2021. nov 14.

Hihetetlen mélységből a magasságba – a Carpi története

írta: surprisezola
Hihetetlen mélységből a magasságba – a Carpi története

Az 1909-ben alapított Carpi akkor játszott az élvonalban, mikor a Serie A még nem is létezett, de onnan 3 szezon után kiesett. A nagy dobásra egészen a 2010-es évekig kellett várni, de a magasságok elérése után – jó olasz szokáshoz hűen – jöhetett a lecsúszás. A Serie C magyar oldal írása következik (KATTINTS).

0_5.jpg

A Carpi az 1922-es élvonalbeli kiesése után hat évvel a B-ből is búcsúzott, és hol a C-ben, hol a D-ben szerepelt. Noha 1997-ben rájátszást játszhatott a Monza ellen a Serie B-be kerülésért, de nem csak, hogy elbukták a párharcot, de 2000-re a klub csődöt jelentett és jöhetett az ötödik vonal. Innen két év után fel is jutottak a negyedik vonalba, ahol bár élcsapat voltak, feljutni csak 2010-ben sikerült – köszönhetően a szövetségnek, mivel velük (is) töltötték fel a Serie C2 mezőnyét. Tulajdonképpen innentől kezdve gyorsultak fel a dolgok. A harmadosztályba szinte azonnal fel is jutottak, majd 2013-ra a Serie B-t is elérték, ahol két szezon után az élvonalat is elérték.

1_23.jpgA csőd után 15 évvel már az A-ra hangolódhattak.

A feljutást követően Cristiano Giuntoli futballigazgató – aki a klub felemelkedéséért fáradozott – a Napoli-hoz szerződött, őt Sean Sogliano váltotta. A keret megerősítését a kölcsönvett, illetve az ingyen megszerzett játékosok alkották, akik szép számmal érkeztek. Így fordulhatott elő, hogy az előző szezon csapatából szinte alig maradt valaki a klubnál. Az első Serie A-s szezon (2015/16) azonban sok jót nem hozott, és hiába alkották a csapatot olyan játékosok, mint Vid Belec, Fábió Daprelá, Jonathan de Guzmán és Marco Borriello, a Carpi többnyire a kiesőzónában tanyázott.

A helyzeten az sem segített, hogy Fabrizio Castori-t szeptember végén ugyan elküldték, de a helyére érkező Giuseppe Sannino hat meccs után menesztették és újra Castori-t nevezték ki. Fabrizio visszatérése Sogliano távozását is jelentette, aki közös megegyezéssel távozott. Az utolsó fordulóban a Carpi-nak csak akkor lett volna lehetősége bennmaradni, ha legyőzik az Udinese-t idegenbe és a Palermo nem nyer a már kieső Hellas ellen. Előbbi össze is jött, de a Palermo 3:2-re nyerni tudott, ami az újonc kiesését jelentette.

A kiesést követően a cél egyértelműen a visszajutás volt, amit ugyancsak egy új csapat összerakásával kellett abszolválni, mivel a kölcsönbe érkezők nem tartottak a Carpi-val a másodosztályba, ami durván a játékos keret felét jelentette. El is jutott a csapat a Play-Off döntőig, de a Benevento hazai pályán 1:0-ra legyőzte a Carpi-t, ami újabb vízválasztó pillanatot jelentett a klub életében, mivel innentől kezdve már lefelé és nem felfelé kellett tekinteniük.

Ezt követte a 2017/18-as szezon 11. helye, majd a következő szezonban ki is esett a gárda, amely ekkor már megindult a pénzügyi gondok felé. A COVID járvány kitörése leállást, majd rájátszást hozott a klubnak, de már a nyolcaddöntőben kizúgtak. 2021 nyarára odáig fajult a helyzet, hogy az Olasz Labdarúgó Szövetség belső szerve elutasította a klub felvételét a Serie C-re, a nem befizetett adókra és járulékokra hivatkozva. 

Szólj hozzá