2021. dec 11.

Az elrepült gólyák

írta: surprisezola
Az elrepült gólyák

A 2007/08-as szezonban az ADO Den Haag csapata ismét kivívta a visszajutást az Eredivisie-be. Azonban az anyagi gondok már ekkor jelentkeztek a klubnál és az új tulajdonos érkezésére egészen 2014 júniusáig kellett várni. Azon a nyáron a kínai Wang Hui által vezetett United Vansen cég vette át a klub irányítását. Az átvételkor az új elnök megígérte, hogy milliókat fog befektetni a klubba. Ekkor még minden szépnek és jónak tűnt..

0_4.jpg

A 2008-as feljutás és Wang érkezése között a klub a 7. és a 15. helyek között ingázott. Az eredményeket tekintve az ADO Den Haag nem volt más, mint egy középcsapat, amely az átigazolási időszakokban próbált fiatalokat értékesíteni (amiről pár éve Dick Advocaat is nyilatkozott). A 2010/11-es szezonban a 7. helyet csípte el a klub és az Európa ligáért folytatott Play-Off-ot is megnyerte, így a nemzetközi porondon is megmutathatták magukat. A litván Tauras nem is jelentett gondod, de a következő körben kapott Omonia Nikosia 3:1-es összesítéssel legyőzte a gárdát. A Hágai csapat ezt követően már nem érte el az Európai porondot jelentő helyek valamelyikét. Így érkeztünk el 2014 júniusában és Wang felbukkanásához.

1_15.jpgWang elfoglalta helyét a klubnál.

Kezdetben Wang lelkesen is állt a dolgokhoz, a csapat edzésébe is beszállt és szurkolt a klub stadionjában. Ezt azonban nem mindenki nézte jól szemmel. A klub vezérigazgatója, Piet Jansen elmondta, hogy jobban örült volna, ha a klub helyi vállalkozók kezébe kerül. Az új kínai tulajdonos érkezése annyira nem tetszett Piet-nek, hogy az átvétel után 1 hónappal távozott a klubtól. „Fájdalommal a szívemben hoztam meg ezt a döntést.”- nyilatkozta a távozó vezérigazgató.

2_21.jpgA távozó vezérigazgató. Mint később kiderült, nagyon is előrelátó volt.

A szurkolók ekkor még bíztak benne, hogy a klub kitör a középszerűségből (a második világháború vége óta a klub még az első osztályt sem nyerte meg), de a problémák már Piet távozása után jelentkeztek. Wang nem is állt elő az ígért pénzzel. Az elődjével (Van der Kallen) megállapodott abban, hogy az UVS (tehát az United Vansen International Sports) 8 milliót fizet a klub részvényeiért, és további összegeket fordít a keret megerősítésére. Ne felejtsük el, hogy 2014 nyara már javában tartott és a klubnak szüksége lett volna erősítésekre. A csapat akkori edzője, Henk Fraser a következőképpen vélekedett a kialakult helyzetről: „Sajnos ez most olyan sokáig tart (az átvételre gondolt – szerk.), hogy azok a játékosok, akikre gondoltunk, és amelyekkel már nagyjából megegyeztünk, egy másik klub mellett döntöttek.”

3_19.jpgFraser-nek gyorsan ki kellett találnia valamit az átigazolási időszak alatt.

Fraser így jobb híján főleg az utánpótlásból és a parkoló pályára tett játékosokból töltötte fel a keretét. Azért némi pénzhez is sikerült jutnia Tjaronn Chery és Rydell Poepon eladásából, de a két játékosért kapott 900 000€ (Chery 800 000, Poepon 100 000-ért ment el) nem a megváltást jelentette a klubnak. Persze a pénz továbbra se jött Kínából és a többszöri határidő módosítások után végül január 15-én jött a zöld jelzés, hogy az összeget átutalták. Béke továbbra sem volt a klubnál, mert a Jansen (a távozó vezérigazgató) helyére érkező Maarten Fontein később bejelentette, hogy márciusban távozik. Az akkori vezérigazgató elmagyarázta, hogy túl sok kínai beavatkozást tapasztal és a végén már nem engedték meg, hogy beleszóljon a klub technikai részlegébe. Fontein távozás mellett Wang sem ment el szó nélkül: „Ha valamit megvitatunk Kínában és az nincs papírra vetve, akkor az, nem kötelező érvényű megállapodás.”

4_20.jpgMarteen Fontain (a kép jobb oldalán) itt még jó kedvű, mellette Wilson Eduardo, akit a Sporting-tól vettek kölcsön.

