2021. dec 29.

A repülő farkasok zuhanása

írta: surprisezola
A repülő farkasok zuhanása

A Latina Calcio 1932 története tulajdonképpen olyan, mint Ikaroszé a görög mitológiában. Túl közel repültek a naphoz, majd megégtek benne. Meg egyébként is, ha már Repülő Farkasok a csapat címerállata, meg a beceneve, talán nem is annyira groteszk ez a kép. A cikk megírását a Serie C magyar oldala támogatta (kattints).

136325498_1149409708807215_4072072554670360365_n.jpg

A háború befejeztével (1945-ben) alapított Virtus Latina a harmadosztályba nyert bebocsátást nagyon hamar, de az ötvenes évekre a IV Serie nevű negyedosztály, vagy az amatőr Róma környéki ligák voltak az ő terepe. Azt, hogy legalább a harmad- és a negyedosztály között tudjanak liftezni, 1968-ra tudták stabilizálni, és ezt tulajdonképpen egész üzembiztosan sikerült is tartani, leszámítva egy rövid, hároméves periódust a 80-as évtized közepén a csőd miatt, valamint egy újabbat pénzügyi gond a 2000-es évek második felében.

latina-location-on-the-italy-map-min.jpg

A sikerkorszak 2010-ben kezdődött, amikor a Latinát néhány év után ismét a negyedosztályban láthattuk egy létszámfeltöltésnek köszönhetően. Innen rögtön elsőre sikerült feljutni, és miután 2012-ben sikerült bennmaradni a harmadosztályban, ennek örömére egy újabb év elteltével már arra kaphattuk fel a fejünket, hogy a Latina feljutott a Serie B-be, valamint még a Coppa Italia Serie C-t is megnyerte!

2013-ban a csapat története első Serie B-s meccsére készülhetett, és a 14 gólig jutó brazil Jonathas vezetésével (aki kölcsönbe játszott a csapatnál) nem hogy meg nem illetődött, hanem kicsi híja volt, hogy még első osztályú csapattá is avanzsáljon! Pedig csak a hetedik fordulóban sikerült először nyerni. A Palermót nem volt esély megfogni, mögötte viszont még a végül másodikként feljutó Empoli mögött a harmadikok lettek, ami Play-Off döntőt eredményezett.

A rájátszásban még a döntőbe is sikerült bejutni, miután két 2:2-vel, jobb alapszakasz-helyezésének köszönhetően a Latina a Barit is kiejtette, a finálé viszont már túl nagy falatnak bizonyult. Itt a Cesena két 2:1-gyel abszolvált, így mehetett fel harmadikként a Serie A-ba, a Latinának pedig maradt a szimpatikus vesztes szerepe Roberto Breda vezetésével.

Ilyen magasságokba aztán soha többé nem tudtak emelkedni, ami egyet jelentett – jöhetett a tipikus lecsúszás. 2017-ben a klub csődbe ment, miután nem találtak vevőt, és mivel több, mint 6 millió €-s tartozást halmoztak fel, a kiesést követően nem a C-be, hanem egyenes a D-ig zuhattak.

A történelem vajon ismétli magát? A Latina első sikerkorszaka ugyanis egy létszámfeltöltés miatti felemeléssel kezdődött - pontosan azzal, ami most történt velük, amikor nyáron ugyanígy kerültek (vissza) a Serie C mezőnyébe.

Tabella: KATTINTS.

1057285.png

Szólj hozzá