2021. dec 25.

A Rimini újjáépülése

írta: surprisezola
A Rimini újjáépülése

A klub B-s magasságokig jutott, majd lezuhant. Az írásban ezúttal is a Serie C magyar oldal segített.

nevtelen_16.png

Riminiről az embernek nem feltétlenül a futball, hanem a nyár és a tengerpart jut eszébe, de talán még a MotoGP San Marinó-i Nagydíjára is előbb gondolna bárki is. Holott a város futballtörténelme is nagy, nagyobb sok olyan csapatnál, amit itt már bemutattunk a Serie C magyar oldal támogatásával.

A kezdeti évek Serie C-s szereplése, majd a IV Seriébe történő visszaesése után, a Rimini már 1976-ban másodosztályú mérkőzésekre készülhetett. Első szezonjában nem is vallott szégyent, és tizenkettedik lett, de egy évvel később már csak egy hely (és egy pont) választotta el a Riminit a kieséstől, harmadszorra pedig már nem is sikerült bennmaradni. Mindössze három győzelem, brutális mennyiségű, 18 döntetlen és egy 19. hely után visszatért a csapat a harmadosztályba. Ezekben az években gyakorlatilag folyamatosan játszhatták a tengerparti derbiket a Cesenával a Serie B-ben, azonban általában a Cesena bizonyult jobbnak ezeken.

Egy év harmadosztály után még sikerült rögtön visszajutni, és visszatérésük utáni első szezonjukban sikerült összehozni az addigi legjobb szereplést, ami egy kilencedik hely az 1980/81-es szezonból. A Serie B-ben ebben a szezonban egyébként egy igen erős mezőnyt láthattunk, hiszen itt szerepelt ekkor a Milan, a Lazio, az Atalanta, a Hellas Verona, a Genoa, a Sampdoria, a Palermo és a Catania is.

Ezek közül a Milantól végül egy ikszet sikerült elcsípni, az Atalanta otthonában még győzni is tudott a Rimini, ahogy a Sampnál is, de hazai pályán meghajolt előttük a Verona is. Pontszámban a kiesés megint nem volt messze (3 egységgel zárt mögöttük a már búcsúzó Vicenza), de a kilencedik hely attól még kilencedik hely volt. Ezt a jó helyezést aztán nem sikerült megismételni, a Rimini ismét kiesett, jöhetett újabb bő két évtized harmad- és negyedosztályú szereplés.

Érdemben a futballt szeretők már az új évezredben hallhattak megint a Rimini felől, amikor is 2004-ben már a Play-Offig legalább eljutott a csapat, egy évre rá pedig csoport- és Serie C Szuperkupa győztesként tért vissza a másodosztályba. A Riminit mindössze kétszer sikerült legyőzni, ennek eredményeként pedig a csapat például a csődje után éledező Napolira is kilenc pontot vert.

Az első szezon még csak a visszaszokásról szólt, de a bentmaradás 2006-ban összejött, ahogy már annyiszor, megint kevés különbséggel, 2 pont plusszal abszolválva. Az ezt követő két szezon a klubtörténelem legfényesebb időszaka. 2007-ben ötödik lett a Rimini, ez a mai rendszer szerint már playoffot érhetne, az akkori lebonyolítás szerint viszont csak az első három helyezett (Juventus, Napoli, Genoa) mentek fel, ők pedig egyenes úton, bármiféle rájátszás nélkül.

A Rimini rögtön a legelső fordulóban megkapta magának a kizárt Juventust, így soha addig nem látott médiaérdeklődés kísérte a nyitómeccsüket. A Biancorossi egyáltalán nem vallott szégyent, és egy pontot otthon tartott hozzá képest kilométeres hírű ellenfelével szemben Adrián Ricchiuti 74. percben szerzett egyenlítő góljának köszönhetően. Később aztán sikerült olyan skalpokat begyűjteni, mint a bolognai 3-1-es győzelem, a Brescia elleni 2-0, de az előttük végző csapatok közül is sikerült legyőzni a Piacenzát (2-0) és a Genoát (1-0) is. A bajnok Juventus otthon sem tudta legyőzni őket tavasszal (0-0), de a Napoli bicskája is beléjük tört a vendégségben összehozott szegényes 1-1-gyel.

A 2007-08-as szezon is hasonlóan sikerült, a Rimini ugyanis csak egy kicsit adta alább a hetedik hellyel. Ekkor már a playoff-rendszer volt érvényben, amihez mindössze kettő pont hiányzott a Pisa mögött. A Rimini utolsó Serie B-s meccse egyelőre 2009-re datálódik, ugyanis az Ancona elleni osztályozót elbukva megint kiesett, és azóta nem is tudott visszatérni. A legutóbbi évtized során a Rimini bár megfordult a harmadosztályban, a pénzügyi nehézségek miatt ez az időszak már inkább a Serie D-ről szólt. Itt tavaly ötödik lett az alapszakaszban, a végállomást a playoff elődöntője jelentette.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá