2021. sze 29.

Ott folytatják, ahol abbahagyták..

írta: surprisezola
Ott folytatják, ahol abbahagyták..

4. rész

A koronavírus megjelenésekor az angol élvonalat is felfüggesztették. Sejteni lehetett, hogy ha lesz is folytatás, az már nézők nélkül lesz. Az újraindításkor pont az volt a legkisebb gondjuk a kanáriknak, hogy vannak-e nézők a stadionban, ugyanis a hátralévő bajnoki meccseket mind elvesztették, így simán kizúgtak a Champo-ba. Innen azonnal, bajnokként sikerült visszajönniük, de a gárda ugyanott folytatja, mind 2 évvel ezelőtt – zsinórban jönnek a vereségek, immáron már a tizenhatodiknál tartva, ami negatív rekord a PL-ben.

pa-53532046-data.jpg

A feljutást követően Stuart Webber, a klub sportigazgatója adott egy hosszabb nyilatkozat, melyben elmondta, hogy a Covid miatt 30 milliós kiesése van a klubnak, továbbá megcélozzák a bennmaradást, és nem tartja kizártnak, hogy a nagy hármas (Buendia, Cantwell és Aarons) közül az egyiket értékesíteni fogják – ezzel növelve az átigazolási büdzsét és betömni a kiesést. Persze hozzátette, hogy nem mindenáron akarják bármelyiket is elengedni, de azt sem zárta ki, hogy a trióból egy biztosan elmegy, ami valószínűleg újabb átigazolási rekordot fog jelenteni.

Végül az említett hármasból Buendia ment el, akivel – pénzügyileg – óriásit kaszált a klub, mert az Aston Villa úgy szerződtette le az argentin játékost, hogy a 33 milliós (angol font) összegen kívül további 5 milliót fizet bizonyos teljesítményi bonuszok esetén, továbbá ha a játékost eladják, akkor az átigazolási díj 10%-a a Norwich-ot illeti.

197183247_4585100524855697_6040657274449058600_n.jpgBuendia-val hatalmas üzletet csinált a klub.

Nemcsak, hogy a Buendia-ért kapott pénzt csapta el a klub az átigazolási piacon, de a végül 66,15 milliónyi angol fontot költött az új érkezőkre, ami összesítve -27,75 milliót jelent, ha leszámítjuk a távozó játékosért kapott összeget. Ez azért is meglepő, mert az elmúlt években a kanárik igyekeztek plusszal zárni az átigazolási időszakokat.

A nyár folyamán, Christos Tzolis és Milot Rashica leszerződtetése klubrekordot jelentett (9,9 milliónyi angol font), de véglegesítve lett Ben Gibson és Dimitrios Giannoulis is. Elhozták a Nice középpályást, Pierre Lees Melou-t és visszaigazolt a korábbi kapus nevelés, Angus Gunn is. Ezen kívül még kölcsönvették az Ozan Kabak – Mathias Normann – Bill Gilmour - Brandon Williams kvartettet.

A távozók a különböző módokban mentek el:

  • Lejárt a szerződése: Mario Vrancic, Alexander Tettey, Orjan Nyland, Philipp Heise.

  • Kölcsönadták: Josh Martin, Daniel Barden, Seb Soto, Josip Drmic, Akin Famewo, Sam McCallum, Gassan Ahadme, Danel Sinani, Daniel Adshead, Tyrese Omotoye, Jordan Hugill, Onel Hernández és Aston Oxborough.

  • Szerződést bontottak: Moritz Leitner, Marco Stiepermann, Timm Klose, Aidan Fitzpatrick, Melvin Sitti, Tom Trybull, Louis Thompson.

A szezon főpróbája a Newcastle otthonában volt, ahol bár az első félidőben fölényben játszottak a kanárik, a hazaiak a második félidőben – kihasználva a kanárik hibáit – háromszor is betaláltak, ezzel kialakítva a 3:0-s végeredményt. Ami a gólokat illeti: Az elsőnél Gilmour eladott labdájából indult a dolog, a másodiknál Zimmermann és Omobamidele bizonytalankodott, a harmadiknál az érkező beadást a Gibson – Zimmermann kettős nem érte el. Ez a barátságos mérkőzés feltárta, hogy korántsem biztos az, hogy Farke javított-e volna valamit a védelmen, de egy mérkőzésből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de az intőjelek megvoltak bőven!

A sorsolást látva sem reménykedhettek a kanári drukkerek a jó kezdésben – az első 4 fordulóban a Liverpool, a Manchester City, a Leicester és az Arsenal következett. Finoman fogalmazva, nem ígérkezett szépnek a kezdés. A sorban elszenvedett vereségek nem csak azt tárták fel, hogy Farke a jól megszokott 4-2-3-1-ről a 4-3-3-ra váltott át, de vannak posztok, ahol látványosan nem találja a megfelelő embert, vagy még nem épültek be oda az újak.

1313015582_0.jpg

De milyen problémákkal is kell megküzdenie Farke-nak?

  • A védelem az oldalról bepasszolt labdákkal verhető.
  • Hiába van meg a létszám, vagy afelett, akkor is képes az ellenfél gólt szerezni.
  • Az üresen érkezők nincsenek levédekezve.
  • A helyzet kihasználás gyenge: Meccsenként 2.5 kaput eltaláló lövés és 4.3 kaput nem találó lövés, ebből 2 gól. Abból is csak 1 helyzetből.
  • A párharcok gyenge arányú megnyerése: Légi párbajok – 47,7% , a párharcok megnyerése – 52,2 %
  • Farke még nem találta meg a legjobb 11-et, ezért gyakran rotálja a csapatát.
  • Némely posztra – kapus, jobbhátvéd – nincs minőségi pótlás.
  • A megfelelő agresszió hiánya.

555.pngÍme a Watford elleni képkockák. Ismaila Sarr (23) passzolja tovább a labdát, majd ütközik egy kanárissal a befutása előtt. Amint befut, két játékos is ráfigyel, ezért a labda gond nélkül kikerülhet a szélső játékoshoz, aki gond nélkül beadja, majd a befutó Emmanuel Dennis-t nem tudja Kabak levédekezni, aki így a kapuba fejelte a labdát.

Kik azok, akik eddig övön alul teljesítenek?

  • Placheta: Az hamar világossá vált, hogy az idei szezonra körön kívül kerül, de meglepő mód nem lett kölcsönadva.

  • Krul: Hiába jó a közeli lövésekben és a reflexekben, egyelőre nem emelkedik ki a csapatból, sőt, nagyon hátrafelé lóg ki.

  • Milot Rashica: Farke a támadó sor baloldalán számol vele, de a játékos eddig messze alul teljesít. A párharcok 34%-t nyeri csak meg, meccsenként csak 0.7 kulcspassza van és gyenge a befejezésekben. Meccsenként csak 60 percet kap és összesen csak 29.5 labdaérintése volt.

  • Lukas Rupp: Farke ragaszkodik hozzá. A játékos stílusa, hogy támogatja a védekezést, a passz pontossága magas és a rövid passzos játékunkba nagyon is beleillik, de a párharcok megnyerésében (42%) és a védekezésben gyenge teljesítményt produkál.

  • Tzolis és Sargent: Tény, hogy mindkettejüknek idő kell a beilleszkedéshez, de előbbi eddig 36, utóbbi 41 perceket kap meccsenként.

  • Cantwell: Az Everton ellen sérülés miatt kimaradt, de az előtte lévő két meccsen csak 20-20 percet kapott. Egyelőre formán kívül van.

screen-shot-2021-08-24-at-4_53_32-pm.jpgA kupameccsen jól ment a Tzolis-Sargent kettősnek

Eddig kik nyújtanak kiemelkedő teljesítményt?

  • Mathias Normann: érkezésekor már tudni lehetett, hogy támogatja a védekezést, a légi párbajokban kiemelkedő és a labda blokkolásában. Továbbá a labdát a földön tartva játszik, kedveli a távoli lövéseket és szeret hosszú labdákat adni. Meccsenként 2.5 alkalommal lő kapura, ebből 1.5-szer kaput is talál. A párharcok 53%-t hozza, a levegőben ez a szám 60%. Az Everton és a Watford ellen ott volt a 3 legjobb kanári játékos között. Meccsenként 1 kulcspassza van, de a passz pontosságán kell javítania, ami csak 77.5%.

  • Pierre Lees-Melou: McLean, Hanley, Gilmour és Omobamidele is kiemelkedőt nyújt és bár Brandon Williams is jó igazolásnak tűnik (Everton elleni meccset leszámítva, ahol eléggé gyengén teljesít), mégis inkább Melou-t érdemes kiemelni, akinek erőssége a koncentráció és a labda blokkolása és a 80%-os passzpontosság.

20210830e9-vqdixiaqmydq.jpg

Egyelőre tehát Farke-nak a védelmet és a kezdőcsapatot kell megtalálnia, de pár dolog már most körvonalazódott:

  • Továbbra is Krul az elsőszámú kapus. Gunn megkapta a kupameccseket.

  • A jobbhátvéd poszton Aarons helye biztos, de a baloldalon eleinte Giannoulis kezdett, ám a legutóbbi meccseken már Williams játszott ott.

  • A védelem közepéről Hanley-ra mindképp számít, mellette Gibson játszik, de az utóbbi időben Kabak is a kezdőben találta magát, vagy épp mindhárman a pályán voltak, ahogy az Everton ellen is történt.

  • A középpályás sorból Lees Melou szinte az összes meccsen játszott, de mellette a McLean, Norman, Rupp, Gilmour négyesből válogat ki embereket Farke. Az eddigi teljesítményeket látva ez főleg McLean-t és Norman-t jelenti.

  • Továbbra is Pukki a befejező csatár. Baloldalt Rashica,  de a jobboldalra még keresi a megfelelő embert Farke.

Az írásért köszönet a 'Norwich city magyar blognak'. Elérhetőségük: KATTINTS.

Szólj hozzá