2021. dec 20.

Egy katari klub rövid története

írta: surprisezola
Egy katari klub rövid története

Az El-Jaish Sports Club-ot Dohában alapították meg 2007-ben. Elindulásakor rögtön bajnokok lettek a katari másodosztályban, de ekkor még nem volt jogosultságuk feljutni. Végül a szintlépésre 2011-ben került sor.

aljaishqatarlogo.png

A feljutást követően menesztették Mohammed Al Ammari-t a csapat éléről, de a gárda így is rendre ott volt a dobón, ugyanakkor az Ázsiai BL-ben évről évre egyre gyengébb eredményeket tudtak felmutatni. Első neki futásra (2013-ban) túljutottak a BL csoportkörből, de egyből ki is estek, majd a következő évben csak a 3. helyet csípték el a csoportban, mert az átlagos gólkülönbségük eggyel rosszabb volt a Bunyodkor-nál. Ezután már nem szerepeltek a csoportkörben, mert először a Play-Off-ban, következő évben meg már az első selejtező körben kiestek.

_-_-e13859340749311.jpgAz ázsiai BL-ben egyre kevesebb volt az öröm, de a bajnokságban rendre a dobogón végeztek.

Persze a folyamatos hazai dobogós helyeknek is megvoltak a maga árnyoldalai, már ami az edzőkeringőt illeti. Al Ammari menesztése után a következő ideig irányították a klubok a soron következő menedzserek:

  • Péricles Chamusca: 1 szezon
  • Razvan Lucescu: 1,5 szezon
  • Yousef Adam: 6 nap
  • Nabil Maaloul: 1,5 szezon összesen
  • Abdulqadir Almoghaisab: 15 nap
  • Sabri Lamouchi: 2,5 szezon

Az El-Jaish történetét beárnyékolja Zahir Belounis esete, aki 2010-ben vitába keveredett a klubbal az elmaradt bérek miatt, de mivel Katarban a munkáltató a Kafala rendszer szerint ellenőrzi a vízumokat, így nem tudta elhagyni az országot. Zahir éhségsztrájkkal fenyegetőzött, hogy felhívja a figyelmet az ügyre. 2013-ban a klub és a francia játékos közötti vitára a nemzetközi média is felkapta a fejét. A játékos nyílt levelet írt a 2022-es világbajnokság nagyköveteinek, de a FIFA nem volt hajlandó eljárni az ügyben, mert a támadó a katari hatóságon keresztül lebbezett fel és nem a FIFA-n keresztül. Tizenhét hónap után érkezett meg a kiutazási vízum és Zahir visszatért Franciaországba. A játékos elismerte, hogy az öngyilkosság gondolata és az illegális határátlépés is megfordult a fejébe és az alkohol nyújtott neki vigasztalódást a nehéz helyzetben.

b1807756e34cf55117d72e09281cef30.jpgA hazatérés pillanata

A 2016/17-es szezon kezdetén a gárda egyből kiesett a BL selejtezőből és a bajnokságban a dobogó is elmaradt, mivel 6 pont hiányzott a harmadik helyhez. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a következő szezonban nem fognak a BL-ben próbálkozni. 2017 áprilisában a Lekhwiya SC bejelentette, hogy átveszi a klub irányítását, majd júliusban a klub feloszlott és a Lekhwiya-t átnevezték AL-Duhail SC-re.

Szólj hozzá