt ennek következtében 11 csapattal folytatták. A Fegyelmi Bizottság még 75 000 €-ós büntetést is kiszabott a klubra, de ezen kívül az is kiderült, hogy a csapat a 4. osztályban kezdheti meg az újraépítést. 2017 februárjában sajtótájékoztatót tartott a testvérpár, ahol ismét kihangsúlyozták, hogy nem pénzügyi oka van a kilépésnek, ugyanakkor az elnök azt elismerte, hogy a főszponzor csökkentette az anyagi támogatását, de nem ez volt a fő indok. Szerinte a sporttörvény nem a klubügyekkel, hanem az állam kontra szakszervezet viszonyával foglalkozik. Pavel éles kritikát fogalmazott meg a szlovák profi labdarúgással szemben és pozitív példaként a magyar támogatási rendszert hozta fel.

5_16.jpgA Miava pályája.

„Van itt pár klub, de az első liga nem éri el a kívánt szintet. A Ligás Klubok Uniója Magyarországhoz és Lengyelországhoz akar hasonlítani, de egy magyar csapat, amely szerez 30 pontot, 20 éves korig magyar játékosokat szerepeltet, 2 millió eurót kap a szövetségtől. Lengyelországban még a harmadosztályú csapatok is a szövetség marketing stratégiájából van támogatva. Nálunk egy profi klub 55 000€  támogatást kap, ebből több mint 30 ezret fizetünk a játékvezetőkre és a delegált személyekre. Ezután még 30 ezer euró nem visszatéríthető kaukciót fizetünk az indulásra. Szlovákiában a profi futball néhány mecénáson alapszik, akik hatalmas összegeket tesznek a futballba és nem kapnak érte semmit. Itt nem csak az anyagiakról van szó. Néhány klub a tulajdonosoknak és a támogatóknak köszönhetően olyan erősek, hogy túlélnek, de a Miava-féle kluboknak nincs esélyük“ – vélekedett az elnök.

„Egy helyes rendszert kell találnunk, amely minden klub számára biztonságot ad. A magyar csapatok a bajnokság elején 150 000 €-t kapnak, továbbá 10 ezret minden pontért és külön támogatást a fiatalok után. Nézzük meg, mennyi hazai játszik Lengyelországban, Magyarországban vagy Csehországban. Tőlünk az elmúlt 5 évben 250 labdarúgó távozott, mert a futballból akarnak élni.“

6_15.jpgItt még az első osztályú keret köszöni meg a támogatást.

A kilépés után adva volt, hogy a játékosok többsége és a szakmai stáb szétszéled. A távozó labdarúgók többsége Szlovákiában, Csehországban, vagy Lengyelországban talált csapatot. Ahogy az elnök szavaiból lehetett következtetni, az újraépülést az utánpótlásból felhozott játékosokkal próbálták elérni. A 2017/18-as szezont a negyedosztályban kezdte meg a gárda. Szlovákiában a negyedik vonalt két csoport, észak (szlovákul: sever. Olvasd így: szever) és déli (szlovákul: juh) csoport alkotja. A Spartak Myjava az északi ligában (Szlovákiában nem osztályoknak, hanem ligáknak hívják a bajnokságokat) kezdte meg az újjáépítést. A csapat első nekifutásra a 3. helyet csípte el, ami azért is számít komoly eredménynek, mert az ifijátékosok és a B-ből felhozottak előtte csak alacsonyabb osztályokban játszottak.

7_8.pngJelmagyarázat: Vyhra-győzelem, remíza-döntetlen, prehra-vereség.

A következő, 2018/19-es szezonban Ladislav (olvasd így: Lagyiszlav, magyarul: László) Hudec (olvasd: Hugyec) került a csapat élére, akivel első dobásra sikerült megszerezni a bajnoki címet (KATTINTS). A régi-új tréner 2010 nyara és 2013 decemberéig már irányította a klubot. Ezt követően megjárta a Nyitra, a Szlovák U16 és U17-et, majd a Szenice gárdáját is irányította, de utóbbi klubnál már sportigazgatóként is tevékenykedett. Jöhetett a 3. vonal Nyugati csoportja (a 3. vonalat, vagy akinek jobban tetszik: 3. ligát 3 csoport alkotja – nyugat, közép és kelet), amit ugyancsak megnyertek, 9 ponttal megelőzve a második Vágbesztercét (szlovákul: Povazská Bystrica), de amellett se menjünk el szó nélkül, hogy a bajnokságot 16 forduló után lefújták a koronavírus miatt. A klubot ez nem törte meg és a 2020/21-es szezonban is megnyerte a III. Ligát.

8_6.pngAz előző szezon sorrendje.

Hiába a bajnoki cím, a Miavaiak nem jelentkeztek a második vonalra. Helyettük a Slovan Bratislava B csapat fog szerepelni. Halabrín több indokot is megemlített:

  • elmondása szerint "a harmadik hullámmal ijesztgetnek". Emiatt kérdésessé válik, hogy jöhetnének-e a szurkolók meccsre.
  • tovább szeretnék építeni a csapatukat. Sokkal fontosabb, hogy együtt maradjon a keret.
  • több játékosuk is műszakozik, emiatt nem biztos, hogy a kétnapos Kelet-Szlovákiai utazásokra eltudtak volna menni és a másodosztály miatt új játékosokat kellett volna hozni, az eddigiekből meg jó párat lecserélni.
  • további 80 000€ - 100 000€ kellene, ha bármi közbe jönne a következő hullám miatt.
  • a kevesebb játéklehetőséget kapó játékosok beépítése.


Az előző bajnoki szezon utolsó meccsén, Peter Solnicka védte a Miavaiak kapuját, aki a szezon végén visszavonult. A szlovák hálóőr 2001-től szolgálta a klubot és már a C licensze is megvan. Peter elmondta, hogy a visszavonulása után a klub utánpótlásában szeretne dolgozni. Mivel lejárt Ladislav Hudec szerződése, ezért a csapat irányítását a 30-as évei végén járó, Daniel Kvasnica-t nevezték ki, aki játékos karrierje többségét a klub kötelékében töltötte. Solnicka a felnőtt kapusok felkészítéséért felel a jövőben. Daniel munkáját Tomas Kóna és Peter Vavák fogja segíteni. 

10_6.jpgSolnicka minden álma, hogy a klub utánpótlásában kapjon helyet.

Íme a bajnokság jelenlegi állása, ahol a Miavaiak olyan csapatokkal játszhatnak, mint Érsekújvár (Nové Zámky), Galánta, vagy a magyar határhoz viszonylag közel levő Nagyölved (Velké Ludince) és Marcelháza (Marcelova). Tabella: KATTINTS.

Szólj hozzá