2022. jan 07.

Az elsüllyedt dunaújvárosi labdarúgás nyomában

írta: surprisezola
Az elsüllyedt dunaújvárosi labdarúgás nyomában

Az 1999/2000-es szezonban az Egervári Sándor által irányított Dunaferr SE felért a magyar foci csúcsára, és mindössze 1 bajnoki vereséget szenvedve a magasba emelhették a bajnoki trófeát. De mint később kiderült, ez volt a dunaújvárosiak fénykora, mert onnantól kezdve a gárda elindult lefelé.

dunaujvaros_fc.png

A kezdetek 1949 végére tehetőek, amikor is a Magyar Dolgozók Pártjának Központi Vezetősége döntést hozott egy új, gigantikus vaskohászati kombinát és a hozzá kapcsolódó lakótelep felépítéséről, amelynek célja az volt, hogy megteremtse a hazai szocialista nehézipart. A kezdetben Mohács környékére álmodott beruházásnak a megromlott magyar-jugoszláv kapcsolatok miatt új helyszínt kerestek, így esett a választás a Mezőföldi-plató szélén álló településre: az első ötéves terv legjelentősebb beruházásaként kezdődött tehát az új város - akkori nevén Sztálinváros - építése, melynek neve - 1961-től - Dunaújváros. A Sztálin vasműből Dunai Vasmű, majd Dunaferr Rt. lett, a vállalatcsoport ma is az ország egyik legjelentősebb ipari komplexuma, amelynek nagy szerepe van abban, hogy a város az elmúlt évtizedekben megtalálta reális helyét az ország gazdasági-kulturális életében és a Mezőföld keleti részének jelentős központjává vált.

30422141788.jpg

Az 1952-ben alapított, akkor még Sztálin Vasmű Építők létrejött csapat egy évvel később, már Sztálinvárosi Vasas SK néven be is mutatkozhatott az élvonalban, de a szezon végére ki is estek. Egyébként már az ötvenes évek előtt is volt futball élet a városban - Dunapentelei KSK néven létezett egy egyesület, de ez nem számított a dunaújvárosi csapat jogelődjének. Az ’54-ben bekövetkezett kiesést követően a gárdára ingázás várt az első és a másodosztály között, egészen az 1989-es rendszerváltásig. Az év decemberétől a csapatot már Dunaferr SE-nek hívták. A rendszerváltást követően több magyarországi klub is anyagi gondba került, de szerencsére a dunaújvárosiakat ez nem érintette (ez volt azaz időszak, mikor több szélhámos is megjelent a magyar futballban). Noha a Vasmű termelése visszaesett, de ettől függetlenül jól teljesítettek a nehéz körülmények közepette is, amit a vállalati szervezet, az irányítás és a termelésszervezés korszerűsítésével is segített.

Eközben a labdarúgó csapat a kilencvenes években a másodosztály élcsapatainak egyikének számított és a várva várt feljutás végül az 1997/98-as szezonban be is következett. Az élvonalban már az egykori Fradi játékos, Varga Zoltán irányította a gárdát, aki elhozta a Fraditól Dejan Milovanic-ot, Igor Nichenko-t és Zavadszky Gábort – ezzel a trióval gyakorlatilag a későbbi bajnokcsapat alapjait rakta le. De hiába a rekordot jelentő 5. helyezés, a szezon végét már Varga Zoltán segédje, Ebedli Zoltán vezényelte le, majd a következő szezonra Egervári Sándor lett a vezetőedző, akit a bajnok MTK-tól küldtek el. Egy valami közös volt Egerváriban és Vargában: az újonnan érkezett edző is három játékost szerzett meg az általa jól ismert klubtól. Így került az MTK-tól a csapathoz a Rabóczki Balázs, Orosz Ferenc és Molnár Zoltán hármas.

91048322_115070923464268_6185826111193088000_n.jpg

Egervári irányításával a gárda meg sem állt a bajnoki címig, mindezt úgy, hogy a legtöbb szerzett- (máig rekordnak számító 79 gól) és a legkevesebb kapott gól (23) mellett csupán egyszer hagyták el vesztesen a pályát. A szezon végére 16 pontos előnnyel végeztek a MTK-vel szemben, mondhatni, Egervári szép elégtételt vett az ex-klubjával szemben.

„A labdarúgás mellett a jégkorong, a kézilabda és a röplabda is jelentős sikereket ért el.” „Valóban úgy terveztük, hogy az idény végén férjünk fel a dobogóra, aztán a legtetején találtuk magunkat.”

–vélekedett Egervári Sándor a dunaújvárosi időszakáról.

222.png

A következő, 2000/01-es szezonban a BL-ben is kipróbálhatták magukat és a Hajduk Split ellen ugyan továbbjutottak, de a BL csoport kapujában a norvég Rosenborg 4:3-as összesítéssel búcsúztatta a gárdát. A címvédés ekkor már nem sikerült, mert a szezon végén a Fradi 2 ponttal többet szerzett, emellett a Zavadszky Gábor, Dejan Milovanovic, Orosz Ferenc hármas is távozott a gárdától. Ugyan a 2001/2002-es szezont is Egervári irányította végig, de még 2001. októberében bejelentették, hogy a csapat stadionját rekonstruálják. Ekkor már Nichenko és Rabóczki is elhagyta a keretet és a bajnokság befejeztével elért 4. hely után Egervári Sándor visszament az MTK-hoz. Kijelenthető tehát, hogy a bajnoki cím jelentette a csúcsot és innen, beleértve az új stadion adta negatív eredményeket (ez egyébként a mai napig „kísért” a magyar fociban), a gárda elindult lefelé.

Mire a 2002/2003-as szezon második felére elkészült a stadion, a Dunaferr csak árnyéka volt önmagának és a távozó bajnokcsapat alapjait és edzőjét már nem sikerült megfelelően pótolni és az új stadion átvételét követően a klub nem csak, hogy búcsúzott az élvonaltól, de ők voltak az elsők a magyar futball történelmében, akik az új stadion birtokba vétele után kiestek. Ez a tendencia korunk honi labdarúgását is végig kíséri.

Kieséskor a felnőtt labdarúgás megszűnt (a kft-nek nagy adóssága volt), de a Dunaújváros FC meg pont létrejött, h legalább másodosztályú csapata legyen a városnak. Megvették a Fót indulási jogát. Ezért nem jogutóda a Dunaújváros FC a Dunaferrnek. A Dunaferr színe piros-fehér volt, a DFC-é pedig arany-kék. 2009 tavaszán szűnt meg a DFC (de volt közben Kohász, Slant-Fim is) anyagi problémák már voltak, Hégerék ingyen akarták használni a stadiont, de az önkormányzat pénzt akart a használatáért. Így lett vége Dunaújvárosban a focinak. A Pálhalma amiből a Dunaújváros PASE lett, akkor még megyei 2-ben szerepelt.

ground_036_003.jpg

Persze a város nem maradt foci nélkül, mert ott volt az 1998-ban alapított Dunaújvárosi Pálmalma Agrospeciál Sport Egyesület (röviden Dunaújvárosi PASE), ami az FC megszűnésével a város első számú csapata lett, de kapóra jött nekik az is, hogy pár játékost megszereztek a szétesett klubtól.

download.png

A PASE az évek alatt szépen jött felfelé és a 2013/14-es szezonban, a Nyíregyháza társaságában, az élvonalra hangolódhatott. A Dobos Barna által irányított gárda végül nem tudott megragadni az első osztályban és két év alatt, két osztályt zuhanva, a harmadik vonalba találták magukat, és az óta is onnan próbálnak feljönni.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá