2021. nov 10.

Hánytatott sors a Magas Tátra kapujában

írta: surprisezola
Hánytatott sors a Magas Tátra kapujában

Maga a poprádi labdarúgás először 1906-ban jött létre, amikor megalapították a Poprádi Sport Egyletet. De hiába a korai létrehozás, a klub élete főleg a névváltoztatásokról és az alacsonyabb ligák mérkőzéseiről szólt, míg nem 2017-ben nagy menetelésbe kezdtek a szlovák kupában. Azonban a bravúros kupateljesítmény után a problémák is beköszöntöttek a kék-fehérek életében.

42906154_1062533660594529_3183046605762723840_n.jpg

Ha csak a 2000-es évekig vesszük a poprádiak múltját, bizony nehéz lenne nem észrevenni, hogy több mint 10 névváltoztatáson esett át a klub és olykor még a regionális ligákban is szerepelniük kellett. Nem volt ez másképp az 1999/2000-es szezon után, amikor is a TJ Tatramat Matejovce (így olvasd: Matyejovce) csapatával fuzionáltak.

Az akkor még csak a 4. liga északi csoportjában szereplő gárda, az összeolvadással gyakorlatilag egy főszponzort is nyert magának, ezzel lefedve az anyagi lehetőségeket és a pénztelenség elkerülését. Abban az időben a klub gazdasági gondban, személyi és játékos válságban is szenvedett, ami kérdésessé tette a szereplésüket a következő, 2000/2001-es szezonra. Ezért is volt égetően fontos az összeolvadás. Ha a másik oldalt nézzük (tehát a Tatramat szemszögéből), nekik a fúzióval az volt a céljuk, hogy a jövőben sikeresen szerepeljenek a III. ligában - amennyiben feljutnak.

where-is-poprad-located-what-country-is-poprad-in-poprad-map.jpg

Sajnos a fúzió után gyakorlatilag magára maradt a csapat, mert a város képviselete nemcsak, hogy érdektelenséget mutatott, de később jelezték, nem tudják tovább biztosítani a PFC működését, majd a Tatramat is lelépett, ami egyet jelentett: 2003-ra ismét névváltoztatásra került sor. Mire a 2017-es kupameneteléshez ért volt a csapat, addigra újabb névváltoztatásokat kellett véghezvinniük. Így érkezett el a klub a 2016/17-es szezonhoz, amikor a szlovák másodosztály keleti csoportjában szerénykedett, immáron Stanislav Sesták-kal a csapatban, aki előtte a Ferencvárosban is szerepelt. Érdekes tehát belegondolni, hogy a sok névváltoztatás ellenére is sikerült felfelé lépegetniük.

Ahhoz képest, hogy a kupamenetel jelenti napjainkig a csapat sikerkorát, nagyon rögös utat kellett végig járniuk a kupa párosítások során. A dolog pikantériája volt ugyanis, hogy a 2017-es döntőt pont a poprádiak stadionjában kívánták megrendezni.

huge_narodne-treningove-centrum.jpg

A szinte végig idegenbe utazó gárda előbb a FK Svit-et (2:0-ra), majd a TJ FK Vysné Opátske-t (5:1), végül a FK CSM Tisovec-t (4:0) és a Tatran Presov-ot (3:0) is kiejtette. Természetesen ezután is idegenben kellett utazniuk, a felvidék fellegvárának titulált DAC-hoz, akiket Sesták 4. percben szerzett találatával le is győztek, így jöhetett az elődöntő, ami már két meccset tartogatott.

A következőképpen festett az elődöntő párosítása: FK Poprad – MFK Skalica, a másik ágon a Slovan Bratislava a Zemplín Michalovce ellen készülhetett. Az akkor még Priskin Tamást is alkalmazó pozsonyiak, végül a volt válogatott támadó két góljával, 3:1-es összesítéssel várták a döntőt.

A poprádi csapat az első meccset – kivételesen – hazai pályán kezdte, amelyen ismét Sesták gólja jelentette a különbséget, de a visszavágón a Skalica két gólt is szerzett, ezzel szertefosztotta az északiak kupadöntőbeli álmát.

A kupamenetelésnek majdnem meglett az ára (azon kívül, hogy a szezon végére Sesták-ra bízták a csapat irányítását), mert a szezon végén bennmaradási osztályozót kellett vívniuk a Spartak Trnava B csapata ellen, amit 6:1-es összesítéssel végül le is hoztak (Sesták 2 gólt vállalt). 2020-ra, mikorra már Sesták elhagyta a klubot, az anyagi gondok is felbukkantak. Az már csak utólag derült ki, a támadó elmondásából következtetve, hogy elege lett az egész helyzetből.

A játékosok dühösek voltak, hogy január óta nem kaptak bért a szereplésükért (ahogy a szakmai stáb sem), majd később elmondták, hogy szerintük a járványnak semmi köze sincs a klub gazdasági problémájához.

353f4f54-e5e3-4e15-a1e7-cfec2931dfc7.jpg

A szlovák lapok értesülései szerint a vezetőség nemcsak a játékosoknak és szakmai stábnak, hanem az akkor távozó játékosok bérét sem volt hajlandó állni, illetve a gondok már jóval a koronavírus előtt jelentkeztek. Ekkor már felmerült annak a gondolatai is, hogy a csapat nem utazik el az idegenbeli meccsekre, de végül a játékosok vállalták a találkozókat. 2020 augusztusában a klub elnöke, Roman Dvorčák (amíg nem távozott a klubtól) ígéretet tett, hogy kifizeti a tartozásokat, de decemberig semmi változás nem történt ez ügyben. 

2b7849cb-05ca-4fea-ac76-3ce208bc3539.jpgEgyre kevesebb volt az öröm a Magas-Tátra közelében található klubnál

Arra kérdésre, hogy bele-e mennek a játékosok a törlesztési ütemezésbe, a klub egykori jobbhátvédje, Peter Maslo a következőket nyilatkozta:

„Nem! Sok engedményt tettünk már. Pénz nélkül is játszottunk a Fortuna ligába jutásért, így nem írunk alá semmilyen törlesztési ütemtervet. Túl sok ilyen engedmény volt a részünkről.”

Végül a klub licencét is megvont a szövetség (a nyitraiakéval együtt - ő róluk az írás már folyamatban van), aminek következtében a gárda a harmadosztály keleti csoportjába került. Közben kiderült, hogy Roman Dvorcák, összesen 11 millió eurót vett fel kétes hírnevű vállalkozóktól - Bödör Norbert, nyitrai oligarhától és Zoroslac Kollár-tól, aki a pozsonyi bíróságokon nagy befolyással rendelkező csődügyvéd.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá