2021. dec 23.

Búcsú 124 év után

írta: surprisezola
Búcsú 124 év után

Az 1885-ben létrejött Bury FC, alapítása után kilenc évvel csatlakozott az EFL-hez és rendre valamelyik ligás bajnokságban szerepelt. Noha a 2000-es évekre a klub már csak a harmad- és negyedosztály küzdelmeiben vett rész, akkor még nem sokan fogadtak volna rá, hogy a csapat 2019-re a kizárás sorsára jut.

1_24.jpg

Kétezer-tizennyolc májusában a Bury csatárját, Ryan Lowe-t kétéves szerződéssel véglegesítették a csapat élére. Lowe már januártól irányította a gárdát – akkor még csak átmeneti menedzserként –, de a kieséstől ő sem tudta megmenteni a kék-fehéreket. Még azon a nyáron a klub Lee Dykes-t is megszerezte, aki a Bury első sportigazgatója lett. Lee a kinevezését követően bevezette az ifjúsági fejlesztési stratégiát, amelynek az lett a célja, hogy az akadémiai játékosok a lehető leghamarabb eljussanak az első csapathoz.

Lowe a feljutást követően (2018/19-es szezon) átállt a 3-5-2-es taktikai hadrendre, ami nemcsak a feljutást érő második helyet hozta el a klubnak, de menetközben még egy 14 meccses veretlenségi széria is összejött a csapatnak. Azonban bármennyire is szépen teljesített a keret a kiesést követően, a vezetőségnél korántsem volt ennyire rózsás a helyzet.

2_32.jpgA kiesés után rögtön vissza is jutott a gárda.

Még a Liga Two-s bajnokság közben, 2018 decemberében Steve Dale üzletember 1 fontért megvásárolta a klubot Stewart Day-től és februárban kifizette a fennálló adószámlákat, hogy a Bury elkerülje a felszámolási végzést. De mielőtt a gárda elérte volna a második helyet, áprilisban újból előjött a pénzügyi gondok, miután kiderült, hogy a márciusi fizetésüket sem a játékosok és sem a személyzet nem kapta meg.

Közben a felszámolási petíció határidejét sikerült július végére kitolni, és bár volt olyan pillanat, mikor kérdésessé vált, hogy a csapat kiáll (például az április 13-ikára kiírt Colchester United elleni meccsre, amit végül a Bury 2:0-ra megnyert), végül mégis pályára léptek. Dale április 25-ikén kijelentette, hogy a klub pénzügyi problémái „messze meghaladják” azt, amit akkor tapasztalt, mikor átvette a klubot. Körülbelül 1,6 millió fontra volt szüksége a klubnak, de a helyzetet tovább nehezítette, hogy a bevételi oldalon csupán 180 000 fontnyi jövedelem volt várható.

3_28.jpgStewart Day immáron távolról figyelhette az eseményeket.

Amint a csapat jóformán kijózanodott a pályán elért eredménytől és kipihente az előző szezon fáradalmait, jöhetett a felkészülés a 2019/20-as bajnokságra. A gondok továbbra is fennálltak és a Bury többször is haladékot kapott a pénzügyei rendezésére. Kétezer-tizenkilenc augusztusában Dale kijelentette, hogy fontolóra veszi a klub eladását, miután a személyzet „megkérte”, hogy fogadja el az újonnan érkező ajánlatot. Az EFL próbált is határidőket adogatni, módosítani, de augusztus 20-án Dale elutasította azt az üzletet, ami megmenthette volna a klubot, mert meg volt róla győződve, hogy annál még jobb ajánlatot kaphat. Az EFL végül augusztus 27-én, angol idő szerint 23:00-kor bejelentette, hogy kizárják a Bury-t a ligából.

4_28.jpgA szurkolók se hagyták szó nélkül a klub helyzetét.

Nem láttam, hogy ez meg fog történni. Eleinte nem is gondolsz rá. Menedzserként, főleg fiatal menedzserként, aki az edzői pályára lépett, nem igazán tudtam, mi is az a pénzügy. Csak azzal voltam tisztában, amit mondtak nekem, és amivel dolgoznom kellett. Csak ragaszkodtam egy olyan szerkezethez, amelyet helyesnek éreztem. A vészhangok csak akkor kezdtek megszólalni, amikor a srácok nem kaptak időben fizetést és a Profi Labdarúgó Szövetség belépett. Ekkor jöttem rá a helyzet súlyosságára.

-vélekedett Ryan Lowe.

5_28.jpgA klub akkori kapitánya, Neil Danns.

A kizárást követően a Bury FC továbbra is létezik, de a szurkolók 2019 decemberében úgy döntöttek, hogy Bury AFC néven csapatot indítanak a tizedik osztályban. Az eredeti klub eközben továbbra is halmozza a tartozásokat, amelyek állítólag már 15 millióra rúgnak. Dale mindeközben csak nem nyugszik bele a helyzetbe és a szurkolók által létrehozott AFC-t „hamisnak” minősítette.

6_23.jpg

Szólj hozzá