Fontain helyét ideiglenesen Jan-Willem Wigt vette át, aki már évek óta a klubnál tevékenykedett. 2015 áprilisában jött is a pénz a klubhoz, de Wang csak másfél millió eurót utalt át a klubnak. A pénz két korábbi átutalás és az akvizíció (jelentése: részesedés, illetve befolyásszerzés az egyik vállalat részéről, egy másik vállalat irányába) költségeinek kifizetésére szolgált. Ahogy telt az idő, a pénz csak nem akart jönni, Wang már több millióval tartozott a klubnak, de ha utalt is, az csak az adósságai felét jelentette. „A klub nem veszélyben, hanem bajban van. A játékosok fizetése továbbra is fizethető, de a csapat megerősítése nem lehetséges. Meg kell húznunk az övet, de a játékosoknak nem kell aggódniuk.”- nyilatkozta a helyzetről Wigt. A helyzet a csapat teljesítményére is kihatott, akik az előző szezonban elért 9. helyről a 13.-ra csúsztak le.

5_18.jpgA szurkolók a bajban is a csapat mellett álltak.

2016-ra odáig fajult a helyzet, hogy a klub támogatói az új tulajdonos távozását követelték, mivel a megállapodásokat nem tartotta be. Wang ugyanakkor elmondta, hogy távozhat is, de a klub hivatalosan az UVS-é. Áprilisban jött 2 millió az említett cégtől, de Wang ekkor már a csapat teljesítményébe is belekötött és Wigt-et menesztette a posztjáról. Utódja Mattijs Manders lett, akinek Wang jelezte, hogy a Hágai helyzettel elégedetlen és még kevesebb pénzt akar a klubra fordítani. Ennek eredményeképpen az új szezonra még kevesebb lett a költségvetés. Henk Fraser szerződése is lejárt (2015/16-os szezon végén), aki a Vitesse edzője lett, így az új bajnokságra (16/17-es szezon) nem csak a költségvetést kellett lejjebb venni, de új edzőt is kellett keresni. Azon a nyáron az ADO Michiel Kramer-t 1,5 millióért, Mike van Duinen-t fél millióért értékesítette.

6_17.jpgKramer már távolról figyelhette a Hágai eseményeket.

2016 decemberében a holland klub pert indított az UVS ellen. Ily módon akarták Wang-ot arra kényszeríteni, hogy pénzt utaljon a klubnak. „Soha nem fordulhat elő, hogy egy járókelő megöli a klubunkat.” –nyilatkozta a lépésről Manders. Az UVS ekkor ujjal mutogatott az ADO-ra, mondván „az UVS-nek bizonyos mértékű ellenőrzést kell szereznie az ADO Den Haag irányítása felett”. Az UVS állítása szerint ezt nem kapta meg, így a klub felé szánt kifizetéseket elhalasztotta. A bíró úgy ítélte, hogy „belsőalkudozás miatt az ADO folytonosságának szempontjából kulcsfontosságú témákkal nem lehet foglalkozni”. Ez az ítélet nem fejezte be a jogi csatákat, mert néhány nappal később ismét egymással szemben álltak a felek, ezúttal a tét 2,3 millió euró volt, amit Wang-nak át kellett volna utalnia.

7_13.jpgMattijs Manders.

Január 5-ikén a bíróság az ADO mellett döntött, így az UVS-nek át kellett utalnia az összeget (ami a kamatok miatt 2,3-ról 2,5 millióra nőtt). A pénz a hónap végén meg is jön, de a Hágai önkormányzat még így sem volt elégedett a klub politikájával. A város elsőbbségi részesedéssel rendelkezett a csapatnál. Ez annyit takart, hogy pénzügyi érdekeltsége nincs a klub iránt, de a részvétel egy bizonyos formáját megtartja. Február elején a klubnál menesztik Zeljko Petrovic edzőt a gyenge eredmények miatt és helyére Alfons Groenendijk-et ültetik le. Júniusra az önkormányzat visszaadja ezt a részvétét, mivel a „költségvetés futóhomokon alapult. A bizalom megszakadt”. Persze az önkormányzat előtte megpróbálta megszerezni a klubot helyi vállalkozók segítségével, de ez a próbálkozásuk kudarcba fulladt. A csapat ekkor csak a 11. helyet csípte el.

8_9.jpgEgykor a Premier ligában dolgozó Zeljko Petkovic mehetett, amerre látott.

