2022. jan 31.

A brassói főnix klub

írta: surprisezola
A brassói főnix klub

Kétezer-kettőben, mikor a gárda kiesett az Internazionale ellen az UEFA kupa selejtező első körében, még nem sokan gondolhatták, hogy alig több mint 10 évvel később az életben maradásért kell küzdeniük.

0_3.png

A brassói klub aranykora akkor kezdődött, mikor 1960-ban a második helyen végeztek az élvonalban. A dobogó második foka Balkán kupa csoportkört jelentett, és ha már ott voltak, meg is nyerték a sorozatot. A következő években az Inter-Cities Fairs kupában is kipróbálhatták magukat, majd 1966 decemberében változás következett be a gárda életében.

Az eleinte kék-fehérben szereplő gárda az uruguayi Penarol ellen léptek pályára, és a mérkőzést követően Györffy Csaba, a brassóiak játékosa, megkapta Alberto Spencer mezét, aki a dél-amerikai együttes csapatkapitánya volt. Györffynek annyira megtetszett a sárga-fekete csíkos mez, hogy a csapat hazatérésekor elhatározta, ebben a mezben fog edzeni a csapat edzésein. A klub színének megváltoztatásáról Silviu Ploesteanu edző döntött. A gárdát 1948-tól 1968-ig irányító tréner úgy vélte, hogy az új színekben a csapat jobban lesz látható a pályán, ezért 1967 januárjától a brassói csapat hivatalos színe a sárga-fekete lett.

silviu-ploiesteanu-1000x600.jpgSilviu Ploesteanu. Forrás: brasov.net

1968 márciusában Silviu-t menesztették, mert a gárda közel került a kiesőzónához. Végül a döntés a vezetőséget igazolta, mert sikerült kivívni a bennmaradás, sőt, a 70-es évektől előbb újra a Balkán kupában, majd 1974-ben az UEFA kupa selejtezőjében is pályára léphettek, de a szezon végén (1975) kiestek, ezzel mondhatni, hogy lezárult az aranykoruk. Öt szezon kellett ahhoz, hogy a gárda ismét visszajusson az élvonalba. A feljutást már nem követték nagy sikerek, és mire 2008-hoz értünk, a csapat többször is visszanézett a másodosztályban. A 2008-as feljutást követően pár évig minden rendben volt. A csapat egy középmezőnybeli gárdává avanzsálódott, azonban 2014-ben a kiesőzónában végeztek.

Tegyük hozzá, hogy abban az évben az utolsó 6 helyezettből 4 kiesett, mert a Román Labdarúgó Szövetség az élvonal létszámát csökkenteni akarta (a következő évben az MLSZ-nek is ugyanez volt a törekvése). A kiesőhely ellenére még megmenekültek, mert az FC Vaslui nem kapott licencet, de a következő szezonban mát nem tudták elkerülni a kiesést a sárga-feketék. De nem csak a kiesés volt a gondjuk.

A bajnoki hajrához közeledve (2015 tavaszán) pénzügyi problémák merültek fel és fizetésképtelenné vált a klub. Az élvonalbeli búcsút követően a teljes játékos keret lecserélődött és a cél a visszajutás volt, de a csak az 5. helyen zártak. Ekkor már a Liga II-es szereplés is veszélybe került, mert nem volt adott a szükséges költségvetés, ami újabb pénzügyi problémákat jelentett. Azonban a szezon kezdete előtt pár héttel megmenekült a klub, mert a Steaua Bucurest eladta Alexandru Chipciu-t a belga Anderlecht-nek. Ugyanis a brassóiak anno úgy értékesítették a klubnevelésüket, hogy ha a bukaresti csapat eladja a játékost, akkor bizonyos %-a őket illeti. Ez, Alexandru esetében 750 000 €-t jelentett és a Steaua két részletben utalta a pénzt.

761519-fc-brasov-3.jpgEkkor még úgy tűnt, megmenekül a gárda

Egy cél volt a vezetőség előtt: menekülés a győzelembe. Azaz megcélozni a feljutást, h így tudják majd helyreállítani a pénzügyi problémákat. Azonban csak a 7. helyen és a bajnokság végén csődöt jelentettek. A szurkolók nem hagyták annyiban a dolgot és 2017-ben, SR Brasov néven klubot alapítottak. 2021-ben az FC Brasov is létrejött, mégpedig a brassói önkormányzat tulajdonában lévő Corona Brasov és az ACS Scotch Club egyesüléséből, amit a SR Brasov elutasítottak és el is mentek a városházára tüntetni (KATTINTS).

Végül a Román Labdarúgó Szövetség a 2021/22-es bajnokság kezdete előtt bejelentette, hogy a brassói önkormányzatot tekintik jogutódnak, tehát az FC Brassó logóját, történelmét és összes futballrekordját jóváhagyták az FC Brasov-nak. Jelenleg az FC Brasov a másodosztályban (KATTINTS), az SR Brasov a harmadosztályban szerepel (KATTINTS).

Szólj hozzá