2021. aug 20.

Messina-i furcsaságok

írta: surprisezola
Messina-i furcsaságok

Nyáron 14 éve már, hogy "A" Messina, amire az ember valószínűleg elsőként gondolna (jelenleg ACR Messina néven fut), lejátszotta utolsó meccsét a Serie A-ban. A klub azóta szépen lecsúszott és már a Serie A közelében sincs. Jöjjön közkívánatra az elsüllyedt Szicíliai klubok egyike, amelynek az MTK-nál dolgozó Giovanni Costantino is szurkol. A cikk alapját ezúttal is a Serie C magyar oldala adta (KATTINTS).

1_8.png

Már a kezdeti években is komoly nehézségekben ütközött a város elsőszámú csapata. Az 1900 decemberében alapított klubot nyolc évvel később földrengés érte, amelyben elhunyt a klub egyik alapítója (Charles Bousfiled Huleatt), két játékosuk és a klubot finanszírozó George H. Peirce is (rajtuk kívül kb. még 60 000 ember hunyt el a környéken). Ebből ugyan felépült a klub, de az első áttörés csak az ötvenes években jött el. 1950 nyarától ismét a Serie B-re készülhettek, de akkor már nem hat (1932 és 1938 között), hanem 13 szezont húztak le a másodosztályban. Az 1962/63-as szezonban (ami egyébként zsinórban a 13. szezonjukat jelentette a másodosztályban) még a Serie B-t is képesek voltak megnyerni, de két szezon után máris búcsúztak az első osztálytól.

2_10.jpgA 64/65-ös csapat, amely végül kiesett a Serie A-ból.

Ekkor jöhetett 3 év kínlódás a Serie B-ben, majd az 1968/69-es szezontól a Serie C, azon belül is a C csoportban. Le is ment az első szezon, amelyben a klub a középmezőnyben végzett, majd 1969 nyarán létrejött – a későbbiekben mindig is a város második csapatának számító –  a Cittá di Messina, amely sok vizet nem is zavart.

3_9.jpg

Az „A“ Messina végül a 2003/04-es szezonban feljutott a Serie A-ba, ahol 3 szezon után búcsúzhatott az élvonaltól. Az említett utolsó Serie A-s mérkőzésen az AS Roma otthonába látogatott az „A“ Messina. Igazából a gárdának már teljesen mindegy volt ez a mérkőzés, hiszen utolsó helyezettként, mindössze 26 szerzett ponttal, simán kiestek a Serie A-ból (14 pontra a bennmaradást érő pozíciótól). De ha már búcsú, az legyen szép és a Messina végül egy nagyon izgalmas mérkőzésen 4:3-ra ki is kapott a Róma otthonában.

Akkor olyan játékosok szerepeltek piros-sárgában, mint (a teljesség igénye nélkül) Marco Storari, Christian Riganó vagy éppen Sergio Floccari, de ősszel még Bognár Zsolt is a keret tagja volt, igaz, pályára végül soha nem lépett a klub színeiben. A 2007/08-as szezont még végig vegetálta a másodosztályban, majd abban a formájában, ahogy addig ismerték, kimúlt  és 2008 őszén már csak a Serie D-be tudott beiratkozni.

4_9.jpgChristian Riganó

Ekkor még a csapat visszajutott az akkori negyed- (Lega Pro Seconda divisione), majd harmadosztályba (Lega Pro Prima divisione), viszont 2017-ben ismét visszasorolták őket az immár negyedosztályként funkcionáló Serie D-be.

5_10.jpgAz „A“ Messina hazai pályája.

De 2019 megváltozott minden! Ekkor a második számú Messina-i csapat az amatőrök között, az Eccellenzában szerepelt, egyáltalán nem jól, viszont kapott egy új tulajdonost Rocco Arena személyében, akinek pedig az egyik első intézkedése volt, hogy megvette az FC Messina brandet. Ezzel az a bizarr helyzet alakult ki, hogy azt a Messina-i csapatot hívták FC-nek, amely viszont egyáltalán nem jogutódja a régi csapatnak.

6_8.jpgRocco Arena kívánt kellemes ünnepeket még tavaly évvégén. A kép jobb alsó sarkában lévő címer a régebbi FIFA játékokból is ismerős lehet.

A 2019/2020-as negyedosztályú szezonban aztán az "eredeti" Messina, az ACR, valamint a "névbitorló" kisebb városi rivális, az FC találkoztak egy ligában, és a régi klub csúfságára a szezont az eddig mindig több osztállyal lejjebb szereplő FC Messina zárta jobb helyen, ráadásul nem keveset ráverve a nagy múltú ACR Messinára.  A tavalyi szezonban azonban változott a helyzet és az eredeti „A“ Messina végzett előrébb az „FC Messina“-val szemben, mindezt úgy, hogy az FC-t két ponttal megelőzte. Tabella: kattints. Jelenleg ez a helyzet, hogy az ACR a harmadik vonalra, a FC a negyedik osztályra hangolódik. Utóbbi csapat helyzetét nehezíti, hogy szinte egy komplett csapatnyi játékos távozott a nyáron, szóval teljesen új keretet kéne összehozniuk.

7_7.jpgAz első képen az ACR, majd a városi rivális FC Messinát látjátok.

 

Szólj hozzá