Júliusban úgy tűnt, eljön a béke Wang és az ADO között. Wang 4 milliót utalt át a klubnak Kínából, így a Hágai klub minden gond nélkül megkezdhette a következő szezont. Az ADO a nyár folyamán Kínába is ellátogatott, ahol megnyerték a Kína kupát is. A csapat Ázsiai túrája során mutatták be Felix Wu-t, aki az ADO menedzsment új kapcsolattartója lett. Groenendijk-el a csapat megindult felfelé a bajnokságban. Az ifikkel és szabadúszókkal megerősített klub jól szerepelt. A gárda szinte meg se érezte a Japán Mike Havenaar távozását, aki az előző két szezonban volt a csapat gólfelelőse. A Groenendijk által vezetett csapat a 2010/11-es szezon után, 2018 nyarán újra az Európa ligáért folytatott Play-Off-on találta magát, de a Vitesse végül megállította a gárdát.

9_8.jpgA klub felett továbbra is gyűltek a sötét felhők, de Groenendijk-el így is szép eredményt értek el.

A klub vesztesége ekkor már 4,5 milliónál mozgott, de hiába fogtak össze ismét a Hágai vállalkozók, Wang továbbra sem akarta eladni a klubot. A csapat 2018 nyarán értékesítette Björn Johnsen-t, akiért az AZ Alkmaar 2,3 milliót adott. Természetesen az érkezők ezúttal is ingyen, illetve az U21-es csapattól érkeztek. 2019 áprilisára a konfliktus tovább folytatódott a klub és UVS között. Akkor az volt a gond, hogy az UVS már nem akarta Manders-et alkalmazni, végül Manders 1 hónappal később távozott a klubtól. De az utódjának kinevezésében is vita volt Wang és a klub között. Szeptemberre Wang embere, Mohammed Hamdi (aki korábban kereskedelmi pozíciót töltött be a klubnál) került Manders helyére.

10_7.jpgMohammed Hamdi

A 2019/20-as szezon előtt Groenendijk is megszólalt, aki aggodalmát fejezte ki a TV West Sport-nak: „Igen, tudom, hogy Kína ígéretet tett arra, hogy az átigazolásokból származó bevételt részben új játékosokba lehet fektetni, de ez nem történt meg. Bosszantó, hogy kezdetben a tulajdonos olyan célokat tűzött ki, mint az európai futball és a beruházások. Ezt használja fel arra, hogy elvárásokat teremtsen a támogatóknak és számunkra, de ezeket az ígéreteket nem tartották be.” A pályán mutatott teljesítmény ekkor már kiábrándító volt (a nyári „erősítések” között szerepelt Kramer visszatérése is). A csapatból hiányzott a minőség, a vereségek csak jöttek egymás után, így annak ellenére, hogy a játékosok próbálták győzködni Groenendijk-et, a vezetőedző 2019. december. 2-ikán lemondott. A csapat ekkor csak a 17. helyen állt, 11 ponttal.

11_7.jpgA mester távozott.

A klub december. 24-ikén kinevezte a tapasztalt angol edzőt, Alan Pardew-et a csapat élére. Az érkező menedzser kölcsönjátékosokkal erősítette meg a keretét. Az új játékosok – egy kivételével (Mick van Buren, őt a Slavia Prágától vett kölcsön Pardew) – mind Angliából érkeztek, olyanok, akik a Championship-ben játszottak, vagy a Premier ligás csapatoknál voltak parkoló pályára téve. Az eredmények az angol importtal se jöttek és az ultrák február végén, meglátogatták a csapat edzését, amelyre vittek egy mágnestáblát, amit a csapat elé tettek és elmagyarázták, hogy milyen taktikát kellene alkalmazniuk, hogy elkezdjék nyerni a mérkőzéseket.

12_6.jpg”Szakmai gyakorlat”.

Azonban a koronavírus megjelenése miatt a bajnokságot lefújták. Az ADO kiesőhelyen fejezte be a bajnokságot, de a Holland Szövetség úgy döntött, hogy nem lesz se kieső, se feljutó, így a Hágai klub kapott egy új esélyt a 2020/21-es szezonra. Természetesen Pardew nélkül, aki távozhatott a klubtól. Az ADO ezúttal is ingyen igazolt, de immáron fiatal játékosokban gondolkozott és elengedte a rutinosabb labdarúgóit. Azonban a gárda az új eséllyel már nem tudott élni, és ismét kiesőhelyen végeztek, mindezt úgy, hogy a fizetésekkel is gondok voltak.

Tabella: KATTINTS.

Szólj hozzá