2021. dec 08.

A Nocerina rövid mondája

írta: surprisezola
A Nocerina rövid mondája

Az 1910-es alapítású Nocerina sosem szerepelt Serie A-s magaslatokban, mégis a maga világában kultikus csapatnak számít. Vajon miért is annyira kultikus csapat? A Serie C magyar oldal (KATTINTS) írása következik.

nocerina_calcio.gif

Nem csak az egyik legrégebbi alapítású olasz klubról van szó, de az Assisi Szent Ferenc stadionja sem sokkal fiatalabb a maga 1914-es alapításával. Az első évtizedekben még csak a regionális ligákban szerénykedett a klub, de első dobbantása a második világháború után következett be, amikor két harmadosztályú szezon után a Serie B-ben kezdhette meg a szereplését 1947 nyarán. Akkor még a másodvonal három 18 csapatos bajnokságot tartalmazott és mivel átszervezés előtt állt, ezért egy 12. helyezés is simán kiesést jelentett. Mondani sem kell, hogy a piros-feketék pont kiestek, így várhatott rájuk az alacsonyabb liga.

nocerina.jpg

Három évtized kellett, mire visszakapaszkodott a gárda, és ha már újra harmadosztályú lett, megnyerte a déli csoportot és szétlövésben elverte a Catania-t, aminek köszönhetően 1978 őszén ismét a második vonalra hangolódhatott. Itt aztán ismét megírták a saját forgatókönyvüket és rögtön ki is estek, majd pár évtizedet lehúztak alacsonyabb szinten – közben azért jutott egy Play-Off döntős kudarc is. A megváltásra 2011-ig kellett várniuk, de hiába a B-s feljutás, a 2011/12-es B-s szezon a Zeman féle Pescara-ról szólt, amihez a Nocerina csak a nevével asszisztált, mert ismét kiestek és 2015-ben már egy új főnix klub jött létre, amely jelenleg a negyedosztályban sínylődik. 

Összességében tehát nem túl acélos a múlt, még akkor sem, ha belegondolunk, hogy a legendás magyar edző, Egri Erbstein Ernő és a kilencvenes években Lugi Delneri itt tették meg az első edzői lépéseiket, de akkor miért számít olyan kultikus csapatnak?

247352998_4747764078624066_4239878284518108159_n.jpg

Természetesen a messze földön híres szurkolói életük miatt. Itt a legnagyobb barát a Turris csapat tábora, a riválisok pedig érthető módon a regionális ellenfelek: Selernitana és a Benevento csapata.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá